Tinos About

Magazine 4 elegant islanders
  • EnglishEnglish
    • Ελληνικά Ελληνικά
  • WHAT TO DO
    • BEST OF TINOS
      • Religion
      • Gastronomy
      • Accomodation
      • Entertainment
      • Beaches
    • ACTIVITIES
      • Sports & Adventure
        • Tinos Running Experience
      • Wellness
      • Conference Tourism
    • YOU IN TINOS
      • Young
      • Couples
      • Families
      • 55+
      • LGBT
  • WHERE TO GO
    • REGIONS
      • Chora
      • Exo Meria
      • Pano Meria
      • Kato Meria
    • BY SEASON
      • Spring
      • Summer
      • Autumn
      • Winter
    • CHOICES
      • FOODPATHS
      • ART SNAPS
  • CULTURE
    • Delos
    • History
    • Museums
    • Customs
    • Culture
    • Cultural Associations
  • TINOS SECRETS
    • Accommodation
    • Transportation
    • Food
    • Entertainment
    • Shopping
    • Tinian Constructions
  • MARKET PLACE
  • BLOG
  • Home
  • Blog
  • Customs
  • Chirosfagia

Chirosfagia

Thursday, 18 January 2018 / Published in Customs

Chirosfagia

Chirosfagia

Chirosfagia (slaughter of the pig) revived unabated to the present day in November and December, in the villages. Note that families usually breed at least one pig, which provides meat for the whole year, as well as “louza” (kind of sausage stuffed with meat), “glina” (fat), “pichti” (pieces of meat in a thick jelly) etc. Men and women, relatives and friends are involved, which make chirosfagia a feast. Each one has a specific duty. Women collect herbs, which are dried under the sun and then mixed with salt. They also tidy and whitewash the house, the yard and the street. Men bring wood from olive trees. The day of slaughter requires the presence of many people. The process, that begins well before dawn, demands special attention and technical training, as the animal weighs 150 to 200 kilos. When all necessary work is done, the pig is transported home and hung upside down from a meat hook.

The home house is converted into a small workshop, as many tables and many hands are needed for the effective processing of the different parts of the animal. It is mentioned that in the past nothing was thrown away: the cobblers sewed shoes with the hair of its neck and made them waterproof with the fat of its tail. Even the children could find something to play with.

The soup prepared from boiled bones and meat is the main dish of the dinner that follows and all those who helped are invited. Invited are also the priest, the teacher and the doctor, as well as the strangers who are in the village on that day. This very difficult and tiring day always ends with a genuine folk feast. Rows of tables are set and covered with white tablecloths. The dinner is rich and, besides the soup, it includes salads, cheese, olives, sardines, meat cooked with potatoes, “dolmadakia” (leaves stuffed with minced meat), liver and other delicacies. The host offers his new home-made wine and the feast begins after the prayer. Sometimes there is a violin and a lute playing traditional music. But even without them, there is a lot of fun.

What you can read next

Rakizio : Raki Making
Φαναράκια
The unique “Lanterns” of Tinos
“Kandilia”
Lighting the “Kandilia”

Recent Posts

  • anarixisi tinos

    Climbing Tinos

    Climbing in Tinos with Climb Exombourgo Tinos i...
  • Traditional House in Tinos

    Traditional House in Tinos Transformed into a M...
  • Axahas, a “refuge” that gazes ad infinitum

    One with the Nature of Tinos Two stone houses w...
  • Dentro All Day Bar Tinos

    Three young men, Dillan Liritis, Panos Daferano...
  • Wedding and Baptism: Save the date

    The island that combines the aegean blue and cy...

Archives

Categories

ABOUT USTHANKSMAGAZINEVIDEO GALLERYPHOTO GALLERYTRAVELLER'S INFOPRIVACY POLICYCONTACT

Subscribe to our newsletter to learn the latest news about Tinos

FOLLOW US

© Copyright 2018 Tinos About - All rights reserved

TOP
Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Always active
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}