Tinos About

Magazine 4 elegant islanders
  • EnglishEnglish
    • Ελληνικά Ελληνικά
  • WHAT TO DO
    • BEST OF TINOS
      • Religion
      • Gastronomy
      • Accomodation
      • Entertainment
      • Beaches
    • ACTIVITIES
      • Sports & Adventure
        • Tinos Running Experience
      • Wellness
      • Conference Tourism
    • YOU IN TINOS
      • Young
      • Couples
      • Families
      • 55+
      • LGBT
  • WHERE TO GO
    • REGIONS
      • Chora
      • Exo Meria
      • Pano Meria
      • Kato Meria
    • BY SEASON
      • Spring
      • Summer
      • Autumn
      • Winter
    • CHOICES
      • FOODPATHS
      • ART SNAPS
  • CULTURE
    • Delos
    • History
    • Museums
    • Customs
    • Culture
    • Cultural Associations
  • TINOS SECRETS
    • Accommodation
    • Transportation
    • Food
    • Entertainment
    • Shopping
    • Tinian Constructions
  • MARKET PLACE
  • BLOG
  • Home
  • Blog
  • Recipes
  • Anchovy marinated with extra virgin olive oil and hot pepper

Anchovy marinated with extra virgin olive oil and hot pepper

Anchovy marinated with extra virgin olive oil and hot pepper

Thursday, 20 January 2022 / Published in Recipes
Γαύρος μαριναρισμένος

Some advice for pairing food and wine can be overly strict. The truth is, you can eat pretty much whatever you want while drinking whichever wine you want. Sounds great. There are, however, time-tested guidelines to help you plan meals and go through life as an educated traditional food-lover.

A wine of high energy and power that sets the bar for the variety. Elegant floral and citrus nose combine with a deeply saline minerality alongside rich, buttery flavors. The palate is mineral, rich, with excellent acidity and salinity. Elegant, fresh, well balanced and long finish. For example, anchovy marinated with olive oil and hot pepper would be a very good fit! Let’s see how you can make it.

Γαύρος μαριναρισμένος anchovy marinated

Anchovy marinated with extra virgin olive oil and hot pepper

INGREDIENTS

2 kg of fresh fat anchovy
1 kg of semi-coarse or coarse salt
1/2 litre of strong vinegar
5 – 6 garlic cloves in slices
1 tablespoon of capers
1 tablespoon of peppercorns
1 tablespoon of salt
1 – 1 1/2 water glass of oil (olive oil & vegetable oil)

PREPARATION

We pick fresh anchovy as fat as we can find. Wash the fish thoroughly, clean them and fillet them, pulling the head, with the offal and the backbone, along with the tail. Wash them again and put them in a colander, to drain well.

Place the anchovies in a colander, spread the anchovies with the belly down, placed next to each other, without leaving any gaps between them, and the salt covering them along with any holes. Place the colander in a bowl and refrigerate.

tinos wine bottle

The anchovy is ready after about 24 – 34 hours, so pour the bowl with the liquid that has spilled out, rinse it well under running water, drip it and put it in bowls with the vinegar and fine salt for 24 hours.

Pour the vinegar and without washing the anchovy, place it in turn, in sterile, dry jars that close well, putting between the fish the capers, garlic, peppers, peppercorn and olive oil half-and-half with sunflower oil, to cover them.

What you can read next

Ψητές ζαργάνες με μαϊντανοσαλάτα
Grilled garfish with parsley salad
Octopus stew with onions and tomato sauce flavored with red wine
Linguine with limpets, garlic, wine and spicy pepper

Recent Posts

  • anarixisi tinos

    Climbing Tinos

    Climbing in Tinos with Climb Exombourgo Tinos i...
  • Traditional House in Tinos

    Traditional House in Tinos Transformed into a M...
  • Axahas, a “refuge” that gazes ad infinitum

    One with the Nature of Tinos Two stone houses w...
  • Dentro All Day Bar Tinos

    Three young men, Dillan Liritis, Panos Daferano...
  • Wedding and Baptism: Save the date

    The island that combines the aegean blue and cy...

Archives

Categories

ABOUT USTHANKSMAGAZINEVIDEO GALLERYPHOTO GALLERYTRAVELLER'S INFOPRIVACY POLICYCONTACT

Subscribe to our newsletter to learn the latest news about Tinos

FOLLOW US

© Copyright 2018 Tinos About - All rights reserved

TOP
Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Always active
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}