ΕΞΩ ΜΕΡΙΑ

"Φυλακίζει" έναν ξεχωριστό κόσμο. Πρέπει να πας...

Επειδή υπάρχει η Τήνος που νομίζεις πως ξέρεις, και η Τήνος που ανακαλύπτεις

Έχεις περπατήσει σε μονοπάτια που σμίλεψαν κορυφαίοι μαρμαρογλύπτες; Έχεις περιπλανηθεί να γίνεις ένα με την άγρια φύση; Έχεις δει τον τόπο καταγωγής του Χαλεπά και του Νικηφόρου Λύτρα; Έχεις καθήσει να ξαπωστάσεις απολαμβάνοντας εκπληκτική γαστρονομία; Έχεις ζήσει πανηγύρι στην πλατεία του χωριού; Έχεις δει που φορτώνονταν το μάρμαρο τα παλαιά χρόνια; Γνωρίζεις πόσοι ναυτικοί έφτασαν στην άλλη άκρη του κόσμου, ξεκινώντας από εδώ με ένα ναυτικό φυλλάδιο και αμέτρητα όνειρα; Αν απάντησες όχι έστω και σε ένα από τα παραπάνω, μόλις βρήκες γιατί πρέπει να έρθεις στην Έξω Μεριά! Κάθε χωριό και μια ζωντανή Ιστορία

Υπαίθριο Μουσείο Λαικής Τέχνης έχουν ονομάσει τον Πύργο και μια βόλτα στην Έξω Μεριά και το διάσημο χωριό του Γιαννούλη Χαλεπά και Νικηφόρου Λύτρα θα σας κάνει να το διαπιστώσετε.

Τα πιο φρέσκα ψάρια θα δείτε να φτάνουν με τα καίκια στον Πάνορμο. Το γραφικό λιμάνι με την μακρά Ιστορία αφού απο εκεί μεταφερόταν το Τηνιακό μάρμαρο σε όλη την Ελλάδα.

Η πρώτη σχολή ραπτικής του νησιού λειτούργησε στην Έξω Μεριά και στο χωριό Βεναρδάδος. Στο χωριό αυτό συγκενρώνονταν οι κοπέλες του νησιού που ήθελαν να μάθουν ράψιμο.

  • Φυσικό περιβάλλον
  • Μουσεία / Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Σπορ/ Αθλητισμός

ΟΔΗΓΟΣ

Ο πληρέστερος οδηγός με το που θα επιλέξετε να μείνετε και όλα όσα πρέπει να δείτε, να γευτείτε και να απολαύσετε στην Έξω Μεριά βρίσκεται εδώ για να κάνει την επίσκεψή σας μια απολαυστική εμπειρία.

Διαμονή

Στην Έξω Μεριά δεν θα βρείτε ξενοδοχειακά συγκροτήματα αλλά θα απολαύσετε τη διαμονή σας σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα τα οποία έχουν προδιαγραφές για πολυήμερη διαμονή.

Αγορές

Από είδη λαικής τέχνης μέχρι γλυκά του κουταλιού, όλα μπορούν να σου αφήσουν την πιο γλυκιά επίγευση από την επίσκεψή σου στην Έξω Μεριά. Μια σοκολατόπιτα ή ένα γαλακτομπούρεκο...πακέτο, συγκαταλέγονται στα must.

Φαγητό

Το άγλυκο γαλακτομπούρεκο στη πλατεία του Πύργου, στην Καριδανή για σοκολατόπιτα ή πορτοκαλόπιτα, αλλά και τα ολόφρεσκα ψάρια στον Πάνορμο και η φρεσκοψημένη πίτσα στα Υστέρνια, η Έξω Μεριά προσφέρει μια πανδαισία γεύσεων.

