Ήταν ένα μικρό καράβι… σε έναν καταπράσινο κήπο, που σέρβιρε ό,τι πιο προχωρημένο έχει να επιδείξει η ελληνική σύγχρονη κουζίνα. Δεν πρόκειται για παραμύθι, αλλά για το δημιουργικό εστιατόριο του που έχει ο chef Αντώνης Ψάλτης.
“Αγαπώ όλα τα άγρια προϊόντα που παράγει η Τήνος, αυτά που για να τα βρεις πρέπει να περπατήσεις και να περιπλανηθείς στα βουνά της, τα λαγκάδια και τα ακρογιάλια της.” Αντώνης Ψάλτης
Γεννήθηκε στην Τήνο, έφυγε, εργάστηκε σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας και έπειτα από δέκα χρόνια επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, φέρνοντας στις αποσκευές του… πείρα, όνειρα, πλούσιες γεύσεις και αρώματα. Ο λόγος για τον Αντώνη Ψάλτη, τον ιδιοκτήτη του ατμοσφαιρικού εστιατορίου ελληνικής σύγχρονης κουζίνας «Ήταν ένα μικρό καράβι» στην παραλία της Τήνου. Ζητώντας του να μου εξηγήσει πως εμπνεύστηκε την επωνυμία, μου απαντά ότι «η ιδέα του ονόματος αφορούσε σε ένα μικρό μαγαζάκι με μόλις πέντε τραπέζια. Τελικά μας προέκυψε ένα μεγάλο εστιατόριο, όμως κρατήσαμε το όνομα γιατί μας άρεσε πολύ».
- Αγαπημένα τηνιακά προϊόντα;
Αγαπώ όλα τα άγρια προϊόντα που παράγει η Τήνος, αυτά που για να τα βρεις πρέπει να περπατήσεις και να περιπλανηθείς στα βουνά της, τα λαγκάδια και τα ακρογιάλια της.
- Το ιδανικό γευστικό 24ωρο στο νησί περιλαμβάνει…
Το πρωί καφεδάκι και λουκουμάδες στα σοκάκια της Χώρας, το μεσημέρι μπάνιο και ρακί με θαλασσινά σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριό, ενώ το βράδυ δείπνο στο εστιατόριό μας με καλό κρασί.
- Αν η Τήνος ήταν κάποιο από τα πιάτα που προσφέρετε, ποιό θα ήταν και γιατί;
Η γη του νησιού θα έβαζε τους Αλιφόνους (άγρια σταμναγκάθια) και την κάπαρη. Την ίδια εποχή αφθονούν στη θάλασσα μας οι σουπιές. Το αποτέλεσμα; Ψητές σουπιές με αλιφόνια γιαχνί και σάλτσα κάπαρης.
- Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την επωνυμία «Ήταν ένα μικρό καράβι»;
Η ιδέα της ονομασίας αφορούσε σε ένα πιο μικρό μαγαζάκι με μόλις πέντε τραπέζια. Τελικά μας προέκυψε ένα μεγάλο εστιατόριο, όμως κρατήσαμε το όνομα γιατί μας άρεσε πολύ.
- Τι νέο μας επιφυλάσσετε για φέτος το καλοκαίρι;
Νέα πιάτα, μπύρες από μικρές, ελληνικές ζυθοποιίες, κρασιά από τον αμπελώνα του Αιγαίου, εκθέσεις καλλιτεχνών, γευσιγνωσίες τυριών-κρασιών και μαθήματα μαγειρικής!
- Γιατί να επιλέξει κάποιος το εστιατόριό σας για το γεύμα ή το δείπνο του;
Για τη μοναδικότητα των πιάτων του, για την ατμόσφαιρά του και το ήσυχο περιβάλλον του, παρόλο που βρίσκεται εντός της πολύβουης Χώρας της Τήνου.
Στη μοσχοβολιστή κυκλαδίτικη αυλή του παλιού λιμανιού, ο chef και ιδιοκτήτης Αντώνης Ψάλτης μεγαλουργεί γευστικά, προτείνοντας «πειραγμένα» δημιουργικά πιάτα, παρασκευασμένα με βιολογικές πρώτες ύλες των τοπικών συνεταιρισμών, γιατί απλούστατα λατρεύει την τοπική παραγωγή: «Αγαπώ όλα τα άγρια προϊόντα που παράγει η Τήνος, αυτά που για να τα βρεις πρέπει να περπατήσεις και να περιπλανηθείς στα βουνά της, τα λαγκάδια και τα ακρογιάλια της». Τα ζυμαρικά που σερβίρονται εδώ είναι χειροποίητα, το ψωμί φρεσκοζυμωμένο από τους ίδιους καθημερινά και τα τυριά εκλεκτά, από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Τις ευφάνταστες σπεσιαλιτέ του τηνιακού «καραβιού» συντροφεύουν ιδανικά τριάντα οινικές ετικέτες από τον αμπελώνα του Αιγαίου και μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες.