ΚΑΤΩ ΜΕΡΙΑ

Προσκύνημα στα Κάτω Μέρη

Κάτω Μέρη

Τόση Μεγάλη Ιστορία συγκεντρωμένη σε τόσα μικρά χωριά

Εκατοντάδες περιστεριώνες, σεληνιακά τοπία, αθέατα καθολικά ξωκλήσια και ερειπωμένα χωριά «ζωγραφίζουν» την πεδιάδα της Τήνου, στην Κάτω Μεριά.

Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, αυτό των διάσπαρτων γρανιτένιων ογκόλιθων του οροπεδίου στον Βώλαξ, σας φέρνει σε άμεση επαφή με τη μυθολογία- εδώ δόθηκε μάχη των γιγάντων- ή με το αποτέλεσμα μιας πανάρχαιας ηφαιστιακής έκρηξης, που είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Να δεις το Σκλαβοχωριό στο οποίο γεννήθηκε ο διάσημος Νικόλαος Γύζης ή το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Κώστα Τσόκλη, είναι από μόνα τους αρκετά για σε οδηγήσουν στον Κάμπο, όταν τα Λουτρά σε εξιτάρουν με το Καθολικό Μοναστήρι των Ιησουιτών και τη Σχολή/ Μουσείο των Ουρσουλίνων.

Το πέρασμα από τα Κάτω Μέρη στη χώρα, ονόμασε το χωριό Περάστρα και στο πέρασμά σου θα συναντηθείς με λεμονιές, συκιές, βελανιδιές, αγκιναροχώραφα βλέποντας τι κάνει η φύση όταν έχει κέφια. Στα hotspots το παλαιό λιοτρίβι και ο Περιστεριώνας του 1927.

  • Φυσικό περιβάλλον
  • Μουσεία / Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Σπορ/ Αθλητισμός

ΟΔΗΓΟΣ

Ο πληρέστερος οδηγός με το που θα επιλέξετε να μείνετε και όλα όσα πρέπει να δείτε, να γευτείτε και να απολαύσετε στην Κάτω Μεριά βρίσκεται εδώ για να κάνει την επίσκεψή σας μια απολαυστική εμπειρία.

Διαμονή

Επιλέξτε μέσα από μικρά και γραφικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και γίνεται κι εσείς μέρος της Ιστορίας του νησιού, αφού η τοπική διακόσμηση των ιδιοκτητών είναι ένα ταξίδι στο χρόνο.

Αγορές

Τηνιακό μέλι ειδικά αν πετύχετε την ετήσια γιορτή μελιού στον Κάμπο. Αγκινάρες τουρσί, καππαρόφυλλα αλλά και γλυκά κουταλιού από την Κώμη, ελληνικό σαφράν από τον Κρόκο ή απλά κόψτε κάποιο φραγκόσυκο καθώς περπατάτε.

Φαγητό

Στη περιοχή με τους πάνω από 200 περιστεριώνες, τα κοκκινιστά πιτσούνια με πιλάφι είναι στο μενού από δεκάδες ταβέρνες της περιοχής. Στο Σμαρδάκιτο λένε ότι υπάρχει η καλύτερη ταβέρνα του νησιού με γνήσιο σπιτικό φαγητό, αλλά όπου κι αν φας, μια αγκινάρα τουρσί και λίγα καπαρόφυλλα είνα αυτά που τρατάρουν οι ντόπιοι για να σε καλοσωρίσουν.

Διασκέδαση

Πάρτε το δρόμο για την Αετοφωλιά και το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής, για τον Καρκάδο με το αρχαίο λατομείο, θαυμάστε το κορυφαίο δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής-τους Περιστεριώνες κι αν είστε τυχεροί απολαύστε θεατρική παράσταση στο υπαίθριο θέατρο στον Κουμάρο κάτω από τα αστέρια.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε συγκεντρωμένα τα καλύτερα στην κατηγορία τους καταλύματα, εστιατόρια, καφέ και καταστήματα που διαθέτει η Κάτω Μεριά και αξίζει να τα ανακαλύψετε.

Santa
Caper

ΝΟΣΤΙΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΝΟΥ

Santa Caper

Να Προσφέρεις Ποιότητα: Μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία, στην οποία χρησιμοποιούμε γνώση, ασφάλεια και παράδοση. Όλη η διαδικασία ξεκινά με την περισυλλογή – συγκομιδή και φτάνει στο πιάτο σας. Χρησιμοποιούμε τη γνώση για την καλλιέργεια, την ασφάλεια για την περισυλλογή & την επεξεργασία, την παράδοση, μαζί με πολύ αγάπη, για να δώσουμε τη γεύση, το άρωμα και τη σωστή υφή σε κάθε προϊόν Santa Caper.