Διασκέδαση

Συνδυάστε την επίσκεψη σας με ένα από τα παραδοσιακά πανηγύρια που γίνονται στα χωριά της και γυρίστε στη πόλη με μια μοναδική εμπειρία. Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής μη φύγετε χωρίς να δείτε την πατρίδα των φημισμένων τηνιακών τεχνιτών της πέτρας, τον Τριαντάρο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε συγκεντρωμένα τα καλύτερα στην κατηγορία τους καταλύματα, εστιατόρια, καφέ και καταστήματα που διαθέτει η Έξω Μεριά και αξίζει να τα ανακαλύψετε.

Stonehouse
Villa

Absolute Summer Bliss

Stonehouse Villa

Απολαύστε τις διακοπές σας στο γραφικό νησί της Τήνου και ανακαλύψετε τις ομορφιές του νησιού, μένοντας σε μια άνετη ιδιωτική κατοικία.


Pelias

Life in Balance

Pelias Life in Balance

Σας καλωσορίζουμε στο Pelias ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΖΩΗΣ, ένα οικοδόμημα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής χτισμένο με φροντίδα και αγάπη για να φιλοξενεί δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την δημιουργική θεραπευτική έκφραση του σώματος και της ψυχής.

Dough &
Shaker

Pizza Pasta Cocktails

Dough & Shaker

Το Dough & Shaker συνιστά τον ολοκαίνουριο all day χώρο του Πύργου. Έχοντας ανοίξει τις πόρτες του μόλις τον Απρίλιο 2016, βρίσκεται λίγο παράμερα από τον πολυσύχναστο Πλάτανο, στον κεντρικό δρόμο μετά το πάρκινγκ και σας περιμένει από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ για καφέ, φαγητό ή ποτό.


Πλάτανος

Tο ολοκαίνουριο καφέ

Πλάτανος

Κάτι νέο «παίζει» στην εντυπωσιακή μαρμαροστολισμένη πλατεία του Πύργου. Ο Μάρκος Βαλάκας, γέννημα-θρέμμα τηνιακός, μετά από 40 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, επιστρέφει στη μαμά πατρίδα για να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο του.

Ταβέρνα
ο Ντίνος

Καρδιανή, Πάνορμος Τήνος

Ταβέρνα ο Ντίνος

Πολύ κοντά στον όρμο Γιαννάκη, «Ο Ντίνος» σας καλωσορίζει στο μπαλκόνι του που βλέπει κατευθείαν Αιγαίο. Παραδοσιακή ταβέρνα, οικογενειακή ατμόσφαιρα και γεύσεις που σε οδηγούν στα σύννεφα δια χειρός Αντώνη Βαμβακάρη!


Ελάγιο

Experience the authentic Tinos

Ελάγιο

Καλώς ήλθατε στα σπίτια Ελάγιο

Ο Άγιος Πέτρος για μας, έτσι τον λέγαμε πάντα, ήταν αυτό που λέμε “ο έρωτας της πρώτης στιγμής”, αυτό που αντικρίσαμε και είπαμε με μιας «μ’ αρέσει!!».
Έτσι κι έγινε, περάσαμε ωραία καλοκαίρια μεγαλώνοντας τα παιδιά μας και ταυτόχρονα δημιουργώντας! Τι καλύτερο;


T-OINOS

ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΠΟΥ “ΜΙΛΑΕΙ”

T-OINOS

Iσχυροί άνεμοι, άνυδρη γη, και κάπου εκεί ανάμεσα στους γρανιτικούς ογκόλιθους της Τήνου - ενός αλλόκοτου νησιού, το βλέπεις.

Είναι ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΠΟΥ “ΜΙΛΑΕΙ” και πλέον... μιλάει δυνατά σε όλο τον κόσμο!

Με παραγωγή 20.000 μπουκάλια ανά χρόνο, στόχο να φτάσουν σύντομα τα 30.000 και τα διεθνή δημοσιεύματα όλο και να πληθαίνουν, το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει για τους Τηνιακούς Αμπελώνες, οι οποίοι έχουν κατακτήσει πλέον τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια οινική κοινότητα.


