ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΕΚ PRAXIS
Η Γενική Διευθύντρια και ο Διευθυντής Σπουδών του ΙΕΚ PRAXIS είναι εδώ και 13 χρόνια καλοκαιρινοί κάτοικοι της Τήνου. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΕΚ PRAXIS
Η Μαρία Χαϊνά και ο Περικλής Τζοβλάς ήρθαν για πρώτη φορά στο νησί το 2006 και από τότε το ερωτεύτηκαν. Διατηρούν το σπίτι τους στο Λαούτι και βρίσκονται στην Τήνο κάθε καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΕΚ PRAXIS
Λόγω της ιδιαίτερης σχέση τους με το νησί, έχουν θέσει την Σχολή Γαστρονομίας PRAXIS που διευθύνουν, στην «υπηρεσία της Τήνου»: Στηρίζουν ενεργά το Tinos Food Paths, με σπουδαστές εθελοντές υποστήριξης των μαγειρικών events, αλλά και με τους βραβευμένους Chefs – Καθηγητές της Σχολής που παρουσιάζουν κάθε χρόνο μοναδικά master classes μαγειρικής στην σκηνή του Tinos Food Paths. Επί πλέον, πολλοί σπουδαστές και απόφοιτοι του PRAXIS στελεχώνουν τις επισιτιστικές επιχειρήσεις του νησιού. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΕΚ PRAXIS
TINOS ABOUT (T.Α.): Τι είναι αυτό που «ανακαλύψατε» στην Τήνο και έχετε πλέον ριζώσει εδώ?
Μαρία Χαϊνά (Μ.Χ.): Η ανεπιτήδευτη «πολυτέλεια» ενός σπουδαίου νησιού. Η φύση, το δομημένο περιβάλλον, τα προϊόντα, η γαστρονομία, οι άνθρωποι. Όλα μοναδικά. Η Τήνος είναι για μας ένα πολύτιμο καταφύγιο!
Περικλής Τζοβλάς (Π.Τ.): Ο Κορνήλιος Καστοριάδης που έζησε χρόνια στον Τριπόταμο, είχε αποκαλέσει την Τήνο «το Παρίσι του Αιγαίου». Νομίζω πως είχε απόλυτο δίκιο. Η μοναδική αρχιτεκτονική και το πλήθος των χωριών της Τήνου, δεν συναντιούνται σε κανένα άλλο Κυκλαδονήσι. Γοητευτήκαμε και από την κουζίνα της Τήνου και από τα μοναδικά κρασιά και αποστάγματα που βρίσκει κανείς στο νησί.
Τ.Α.: Πώς περνούν οι μέρες σας στην Τήνο?
Μ.Χ.: Εξερευνούμε συνεχώς. Είμαστε 13 χρόνια στην Τήνο και διαρκώς ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα. Μικρούς οικισμούς, όμορφες γωνιές της φύσης, νέα μαγαζιά, νέες παραλίες και ανθρώπους.
Π.Τ.: Τα μονοπάτια είναι η μία από τις δύο αγαπημένες μας ασχολίες στην Τήνο. Το μεγάλο δίκτυο μονοπατιών είναι μοναδικό για να εξερευνήσεις γωνιές του νησιού που δεν μπορείς να τις προσεγγίσεις με κανέναν άλλο τρόπο. Η άλλη μας ασχολία είναι η Γαστρονομία. Στην Τήνο ανακαλύψαμε εξαιρετικά μαγαζιά εστίασης που χρησιμοποιούν ποιοτικά τοπικά προϊόντα και τα αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο. Η Τήνος έχει μπει πλέον με αξιώσεις στον Γαστρονομικό Χάρτη της Ελλάδας. Και αυτό αποδεικνύεται και από τα βραβεία μαγειρικής που δίνονται σε μαγαζιά και chefs της Τήνου, κάθε χρόνο πλέον.
Τ.Α.: Η ιδιαίτερη αυτή ενασχόλησή σας με την Γαστρονομία, οφείλεται και στην Σχολή Μαγειρικής που διευθύνετε, το ΙΕΚ PRAXIS?
Μ.Χ.: Θα έλεγα ότι είμασταν πάντοτε πολύ απαιτητικοί «πελάτες και κριτές» της εστίασης. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε μια πολύ απαιτητική Σχολή Γαστρονομίας που στοχεύει στο να βγάζει τους καλύτερους επαγγελματίες. Βεβαίως, η καθημερινή επικοινωνία μας με τους εξαιρετικούς Chefs που είναι οι καθηγητές του PRAXIS και η δοκιμή μοναδικών πιάτων που βγαίνουν από τα Εργαστήρια της Σχολής, «ανέβασε» πολύ και τα δικά μας κριτήρια.
Π.Τ.: Η Γαστρονομία στην Ελλάδα έχει περάσει σε άλλη φάση. Είναι από τους πολυτιμότερους πρεσβευτές της χώρας μας. Οι επιχειρήσεις της εστίασης βάζουν υψηλά standards και ζητούν καταρτισμένους επαγγελματίες με υψηλές γνώσεις και δεξιότητες. Νομίζω ότι αυτό το καταφέραμε στο ΙΕΚ PRAXIS: βγάζουμε επαγγελματίες που ξεχωρίζουν. Και αυτό τελικά είναι όφελος για όλους τους λάτρεις του καλού φαγητού και φυσικά και για εμάς προσωπικά. Είναι χαρά μας και τιμή μας να επισκεπτόμαστε ως πελάτες σπουδαία εστιατόρια και να ξέρουμε ότι στην κουζίνα τους δουλεύουν απόφοιτοι του PRAXIS!