T-OINOS

ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΠΟΥ “ΜΙΛΑΕΙ”

T-OINOS

Iσχυροί άνεμοι, άνυδρη γη, και κάπου εκεί ανάμεσα στους γρανιτικούς ογκόλιθους της Τήνου - ενός αλλόκοτου νησιού, το βλέπεις.

Είναι ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΠΟΥ “ΜΙΛΑΕΙ” και πλέον... μιλάει δυνατά σε όλο τον κόσμο!

Με παραγωγή 20.000 μπουκάλια ανά χρόνο, στόχο να φτάσουν σύντομα τα 30.000 και τα διεθνή δημοσιεύματα όλο και να πληθαίνουν, το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει για τους Τηνιακούς Αμπελώνες, οι οποίοι έχουν κατακτήσει πλέον τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια οινική κοινότητα.


Νούφαρα

γλυκιά νοσταλγία

Νούφαρα

Πριν από 36 χρόνια, η οικογένεια Κολλάρου αποφασίζει να κάνει τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή της, να αφήσει την Αθήνα και να γυρίσει στον τόπο της. Κατόπιν, δημιουργεί το ζαχαροπλαστείο ‘’ΝΟΥΦΑΡΑ’’, στην αρχή συνεταιρικά και μετά από αρκετά χρόνια οικογενειακά, στηριζόμενη πάντα στη μεγάλη εμπειρία του πατέρα, ο οποίος είχε δουλέψει στα μεγαλύτερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας (Σεραφείδης, Τουλίπα, Delis, ξενοδοχείο King’ s Palace κ.α.) καθώς και στην αφανή βοήθεια της μητέρας. Τώρα πια τα ηνία έχουν περάσει στα παιδιά, με τους γονείς να παραμένουν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια.

Vaptistis
Winery

Η Τήνος μέσα σε ένα μπουκάλι

Vaptistis Winery

ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ

 Η καταγωγή μας από τη Τήνο και η αγάπη για το πανέμορφο αυτό νησί μας έδωσε τη διάθεση και το κίνητρο και λίγο αργότερα – μετά από καλή εξοικείωση με το αντικείμενο – να ασχοληθούμε με τη δημιουργία αμπελώνα και την παραγωγή κρασιού.

Από πεποίθηση, από επιλογή και από αγάπη γι’ αυτές χρησιμοποιούμε αποκλειστικά Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού και μάλιστα μόνο εκείνες που διαπιστώσαμε ότι προσαρμόζονται τέλεια στις συνθήκες του νησιού μας.


Μεσκλιές

από το 1975

Μεσκλιές

Ο Γιώργος Φώσκολος και ο Φραγκίσκος Αμοιραλής μετρούν περισσότερα από 30 χρόνια «ζαχαροπλαστικής» παρουσίας στο νησί. Το 1975 αφήνοντας πίσω την Αθήνα, φτάνουν στην Τήνο και μαζί ξεκινούν τις Μεσκλιές, με σκοπό να γλυκάνουν όσο μπορούν, τη ζωή των ανθρώπων.

Volacus
Wine

Το νέο κρασί της Τήνου

Volacus Wine

Το Volacus Wine ξεκίνησε σαν ιδέα το 2010, όταν φυτεύτηκε και ο πρώτος αμπελώνας στην περιοχή Γάρδαρη, στο χωριό Φαλατάδος από τον τηνιακό Μιχάλη Κοντιζά.

ΧΩΡΙΑ

Κάμπος, Ταραμπάδος, Μοναστήρια, Περάστρα, Σκαλάδος, Βώλαξ, Κουμάρος, Κάτω Κλείσμα, Καλλονή, Καρκάδος, Κρόκος, Αετοφωλιά, Σκλαβοχωριό, Αγάπη, Σμαρδάκιτο, Λουτρά, Κώμη, Ξυνάρα,

Πέρα στον πέρα Κάμπο

…που είναι η καρδιά της τηνιακής ενδοχώρας. «Μάτια» στραμμένα προς το Ξώμπουργο έχει η ιδιαίτερη πατρίδα της Αγίας Πελαγίας, με τα χαρακτηριστικά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, τις παραδοσιακές πλύστρες, τον τελευταίο άρτιο ανεμόμυλο και το Μουσείο Κώστα Τσόκλη. Οι δυο εκκλησιές, η Αγία Τριάδα και η Αγία Αικατερίνη μαρτυρούν ότι στον Κάμπο υπάρχουν πιστοί του καθολικού και του ορθόδοξου δόγματος αντίστοιχα.

Η κοιλάδα με τους περιστεριώνες στον Ταραμπάδο

Οι διάσπαρτες λευκές κατοικίες για τα πουλιά της Αφροδίτης, τα περιστέρια, «στιγματίζουν» την πράσινη κοιλάδα στον Ταραμπάδο. Κτισμένοι με ασβέστη και σχιστόλιθο από τηνιακούς, εμπνευσμένους μάστορες στη «δροσερή» ρεματιά, οι περιστεριώνες συνιστούν κορυφαίο δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και ταυτόχρονα σήμα κατατεθέν της Τήνου. Περπατώντας στο καλοδιατηρημένο, παλιό μονοπάτι του χωριού του 18ου αιώνα, θα μπορέσεις να θαυμάσεις από κοντά έντεκα από τους πιο παλιούς περιστεριώνες στο νησί.

Μοναστήρια, το ερειπωμένο χωριό

Παραδομένο στη φθορά του χρόνου και αφημένο στο έλεος των αέρηδων, το χωριό –φάντασμα ερήμωσε τη δεκαετία του 1970. Αν έχει απομείνει κάτι να θυμίζει ότι κάποτε, ανάμεσα στα χαλάσματα, υπήρχε ζωή, αυτό είναι η ασβεστωμένη εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ, ακόμα όρθια… Τα Μοναστήρια αναβίωσαν το καλοκαίρι του 2006 με τη χρήση καθρεφτών και ξύλινων μονοπατιών, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής παρέμβασης των Κώστα Τσόκλη, Γιώργου Τριανταφύλλου και Νίκου Ξυδάκη.

Περάστρα, μαθήματα αγροτικής ιστορίας

Όπως μπορείς να φανταστείς, το χωριό στο παρελθόν υπήρξε πέρασμα από τα Κάτω Μέρη προς τη Χώρα μέσα από καλντερίμια. Γραφικό, με λιγοστούς κατοίκους, αιωνόβιες βελανιδιές, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, περιστεριώνες του 1927 και νερόμυλους κατά μήκος της ομώνυμης ρεματιάς. Highligt το λιοτρίβι,  ενδιαφέρον κτήριο και ταυτόχρονα «μνημείο» της ενδιαφέρουσας αγροτικής ιστορίας του νησιού.

Σκαλάδος, «σκάλα» με θέα

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος «Σκαλάδος», κάνεις συνειρμούς για σκαλιά. Όντως, στο χωριό που συνδέει τα Άνω και τα Κάτω Μέρη (πατρίδα της Άννα Φόνσου), τα πέτρινα σκαλοπάτια που θα ανεβοκατέβεις είναι αμέτρητα, όμως η πανοραμική θέα στην ενδοχώρα της Τήνου είναι υπέροχη.

Το μικρό Κάτω Κλείσμα στο λιβάδι

Καταπράσινο, με νερά, καλαμιώνες και περιστεριώνες να «ξεφυτρώνουν» σε διάφορα σημεία του, απλώνεται στην εύφορη γη του αγροτικού οικισμού, φτάνοντας μέχρι την Κώμη. Αξίζει να δεις την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας, της Παναγίας και τον ερειπιώνα των ελαιοτριβείων του χθες.

Πετροπόλεμος στο χωριό Βωλάξ

Η εικόνα του «σπαρμένου» με γρανιτένιους, στρογγυλούς ογκόλιθους οροπεδίου έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην απέραντη έκταση με τους πελώριους βώλους, δόθηκε η μάχη των Τιτάνων, ενώ κάποιες άλλες προσπάθειες εξήγησης του μοναδικού γεωλογικού φαινομένου αποδίδουν τους βράχους στην πτώση μετεωριτών. Ίσως να πρόκειται για τον πυθμένα θάλασσας ή επικρατέστερα, οι πέτρες να είναι το αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ανάμεσα στους σχηματισμούς από γρανίτη, λευκά που συνθέτουν το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό προφίλ του «εξωπραγματικού» χωριού. Στα ενδότερα του «αλλόκοτου» οικισμού, θα συναντήσεις καλαθοπλέκτες κι ένα κουκλίστικο ανοιχτό θεατράκι.

Νύχτες πρεμιέρας στον Κουμάρο

Οι μουσικές και θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού που φιλοξενούνται στο «χειροποίητο» υπαίθριο θέατρο του Κώστα Τσόκλη, έδωσαν στον Κουμάρο την αλλοτινή του αίγλη. Το χωριό που ιδρύθηκε στην απότομη πλαγιά του βουνού Φούρκα κατά τους βυζαντινούς χρόνους «ξαναγεννήθηκε» χάρη στην πέτρινη, ατμοσφαιρική σκηνή, με τις ελεύθερες «κερκίδες» που διαμόρφωσε ο εικαστικός μέσα στο ίδιο του το κτήμα.