Νούφαρα

γλυκιά νοσταλγία

Νούφαρα

Πριν από 36 χρόνια, η οικογένεια Κολλάρου αποφασίζει να κάνει τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή της, να αφήσει την Αθήνα και να γυρίσει στον τόπο της. Κατόπιν, δημιουργεί το ζαχαροπλαστείο ‘’ΝΟΥΦΑΡΑ’’, στην αρχή συνεταιρικά και μετά από αρκετά χρόνια οικογενειακά, στηριζόμενη πάντα στη μεγάλη εμπειρία του πατέρα, ο οποίος είχε δουλέψει στα μεγαλύτερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας (Σεραφείδης, Τουλίπα, Delis, ξενοδοχείο King’ s Palace κ.α.) καθώς και στην αφανή βοήθεια της μητέρας. Τώρα πια τα ηνία έχουν περάσει στα παιδιά, με τους γονείς να παραμένουν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια.

Vaptistis
Winery

Η Τήνος μέσα σε ένα μπουκάλι

Vaptistis Winery

ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ

 Η καταγωγή μας από τη Τήνο και η αγάπη για το πανέμορφο αυτό νησί μας έδωσε τη διάθεση και το κίνητρο και λίγο αργότερα – μετά από καλή εξοικείωση με το αντικείμενο – να ασχοληθούμε με τη δημιουργία αμπελώνα και την παραγωγή κρασιού.

Από πεποίθηση, από επιλογή και από αγάπη γι’ αυτές χρησιμοποιούμε αποκλειστικά Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού και μάλιστα μόνο εκείνες που διαπιστώσαμε ότι προσαρμόζονται τέλεια στις συνθήκες του νησιού μας.


Μεσκλιές

από το 1975

Μεσκλιές

Ο Γιώργος Φώσκολος και ο Φραγκίσκος Αμοιραλής μετρούν περισσότερα από 30 χρόνια «ζαχαροπλαστικής» παρουσίας στο νησί. Το 1975 αφήνοντας πίσω την Αθήνα, φτάνουν στην Τήνο και μαζί ξεκινούν τις Μεσκλιές, με σκοπό να γλυκάνουν όσο μπορούν, τη ζωή των ανθρώπων.

Volacus
Wine

Το νέο κρασί της Τήνου

Volacus Wine

Το Volacus Wine ξεκίνησε σαν ιδέα το 2010, όταν φυτεύτηκε και ο πρώτος αμπελώνας στην περιοχή Γάρδαρη, στο χωριό Φαλατάδος από τον τηνιακό Μιχάλη Κοντιζά.

ΧΩΡΙΑ

Καρδιανή, Υστέρνια, Πλατειά-Βεναρδάδος, Μαρλάς-Μαμάδος-Ισμαήλ, Κουμελάς-Μαλλί, Πύργος, Πάνορμος

Καρδιανή... σαν γάργαρο νερό

Σε καλοσωρίζει στην Έξω Μεριά, αφού αποτελεί τον πρώτο οικισμό της. Με πυκνή βλάστηση που οφείλεται στις δεκάδες πηγές που αναβλύζουν από το βουνό, η Καρδιανή είναι λες και σκαρφάλωσε στην πλαγιά, αφού έχει υψόμετρο 240μ. Πλακόστρωτα σοκάκια, στοές και καμάρες, ψηλά κυπαρίσσια και ένα μαρμάρινο σκαλιστό συντριβάνι στην πλατεία της Κιουράς, στην Καρδιανή καθολικοί και ορθόδοξοι συνυπάρχουν αρμονικά απολαμβάνοντας τα πλούσια χαρίσματά της.

Υστέρνια... σαν υπαίθριο γλυπτό

Χτισμένο αμφιθεατρικά, εδώ η μαρμαρογλυπτική βρίσκεται στα καλύτερά της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στο χωριό θα βρεις το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών. Ο Γεώργιος Βιτάλης, ο Λάζαρος Λαμέρας και τόσοι άλλοι, δημιούργησαν στην περιοχή. Το αποτέλεσμα σε συναρπάζει καθώς περπατάς στα μαρμαρόχτιστα σοκάκια και συνατάς προτομές και αγάλματα.

Βεναρδάδος... σαν χειροποίητο ρούχο

Στο κατώφλι του Πύργου, μια στάση στο Βερναδάδο είναι must. Τόπος καταγωγής του ζωγράφου- αγιογράφου Νίκου Γαίτη, το χωριό είναι το ίδιο μια ζωγραφιά. Παραδοσιακά σπίτια, δέντρα και φυλλώματα, ένα πηγάδι και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου είναι μόνο μερικά από αυτά που έχεις να δεις. Στο χωριό λειτούργησε και η πρώτη σχολή ραπτικής για τα κορίτσια της περιοχής που μάθαιναν την τέχνη.

Μαρλάς-Μαμάδος-Ισμαήλ

Βράχοι σαν θεριά, πέτρες «πληγωμένες» από το αγέρι και παλιά νταμάρια στα σωθικά της γης, στην Έξω Μεριά. Στο βορειοδυτικότερο άκρο της Τήνου, όπου η φύση δείχνει το πιο άγριο πρόσωπό της, τα πάντα μιλούν τη γλώσσα του μαρμάρου.

Ο άνθρωπος, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που τον περιβάλλουν, γράφει την ιστορία του. Ελεύθερα, αλλά μέσα σε πλαίσιο αρκετά καθορισμένο και με δυνατότητες απόκλισης λιγοστές. Στα χωριά μας Μαρλά, Μαμάδος, Ισμαήλ, Κάτω Μαρλά, η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν μαρμαράδες, λατόμοι, ναυτικοί και πολύ λιγότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Άνθρωποι φιλοπρόοδοι, ανήσυχοι, ανοικτοί στην καινοτομία. Αφομοίωναν γρήγορα καθετί νέο και ξενόφερτο που έφερναν οι μαρμαράδες που ξενιτεύονταν στη Μαύρη Θάλασσα και στην Εγγύς Ανατολή, αλλά και οι ναυτικοί από τα μακρινά ταξίδια τους. ‘Έτσι, δημιουργήθηκε μια κοινωνία ριζοσπαστική, καινοτόμα, δημιουργική, στα γεωγραφικά όρια των Εσχατιών της Τήνου. Τα ζωτικά οικονομικά και γεωγραφικά όρια των Εσχατιών προσδιορίζονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και ξεχωρίζουν από εκείνα του Πύργου, από τη νοητή γραμμή που αρχίζει περίπου από τη θέση Λιγοστάματα στις νοτιοδυτικές ακτές της Τήνου, αφήνει βόρεια την κορυφή των Πετάλων, κατέρχεται στην Αγία Μονή, από εκεί στην Κάτω Μαρλά και στις παρυφές της Κυρά Ξένης και του Μοναστηριού και στη συνέχεια, ακολουθώντας στις υπώρειες του Προφήτη Ηλία (καταφύγια), καταλήγει στον όρμο των Ορνών.

Κουμελάς-Μαλλί

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Κουμελάς με την ομώνυμη παραλία και το Μαλί. Μια μικρή παραλία με βότσαλο με τον επιβλητικό βράχο στα αριστερά της. Αξίζει να την επισκεφθείτε έστω και μόνο για την υπέροχη διαδρομή μέχρι εκεί, όπου θα δείτε τα ορυχεία του μαρμάρου. Κολυμπήστε προς τα αριστερά με θέα τα βράχια.

Πύργος... σαν Μουσειακή ζωγαφιά

Ότι και να γράψει κανείς για τον Πύργο, θα είναι λίγα. Το χωριό που φιλοξενεί από το 1956 την Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου και προσφάτος το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς, έχει βάλει από νωρίς θεμέλιο λίθο στους τομείς της γλυπτικής, μαρμαροτεχνίας, ζωγραφικής και Ιστορίας της Τέχνης. Η ιδιαίτερη πατρίδα του Γιαννούλη Χαλεπά, του Νικηφόρου Λύτρα και του Γιάννη Γαίτη πρωτοστάτησε στην "εκμετάλλευση" των κοιτασμάτων λευκού και πράσινου μαρμάρου για τα οποία διακρίνεται η περιοχή. Οικόσημα, σκαλιστές επιγραφές, βρύσες, τραπέζια και τόσα άλλα, θα συνατήσεις στη βόλτα σου στον Πύργο, συναντώντας μαζί ένα τεράστιο κομμάτι της Ιστορίας του.

Πάνορμος... σαν συλλεκτική κορνίζα

Ένα από τα πιο γραφικά ψαροχώρια, έμμελε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ναυτοσύνης και του εμπορίου από τα παλιά χρόνια. Στο λιμάνι του Πανόρμου φορτώνονταν από τα λατομεία της περιοχής το πράσινο μάρμαρο και διακομιζόταν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από τα πιο τουριστικά μέρη, σε σαγηνεύει με την ομορφιά που αποπνέει ο γραφικός του όρμος, πριν σε κατακτήσουν οι γεύσεις και τα αρώματα από τις ψαροταβέρνες της περιοχής. Οι παραλίες του ιδανικές για κυκλαδονήσι, αφου ο βοριάς δεν πιάνει στην Αγία Θάλασσα και τα αρμιρίκια σε δροσίζουν με τη σκιά τους στη Ρόχαρη.

...Κάθε δρασκελιά στην Έξω Μεριά σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην τεράστια παράδοση και στην Ιστορία της. Ένας πολιτισμός που άνθησε και ανθεί μέσα στο νησί του Πολιτισμού, την Τήνο, βρίσκεται ακόμα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κρατάει φυλαγμένα τα "καλά" χαρτιά του για τον επισκέπτη που αναζητά και ψάχνει το κάτι διαφορετικό.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Περισσότερα +25 Ιουνίου 2015 σε Συνεντεύξεις Επωνύμων

Μαγειρική αλά τηνιακά!

Στην CHEF D’ OEUVRE, την πρώτη σχολή Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής που λειτούργησε στην Ελλάδα θα μάθετε πως η καλή κουζίνα είναι γένους… τηνιακού! Η Επαγγελματική Σχολή Γαστρονομίας CHEF D’ OEUVRE  συνιστά την πρώτη εξειδικευμένη Σχολή που λειτούργησε στην Ελλάδα, από δύο αδέρφια με τηνιακή καταγωγή, τον Αναστάσιο (Διευθυντή της σχολής) και τη Δέσποινα (υπεύθυνη Επικοινωνίας
Περισσότερα +07 Αυγούστου 2016 σε Άκου τον ντόπιο

Μάρκος Παπακωνσταντίνου: «Η Τήνος είναι το δικό μου σημείο αναφοράς πάνω στο χάρτη»

Ο Μάρκος Παπακωνσταντίνου είναι βέρος Τηνιακός και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Με σπουδές σε αργυροχρυσοχοΐα και μαγειρική, σήμερα εργάζεται στο πλευρό του σεφ Άκη Πετρετζίκη, έχοντας καταφέρει να κάνει το χόμπι του, επάγγελμα. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!   Τι είναι αυτό που σε κέρδισε στη μαγειρική; Η αλήθεια είναι πως ήθελα να κάνω το
ΕυχέςΠερισσότερα +25 Δεκεμβρίου 2015 σε Πολιτιστικά

Ευχές προς όλους τους πολίτες της Τήνου από τον Έπαρχο κ. Ιωάννη Γιαγιά

Ευχές από τον Έπαρχο κ. Ιωάννη Γιαγιά
ΚΟΡΥΦΗ