Volacus Wine

το νέο κρασί της Τήνου

Οι βιολογικοί αμπελώνες της Volacus Wine βρίσκονται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από το χωριό Φαλατάδος και 14 χιλιομέτρων από την πόλη της Τήνου. Ο επισκέπτης που θέλει να γνωρίσει από κοντά το ιδιαίτερο αυτό μέρος και να γευτεί τα κρασιά στο τόπο γέννησής τους πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο προς Φαλατάδο, να αφήσει πίσω του το χωριό και να συνεχίσει για περίπου 3 χιλιόμετρα μέχρι να βρει την επιγραφή που οδηγεί στα αμπέλια.

Αμέσως μετά το χωριό Φαλατάδος, το τοπίο αλλάζει απότομα. Παντού γύρω υπάρχουν κατάσπαρτοι στρογγυλοί, γρανιτένιοι όγκοι. Οι Τηνιακοί τους ονομάζουν βώλακες και από εκεί έχει εμπνευστεί και ο Μιχάλης Κοντιζάς, ιδρυτής της Volacus Wine, το όνομα του κρασιού του. Ο επισκέπτης των αμπελώνων μπορεί αμέσως να καταλάβει το γιατί. Τα αμπέλια του κτήματος βρίσκονται φυτεμένα ανάμεσα στους βράχους, οι οποίοι προσδίδουν τόσο στο τοπίο όσο και στο κρασί μια αίσθηση μοναδική. «Είστε εσείς οι τρελοί που φυτεύετε πάνω στα βράχια;», έτσι μας είχε χαρακτηρίσει κάποτε ένας από τους κορυφαίους οινοποιούς της Ελλάδας όταν τον είχαμε επισκεφθεί πριν χρόνια», λέει ο Κοντιζάς.

Μια γρήγορη ματιά τριγύρω αρκεί για να καταλάβει κανείς το μόχθο και την κούραση που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα από τη δημιουργία του, το 2010, έως και τη συντήρησή του σήμερα. Όλες οι εργασίες γίνονται με το χέρι καθώς τα μεγάλα σύγχρονα μηχανήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες. Ο Κοντιζάς όμως, γέννημα θρέμα Τηνιακός και προερχόμενος από μια αγροτική οικογένεια, δεν φοβήθηκε στιγμή τη δουλειά και ακόμα και σήμερα εκτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών μόνος του ή με λιγοστή βοήθεια. «Κάποτε άκουσα και εγώ τις σειρήνες της Αθήνας και σκέφτηκα έστω και για λίγο να φύγω από την Τήνο. Αλλά η αγάπη μου για το νησί ήταν τέτοια που τελικά αποφάσισα να μείνω και να το παλέψω εδώ. Δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, ακόμα και η κούραση είναι γλυκιά.» Και βέβαια ακόμα πιο γλυκιά είναι η επιβράβευση των κόπων του, όπως λέει. Από το 2016 που κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο δείγμα δουλειάς του οινοποιείου, η αποδοχή του από το κοινό ήταν πολύ θερμή. «Από το πρώτο κιόλας χρόνο που η παραγωγή μας δεν ξεπέρασε τις 800 φιάλες, είχαμε κρούσεις από κάβες και εστιατόρια από πολλά μέρη της Ελλάδας και κάλυψη από γαστρονομικά περιοδικά πανελλαδικής εμβέλειας». Την ίδια χρονιά επισκέφθηκε τον αμπελώνα και ο Master of Wine κος Γιάννης Καρακάσης, ο οποίος συμπεριέλαβε το κρασί μέσα στις 10 καλύτερες ετικέτες του είδους του, δίνοντάς του μια πολύ υψηλή βαθμολογία. Το δεύτερο χρόνο το ενδιαφέρον αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, υπήρξε ενδιαφέρον για εξαγωγές, ενώ ακόμα και ο Βρετανικός Guardian έκανε αναφορά στο κρασί χαρακτηρίζοντας το ως «γεύση καλοκαιριού στις Κυκλάδες».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για όλο αυτήν την ανταπόκριση, αλλά προσπαθούμε να μένουμε προσγειωμένοι και επιλέγουμε να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα», λέει ο Κοντιζάς. «Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επέκταση του αμπελώνα, η δημιουργία ενός μικρού οινοποιείου, ενώ θέλουμε πολύ να πειραματιστούμε με τις τοπικές ποικιλίες της Τήνου και να αναδείξουμε τις δυνατότητες και το χαρακτήρα τους. Με ενδιαφέρει πολύ να ασχοληθώ και με τις πιο άγνωστες και ξεχασμένες ποικιλίες του νησιού και ήδη κάνω κάποιες προσπάθειες για να μαζέψω κλίματα από τέτοια αμπέλια.» Επίσης, θεωρεί την επένδυση στη γνώση πρώτη προτεραιότητα για τη δημιουργία ενός ποιοτικού αποτελέσματος. Έχει ήδη παρακολουθήσει σεμινάρια αμπελουργίας και οινολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεχίζει με το πρόγραμμα WSPC του βρετανικού οργανισμού WSET.

Στην μικρή αυλή μπροστά από την αναστηλωμένη κατ’κιά που υπάρχει μέσα στον αμπελώνα, κάτω από τη δροσιά ενός πλάτανου, υπάρχει πάντα στρωμένο ένα τραπέζι με τοπικά εδέσματα και κρασί που περιμένει τον επισκέπτη να τα γευτεί. Σε αυτό το χώρο φιλοξενήθηκε και μια από τις δράσεις του Tinos Food Path το 2017 με πολύ μεγάλη επιτυχία. Έλληνες και ξένοι επισκέπτες μαγεύτηκαν από τον τόπο και τη φιλοξενία.

Ο αμπελώνας είναι επισκέψιμος για γευστικές δοκιμές από 1 Ιουνίου έως και 10 Σεπτεμβρίου, Τετάρτη έως και Κυριακή από τις 18:00 έως 20:00, κατόπιν συνεννόησης. Τα κρασιά της Volacus Wine είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση

Θέση Γάρδαρη, Φαλατάδος
Τήνος, 842 00, Ελλάδα

Τηλέφωνο

TOP