Αθέατα ξωκλήσια στην Καλλονή

Ένα κομψοτέχνημα, αφιερωμένο στο καθολικό δόγμα, στην άκρη του λιβαδιού της Κώμης, λίγο έξω από την κατάφυτη Καλλονή (ή Κελιά). Ο λόγος για το ανδρικό μοναστήρι της Αγίας Υπακοής που ιδρύθηκε από τον επίσκοπο Τήνου Νικόλαο Ρήγο το 1648, συγκεντρώνοντας ασκητές και ερημίτες. Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται η εκκλησία του Αγίου Ζαχαρία με την όμορφη βοτσαλωτή αυλή, το ηρώο και τα εντυπωσιακά, μαρμάρινα κατώφλια των σπιτιών.

Μια «μικρή Πίζα» στον Καρκάδο

Το καμπαναριό της εκκλησίας του Σωτήρος με τη μεγάλη του κλίση θυμίζει κάτι από τον πύργο της Πίζας, εξ ου και ο χαρακτηρισμός! Το πράσινο χωριουδάκι με τους φιλόξενους κατοίκους πήρε το όνομά του από το αρχαίο λατομείο χαλκού (από τις λέξεις καρκάς, χαλκιάς, χάλκος) που υπάρχει στα ανατολικά του.

Κρόκος, το «σαφράν» της Τήνου

Γύρω-γύρω πράσινο, δέντρα, χωράφια με σπαρτά και στη μέση ο Κρόκος, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο φυτό. Εδώ γεννήθηκε ο Μαρκάκης Ζαλλώνης, ο ιατροφιλόσοφος που πρώτος κατέγραψε την ιστορία της Τήνου το 1809.

Σκλαβοχωριό, η πατρίδα του Νικολάου Γύζη

Το γεγονός ότι εδώ γεννήθηκε το 1842 ένας από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες ζωγράφους, από μόνο του αποτελεί λόγο για να ταξιδέψεις ως το Σκλαβοχωριό –το πατρικό του είναι επισκέψιμο. Το ορεινό, λιλιπούτειο, αμιγώς ορθόδοξο χωριό έχει λίγους κατοίκους, θέα στην Αγάπη, παραδοσιακό πλυσταριό και μια όμορφη εκκλησία, της Αγίας Τριάδας

Αετοφωλιά, του βοριά το χωριό

Ο τελευταίος των Κάτω Μερών... Μικρή κοινότητα, «ευνοημένη» από τους βοριάδες, χτισμένη στου Βοριά το Βουνί, με όμορφη θέα στην Καλλονή, τον Καρκάδο και τα πεδινά. Τα κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της είναι εμφανή στις φροντισμένες βοτσαλωτές αυλές, στα νησιώτικα καλντερίμια και τα ασβεστωμένα σπίτια του, όμως αυτό που εντυπωσιάζει είναι το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής, με την ενδιαφέρουσα συλλογή κεραμικών. Σε κοντινή απόσταση, μπορείς να δεις τα ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού Της Κόρης ο Πύργος και το οροπέδιο Του Πολέμου ο Κάμπος.

Από την Τήνο με... Αγάπη

Ο ναός του Αγίου Αγαπητού στη Γρίζα με τα γάργαρα νερά και το ρέμα με τους περιστεριώνες υπήρξε ονοματοδότης του χωριού. Απλωμένο στην πλαγιά, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές, το ομορφοχώρι ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων του, για τα διακοσμημένα με λαϊκά μοτίβα υπέρθυρα και το τηνιακό πλυσταριό. Στο παλιό σχολείο βρίσκεται το υπό σύσταση Μουσείο Φωτογραφίας, με σκοπό την καταγραφή και διάσωση του φωτογραφικού υλικού που αφορά στο νησί. Από την Αγάπη, διανύοντας 4χλμ. σε χωματόδρομο, μπορείς να φτάσεις στο μοναστήρι της Παναγίας της Βουρνιώτισσας (1670).

Σμαρδάκιτο, γη και ύδωρ

Στα άφθονα νερά της περιοχής οφείλει την πυκνή για τα δεδομένα του νησιού βλάστηση που το περιβάλλει. Η θέση του στις νοτιοανατολικές απολήξεις του βουνού Ράχες επιτρέπει στον επισκέπτη του να αγναντεύει πεδινά χωριά στα Κάτω Μέρη και το βράχο του Ξώμπουργου. Στην κεντρική πλατεία του Σμαρδάκιτου, θα δεις τον Άγιο Αντώνιο με το ψηλό καμπαναριό σε μορφή πύργου και θα ξεδιψάσεις με το γάργαρο νεράκι που κατεβαίνει από το παλιό ξινάρι (πηγή).

