Χάρη στον Δρα Θάνο Παράσχο, Ειδικό Γονιμότητας & Διευθυντή του Πολυιατρείου Γυναικολογίας και Γονιμότητας EMBIO, χιλιάδες γυναίκες βίωσαν τη μητρότητα.
Στο πρόσωπο του Τήνιου από επιλογή επιστήμονα εξωσωματικής, βρήκαν τον δικό τους μικρό θεό.
Τήνιος στην καταγωγή ή από επιλογή;
Από επιλογή.
Τι κάνει την Τήνο συναρπαστική;
O αέρας της, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι αέρας που καθαρίζει την ατμόσφαιρα, το μυαλό και την ψυχή.
Γιατί επιλέξατε να αποκτήσετε το προσωπικό σας καταφύγιο εδώ και όχι σε κάποιο άλλο κυκλαδονήσι;
Η Τήνος είναι πανέμορφο νησί. Ένα νησί με 52 χωριά και με υπέροχες εναλλαγές τοπίου. Επιπλέον, εδώ υπάρχουν καλοί άνθρωποι, φιλόξενοι. Πολύ σημαντικό.
Μια έντονη ανάμνηση από την Τήνο;
Το χτίσιμο του σπιτιού ήταν μια εμπειρία ζωής. Χαίρομαι που αυτή την εμπειρία την είχα στην Τήνο.
Πώς νιώθετε που αρκετοί διάσημοι φίλοι σας έρχονται στην Τήνο πρώτα για εσάς και μετά για το νησί;
Οι φίλοι μου γνωρίζουν καλά ότι στην Αθήνα είμαι από το πρωί μέχρι το βράδυ με ασθενείς. Η Τήνος είναι για μένα ένα παράθυρο ξεκούρασης, όπου βέβαια σε αυτό το πλαίσιο βρίσκω το χρόνο να δω και φίλους. Για να αποδώσεις στη δουλειά σου πρέπει να επιτρέπεις στον εαυτό σου ένα διάλειμμα, να ξεκουραστείς σωματικά και πνευματικά. Παρ’ όλα αυτά, η Τήνος είναι πάντα ένα σημαντικό δέλεαρ. Δηλαδή, άλλο να πεις σε κάποιον «έλα να περάσεις μαζί μου το Σαββατοκύριακο στην Τήνο» κι άλλο να του πεις «Έλα να πιούμε έναν καφέ στην Ομόνοια». Επίσης να σας εκμυστηρευτώ ότι, εκτός από τους επωνύμους πελάτες και φίλους μου, έχω τη χαρά να φιλοξενώ στο σπίτι μου στην Τήνο και φίλους οι οποίοι είναι επώνυμοι, όπως ο καθένας μας και ας μην είναι πανελληνίως διάσημοι.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη έλλειψη στον τόπο αυτή τη στιγμή;
Δεν μπορώ να αποφασίσω αν η μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο λιμάνι, στον βιολογικό καθαρισμό ή στο νερό. Η Τήνος χρειάζεται και στα τρία αυτά σημεία την πρέπουσα φροντίδα.
Μέχρι στιγμής πώς έχετε συνεισφέρει στην Τήνο;
Σε επίπεδο κοινωνικό, θρησκευτικό και οικονομικό, αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ με λεπτομέρειες.
Τι θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον για το νησί;
Αν τα καταφέρω να ζήσω μόνιμα στην Τήνο, σίγουρα θα έχω την ευκαιρία να συνεισφέρω περισσότερο, όπως όλοι που αγαπάμε αυτό το νησί.
Πώς κρίνετε τις τοπικές υπηρεσίες υγείας;
Καλές, αλλά με περισσότερη οργάνωση και βοήθεια από την Πολιτεία, μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.
Θα μπορούσατε να ζήσετε μόνιμα στην Τήνο και να δραστηριοποιηθείτε επαγγελματικά εδώ;
Αν αποφάσιζα ότι θα έχω πελάτες μόνο από το εξωτερικό, θα μπορούσε να γίνει. Θα έρχονταν κατευθείαν και θα είχαν ταυτόχρονα τη θεραπεία και έναν θαυμάσιο τουριστικό προορισμό για να κάνουν και τις διακοπές τους. Όμως για τον κόσμο στην Ελλάδα δεν θα ήταν εύκολο να μετακινείται όσο τακτικά χρειάζεται στην Τήνο, όπως, δυστυχώς, και σε άλλα νησιά μας.
Η σημαντικότερη επιτυχία στην καριέρα σας;
Το να βοηθάς να έρθουν στον κόσμο μωρά είναι μια επιτυχία. Ευτυχώς αυτή η τόσο σημαντική επιτυχία επαναλαμβάνεται και την ζω και την χαίρομαι καθημερινά.
