Η λούζα φτιάχνεται από χοιρινό καρέ καθαρό που παστώνεται για λίγες μέρες και στη συνέχεια «εμβαπτίζεται» σε κόκκινο κρασί μπρούσκο με μπαχαρικά. Έπειτα, μπαίνει σε έντερο και στεγνώνει 1-2 μήνες (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες), και κατόπιν κόβεται σε κομμάτια.
Παστέλι Τήνου σε λεμονόφυλλο: παράγεται καθημερινά με αγάπη από τα πιο αγνά υλικά του νησιού μας. Είναι το παραδοσιακό γλυκό στους γάμους και ένα από τα γλυκά που απολαμβάνουμε από παιδιά.
Ο δημοσιογράφος και οικοδεσπότης της εκπομπής Πρωινό mou, Γιώργος Λιάγκας, μας παρουσιάζει την δική του Τήνο και ξεδιπλώνει το χρονικό της σχέσης του με το νησί. Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με την Τήνο; Μικρός, θυμάμαι, ερχόμουν με τη γιαγιά μου την Ελένη για να προσκυνήσουμε στην Παναγία. Άρα, η πρώτη επαφή ήταν με το
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Το Πολιτιστικό, Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Τήνου www.itip.gr Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.) είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Ν.Π.Ι.Δ., που επιχορηγείται και στηρίζεται από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.). Σκοποί του Ιδρύματος είναι: η έρευνα, μελέτη και προβολή της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, ως και του φυσικού και
Κάπως έτσι άρχισαν όλα… Το νησί του Αιόλου όπως είναι διαδεδομένο σήμερα λόγω των ισχυρών βοριάδων, κατοικείται από τα προϊοστορικά χρόνια. Το όνομά του το πήρε από τον πρώτο οικιστή, τον βασιλιά Τήνο από τη Μικρά Ασία. Στα βιβλία την Τήνο θα την βρούμε και σαν Υδρούσα λόγω των πολλών πηγών της περιοχής αλλά και