Ουρσουλίνες και Ιησουίτες στα Λουτρά

Βαρύ το ιστορικό φορτίο του τόπου... Εδώ, ανάμεσα στα περιβόλια, μετά την καταστροφή του Κάστρου οι Ιησουίτες μοναχοί και οι Ουρσουλίνες μοναχές έχτισαν τα μοναστήρια τους, μετατρέποντας τα Λουτρά σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της Τήνου. Το 1862 ιδρύθηκε η μονή Ουρσουλινών από μοναχή του τάγματος και ταυτόχρονα σχολή θηλέων, με δημοτικό, γυμνάσιο, ορφανοτροφείο, οικοτροφείο και σχολή ταπητουργίας που λειτούργησε μέχρι το 1990! Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, όπου εκτίθεται εργόχειρα, μουσικά όργανα και βιβλία μαθητριών. Αντίστοιχα, η μονή Ιησουιτών έχει μετατραπεί σε Αγροτικό Μουσείο που φιλοξενεί κειμήλια και αγροτικά εργαλεία του παρελθόντος.

Κώµη, η εύφορη κοιλάδα

Πλούσιο μέρος, χάρη στο εκτεταμένο, «καρπερό» λιβάδι της Κώμης. Περβόλια γεμάτα οπωροκηπευτικά, αγκινάρες σε τεράστιες ποσότητες (μέχρι και φεστιβάλ αγκινάρας πραγματοποιείται εδώ), ανεμόμυλοι, περιστεριώνες, λουλουδιασμένες πλατείες και η μεγαλύτερη πετρόχτιστη καμάρα του νησιού συγκεντρώνονται στην καταπράσινη Κώμη. Στην παλιά καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη αξίζει να δεις το μουσικό εκκλησιαστικό όργανο που διατηρείται ως τις μέρες μας.

Ξυνάρα, το επίκεντρο του καθολικισμού

Κάτω από το Ξώμπουργο, πλάι σε πεύκα και φοίνικες, «στήθηκε» το προπύργιο του καθολικισμού στην Τήνο (εδώ βρίσκεται η έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής του νησιού), σημαντικό κέντρο εμπορίου και βιοτεχνιών κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Σήμερα, στην Ξυνάρα θα δεις την Παναγία του Ροδαρίου (Μητρόπολη Καθολικής Αρχιεπισκοπής) και των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και το Παλάτι του Δεσπότη, παλιό ιεροσπουδαστήριο που σήμερα στεγάζει μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων και το αρχείο καθολικών ενοριών. Επίσης, η Ξυνάρα αποτελεί έδρα του Δήμου Εξωμβούργου.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

_MG_5949Read more +01 Αυγούστου 2019 By Nikos Saltamanikas in Συνεντεύξεις Επωνύμων

Από την Τήνο στα πέρατα του κόσμου

Από την Τήνο στα πέρατα του κόσμου να αποδώσουν το αιώνιο και το εφήμερο μέσα από μία φιάλη κρασιού Εμάς μας ενδιαφέρει να εκφράσουμε όσο καλύτερα γίνεται το terroir κάνοντας την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση Είμαστε εδώ για να σεβαστούμε τον τόπο και τον αμπελώνα και να αναδείξουμε αυτό που έχει να μας προσφέρει Σε ένα σημείο συγκλονιστικής,
Read more +29 Νοεμβρίου 2015 By Nikos Saltamanikas in Πολιτισμός

Ένα Μεγάλο Βραβείο για το … μικρό σχολείο του Πύργου Τήνου

Βράβευση σχολείου του Πύργου Τήνου Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού, με θέμα «Η ιστορία του σχολείου μου». Στον διαγωνισμό, τον οποίο οργάνωσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το
Read more +20 Δεκεμβρίου 2017 By Tinos About in Πέτρα

Tinos Climbing Festival

Μια ωραία και ιδιαίτερη διοργάνωση γεννιέται στην Τήνο. Ένα πρωτότυπο event για τα δεδομένα της Τήνου. Ένα 7ήμερο πολιτισμικό αθλητικό φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ αναρρίχησης για Έλληνες και ξένους αναρριχητές το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 26/9-2/10/2016. Στο φεστιβάλ έχουν προσκληθεί αναρριχητές από όλη την παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα οι οποίοι καλούνται να γνωρίσουν τα αναρριχητικά πεδία
TOP