You in Tinos

Τήνος! Τo ακατέργαστο διαμάντι του Αιγαίου, το νησί της τέχνης, του πολιτισμού, των θαυμάτων, είναι χαρακτηριστικά που κατά καιρούς έχουν αποδοθεί στην Τήνο. Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να περιγράψει με λίγες φράσεις το νησί. Είναι άλλωστε τόσα πολλά αυτά που παραμένουν ακόμη άγνωστα!

Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται στο  Αιγαίο ανάμεσα στην Άνδρο και την Μύκονο. Στην Τήνο φτάνετε με πλοίο από το Διεθνές λιμάνι του Πειραιά ή εναλλακτικά με αεροπλάνο που προσγειώνεται στο Διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου. Από τη Μύκονο έρχεστε στην Τήνο με πλοίο σε 20΄ λεπτά.

Το ταξίδι σύντομο και ένας κυκλαδίτικος παράδεισος σας περιμένει… Ανακαλύψτε τον!

Γραφικά χωριά, ατελείωτες παραλίες με σμαραγδένια νερά, αγνάντεμα της θάλασσας από τους οικισμούς - μπαλκόνια στο Αιγαίο. Οι Τηνιακοί φημίζονται για την φιλοξενία τους. Προσφέρουν όλη τους την αγάπη στον επισκέπτη, περιμένοντας τον με ένα χαμόγελο και ένα κέρασμα στο κατώφλι των σπιτιών τους...

Αποκαλυπτική ενδοχώρα! Σαράντα γραφικά χωριά στην ενδοχώρα του νησιού που διατηρούν τη μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Καμάρες, λιθόστρωτα μονοπάτια, ντόπιοι τεχνήτες  της καλαθοπλεκτικής & αγγειοπλαστικής που χρησιμοποιούν ακόμα  παραδοσιακές μεθόδους. Γνωρίστε τους, μιλήστε μαζί τους κι αγοράστε τα μοναδικά προϊόντα τους.

Η Τήνος έχει μακρά παράδοση στην μαρμαρογλυπτική που παρουσιάζεται κυρίως στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου, ενώ σύγχρονοι καλλιτέχνες διατηρούν εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής στο νησί. Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου, εργάζονται για την αναστύλωση του σημαντικότερου αρχαίου μνημείου την Ελλήνων: την Ακρόπολη των Αθηνών.

Γενέτειρα των σημαντικότερων νεοελλήνων γλυπτών, όπως του Γιαννούλη Χαλεπά, το νησί ολόκληρο είναι ένα υπαίθριο Μουσείο λαϊκής τέχνης της πέτρας, που στο πέρασμα του χρόνου σμίλεψαν οι Τηνιακοί. Για το λόγο αυτό, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς με διεθνή αναγνώριση, ο Κώστας Τσόκλης, επέλεξε να δημιουργήσει στην Τήνο το μουσείο του.

Το νησί χαρακτηρίζεται από το βαθύ δέσιμο των Τηνιακών με τη θρησκεία!

Τα αμέτρητα ξωκλήσια σε όλη την έκταση του νησιού, σκαρφαλωμένα στα πιο απίστευτα μέρη, οι συχνές γιορτές - τα πανηγύρια προς τιμήν των αγίων, είναι στοιχεία που υποδηλώνουν τη αγνή πίστη των ανθρώπων του νησιού.

Η Παναγία της Τήνου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας.

Πλήθος πιστών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συρρέουν κάθε χρόνο να προσκυνήσουν την Εικόνας της Μεγαλόχαρης. Όταν μπεις στον ναό θα αντικρίσεις την εικόνα πάνω σε ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο Προσκυνητάρι. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα τάματα (αφιερώματα) των πιστών, παρακλήσεις για θέματα υγείας κυρίως. Πολύτιμα κοσμήματα και μέταλλα σε σχήματα οφθαλμών, καρδιάς & άκρων, βάρκες και σπίτια…..

Ο μεγαλύτερος και λαμπρότερος εορτασμός της Παναγίας πραγματοποιείται στις 15 Αυγούστου ημέρα που τιμάται η Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η Τήνος σφύζει από πολιτιστική ζωή. Μουσικά και καλλιτεχνικά φεστιβάλ, με ακούσματα και τέχνες από όλο τον κόσμο συναντιούνται στην Τήνο κάθε καλοκαίρι. Jazz Festival, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, αναβίωση εθίμων, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μεγάλους, σεμινάρια αγγειοπλαστικής και πολλά άλλα. Σημαντικό γεγονός για το νησί είναι το “Φεστιβάλ Εξωμβούργου” το οποίο διοργανώνεται εδώ και δέκα χρόνια, από Μάιο έως Οκτώβριο, με πανελλαδική εμβέλεια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το νησί όμως φημίζεται και για τον γαστρονομικό του πλούτο!

Γεύσεις μοναδικές από τα χέρια νοικοκυρών. Κάθε γιορτή και ένα γλυκό,  κάθε χαρά και ένα τραπέζι! Γεύσεις παραδοσιακές αλλά και gourmet που θα δοκιμάσετε σε κάθε γωνία της πόλης, σε κάθε χωριό.

Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν τα Γαστρονομικά Φεστιβάλ. Σημειώστε τις ημερομηνίες και ΜΗΝ τα χάσετε:

1η Κυριακή της Αποκριάς: Παραδοσιακά Χοιροφάγια

12 Μαϊου: Γιορτή Αγκινάρας

29 Ιουλίου: Γιορτή κάπαρης

20 Αυγούστου: Αναβίωση της Τράτας

2 Σεπτεμβρίου: Γιορτή μελιού

16 Σεπτεμβρίου: “Ρακιζιό” - Γιορτή ρακής

Εναλλακτικός τουρισμός… Ναι! υπάρχει και αυτό στο μαγικό νησί μας! Αν είστε από τους τολμηρούς μη διστάσετε να δοκιμάσετε κάποια από τις δραστηριότητες.

Bouldering - Αναρρίχηση σε ένα από τα μεγαλύτερα αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης, σε εξαιρετικής ποιότητας γρανίτη - εύκολα προσβάσιμο από το οδικό δίκτυο.

Surfing όλο το χρόνο, στην πρώτη σχολή surf των Κυκλάδων. Εκμεταλλευτείτε τις μοναδικές συνθήκες με τον υψηλό κυματισμό.

Κατάδυση - Ανεπανάληπτη εμπειρία αφού ο βυθός του Αιγαίου φημίζεται για τον φυσικό πλούτο και ομορφιά του.

Trekking - Απολαύστε την ιδιαιτερότητα της Τηνιακής φύσης σε σηματοδοτημένες διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα-links:

∆ήμος Τήνου: 22833 60100, www.dimostinou.eu

∆ημοτική Επιτροπή Τουρισμού-Γραφείο Τουρισμού: 22833 60125

Λιμεναρχείο Τήνου: 22830 22348,

Λιμεναρχείο Ραφήνας: 22940 22300, www.rafinaport.gr

Λιμεναρχείο Πειραιά: 210 4191700, www.olp.gr

Αεροδρόμιο Μυκόνου: 22890 79000

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: 210 3530000, www.aia.gr

TOP