Τ.Α.: Ως ειδικοί στην Γαστρονομική Παιδεία, τι πιστεύετε ότι προσφέρει τελικά το Γαστρονομικό Φεστιβάλ της Τήνου, το Tinos Food Paths?
Μ.Χ.: Το Tinos Food Paths άνοιξε δρόμους πρωτόγνωρους. Δημιούργησε μια παράδοση από μόνο του, που πολλοί θα ήθελαν να το μιμηθούν. Νομίζω πως το μυστικό της επιτυχίας του είναι: αγάπη για την μαγειρική, αγάπη για τα τοπικά προϊόντα, ομαδική συνεργασία. Αυτά είναι τελικά τα συστατικά της εξαιρετικής κουζίνας! Και το Tinos Food Paths συγκεντρώνει όλα αυτά τα συστατικά.
Π.Τ.: Το Tinos Food Paths, πηγαίνει την μαγειρική πίσω στις ρίζες της που δεν είναι άλλες από τις αναφορές στους τόπους, τα προϊόντα και τους ανθρώπους τους. Γι’ αυτό έχει τόσο μεγάλη επιτυχία και αναγνωσιμότητα και αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή του νησιού, αλλά και των Κυκλάδων και της Ελλάδας γενικότερα.
Τ.Α.: Συμμετέχει η Σχολή Γαστρονομίας PRAXIS στο Tinos Food Paths?
Μ.Χ.: Λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης μας με την Τήνο, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε τον θεσμό και το νησί. Οι σπουδαστές μας είναι τα τελευταία χρόνια φανατικοί εθελοντές υποστήριξης του φεστιβάλ, ενώ οι chefs καθηγητές μας, παρουσιάζουν σεμινάρια και εξειδικευμένα μαθήματα στα πλαίσια του Tinos Food Paths.
Π.Τ.: Φέτος μάλιστα είχαμε πολύ αναβαθμισμένη παρουσία. Με εθελοντές σπουδαστές σε όλα τα μαγειρικά events και μια εξαιρετική ομάδα βραβευμένων chefs.
Τ.Α.: Έχετε σπουδαστές από την Τήνο?
Μ.Χ.: Κάθε χρόνο και περισσότερους. Τα παιδιά από την Τήνο είναι πολύ απαιτητικά με τις σπουδές τους. Κάνουν πολύ καλή έρευνα αγοράς για τις σχολές που υπάρχουν και επιλέγουν με γνώμονα την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα. Μας επιλέγουν όχι μόνο στις σπουδές Γαστρονομίας και Τουρισμού, αλλά και στην Ομορφιά, την Υγεία, την Βρεφονηπιοκομία και πολλές άλλες ειδικότητες.
Τ.Α.: Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας που κάνει το ΙΕΚ PRAXIS να ξεχωρίζει? Ποια είναι τα δυνατά σημεία της Σχολής?
Μ.Χ.: Επιμένουμε σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο εκπαίδευσης. Συνεργαζόμαστε με μια εξαιρετική ομάδα βραβευμένων chefs που είναι οι καθημερινοί καθηγητές της σχολής, δείχνουν κάθε μέρα στους μαθητές τα μυστικά τους. Είναι άνθρωποι διακεκριμένοι, με Αστέρια Michelin και Χρυσούς Σκούφους. Αυτοί διδάσκουν σε ένα πολύ αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, με υπερσύγχρονα εργαστήρια, βιβλία σε έντυπη μορφή και άφθονα υλικά ώστε κάθε μαθητής να μπορεί να φτιάξει κάθε μέρα εξαιρετικά πιάτα. Επιμένουμε δηλαδή στην Πρακτική Εξάσκηση για να βγάζουμε επαγγελματίες έτοιμους για δουλειά στις καλύτερες κουζίνες.
Π.Τ.: Πολλές σχολές διαφημίζουν την συνεργασία τους με γνωστούς chefs. Όμως, στις περισσότερες φορές, οι chefs αυτοί εμφανίζονται μία φορά στην αρχή της χρονιάς και άλλη μία στο τέλος, για κάποιο σεμινάριο, πολλές φορές με έξτρα πληρωμή από τους μαθητές. Εμείς δεν επιλέγουμε αυτό το μοντέλο. Θέλουμε οι καλύτεροι chefs να είναι οι καθημερινοί καθηγητές. Στην συνέχεια, κάθε σπουδαστής μας τοποθετείται ατομικά σε εκλεκτά εστιατόρια. Εκεί αποκτά πολύτιμες εμπειρίες που του ανοίγουν ορίζοντες.
Μ.Χ.: Δεν υπάρχει απόφοιτός μας που να μην έχει βρει δουλειά. Σε αυτό συμβάλει τόσο το Γραφείο Απασχόλησης της Σχολής, όσο και κυρίως η αναγνώριση των πολύ καλών γνώσεων και δεξιοτήτων των αποφοίτων μας, από την ίδια την απαιτητική αγορά εργασίας της εστίασης. Και αυτό είναι κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους.