ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χταπόδι
1 φλιτζάνι λάδι
1 κιλό κρεμμύδια στιφάδου ή μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα στα 4
1 ποτήρι του κρασιού ξύδι ή λευκό κρασί
Λίγα φύλλα δάφνης
1 φλιτζάνι του τσαγιού ντομάτα ή πελτέ
Σκόρδο (προαιρετικά)
¼ της κούπας νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγοι κόκκοι πιπέρι
Λίγοι κόκκοι μπαχάρι
Διαδικασία
Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το πλένουμε καλά και το βράζουμε πρώτα σε νερό με μια κούπα ξύδι επί μια ώρα περίπου και στη συνέχεια το στραγγίζουμε. Έπειτα, καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε το λάδι να κάψει σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε ώσπου να γίνουν διαφανη, ρίχνουμε στη συνέχεια στα κρεμμύδια το χταπόδι, τον χυμό ντομάτας, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι, τους κόκκους πιπέρι και μπαχάρι, μισό κουταλάκι ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά, μέχρι να φύγει το νερό και να μείνει το λάδι.