Έχετε βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η διαδικασία;
Πράγματι, έχω βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να έρθουν στον κόσμο με τη μέθοδο της εξωσωματικής, όμως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται ιδιαίτερους χειρισμούς. Οι επιστημονικές γνώσεις υπάρχουν, εφ’ όσον φροντίζεις να ενημερώνεσαι συνεχώς για τις νέες μεθόδους και τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά τίποτα δεν είναι εύκολο με την έννοια του δεδομένου. Κάθε φορά το παλεύεις. Ακόμα και το ότι εμείς που ασχολούμαστε με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν καθόμαστε στα αβγά μας με τις μέχρι τώρα λύσεις που έχουμε βρει, αλλά προσπαθούμε συνέχεια να βρίσκουμε νέες θεραπευτικές μεθόδους πιο εύκολες για την ασθενή, δίνει το στίγμα της δικής μας μη «ευκολίας» προς όφελος της ευκολίας του υπογόνιμου ζευγαριού. Για παράδειγμα, τελευταία έχουμε στη διάθεσή μας ενέσεις εξωσωματικής που γίνονται μόνο μία φορά την εβδομάδα, ενώ πριν η γυναίκα ήταν υποχρεωμένη να κάνει την ένεση για διέγερση ωοθηκών κάθε μέρα. Στο σπίτι της και μόνη της, αλλά κάθε μέρα. Ενώ τώρα την κάνει πάλι στο σπίτι της, αλλά μία φορά την εβδομάδα. Αναφέρομαι πιο πολύ στη γυναίκα, επειδή, για την ανδρική υπογονιμότητα οι θεραπείες είναι πιο απλές στη διαδικασία.
Το κόστος εξωσωματικής γονιμοποίησης θεωρείται απαγορευτικό. Μύθος ή πραγματικότητα;
Να θέσω αλλιώς την ερώτηση, για να κατανοήσετε την ουσία αυτού του ζητήματος: «Οι υπογόνιμοι ασθενείς ενδιαφέρονται πρώτα για το κόστος της εξωσωματικής και μετά για όλα τα άλλα». Αυτό είναι σίγουρα μύθος. Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να προσπαθήσει συνειδητά για να φέρει στον κόσμο ένα ή περισσότερα παιδιά, οι προτεραιότητες είναι άλλες. Συγκεκριμένα η γυναίκα ενδιαφέρεται για το κατά πόσο οι θεραπείες της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ασφαλείς ή αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της. Εδώ, ψάχνοντάς το, θα ανακαλύψει ότι καμία έρευνα από όσες έχουν γίνει δεν εμφανίζει υποψίες για καρκίνο σε σχέση με τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ένα άλλο για το οποίο ενδιαφέρονται πρωτίστως είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής ή της σπερματέγχυσης. Ακόμα και σήμερα που τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους μας, αυτές συνεχίζουν να είναι οι προτεραιότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για το κόστος της θεραπείας γονιμότητας. Σίγουρα, το κάθε ζευγάρι, αν σιγουρευτεί ότι θα πάει σε κάποιον ειδικό γονιμότητας, ο οποίος έχει αρκετή πείρα και γνώσεις για να διασφαλίσει τόσο την ασφάλεια των ασθενών όσο και τις μέγιστες πιθανότητες επιτυχίας εγκυμοσύνης, θα επιλέξει τον ειδικό ο οποίος μπορεί να προσφέρει αυτά σε πιο οικονομικές τιμές.
Από την πλευρά μου στο EMBIO έχω χαμηλώσει σημαντικά τις τιμές σε όλες τις θεραπείες. Επιπλέον, κατά καιρούς, υπάρχουν και ειδικές προσφορές, για να διευκολύνουμε με κάθε τρόπο το ζευγάρι που επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Προσπαθούμε να τηρούμε τη χρυσή ισορροπία της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε με το καλύτερο αποτέλεσμα σε λογική τιμή, στην οποία το ζευγάρι θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας μιας εξωσωματικής σήμερα;
Στο ΕΜΒΙΟ έχουμε επιτύχει μετά από χρόνια έρευνας και εφαρμογής προηγμένων θεραπειών γονιμότητας, σε ορισμένες ομάδες υπογόνιμων ασθενών ποσοστό κλινικής εγκυμοσύνης μέχρι και 70%. Τα ποσοστά επιτυχίας εξωσωματικής διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και το συγκεκριμένο είδος θεραπείας.
Ποια συμβουλή θα δίνατε στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύλληψης, πριν απευθυνθούν σε εσάς;
Θα πω κάτι που δεν είναι ούτε μοντέρνο, ούτε επιστημονικό, όμως κρίνετε μόνοι σας πόση αξία έχει. Οι γιατροί εξωσωματικής είναι επιστήμονες, όχι θεοί. Η γονιμότητα, αλλά και οι σχετικές ιατρικές γνώσεις μας δίνονται από ψηλά. Επιστημονικά, έχει βρεθεί ότι το stress δεν βοηθάει στη σύλληψη. Επίσης γνωρίζουμε ότι μέχρι τα 35, μια γυναίκα θα πρέπει να αφήσει να περάσει ένας χρόνος συστηματικών επαφών χωρίς προφύλαξη. Μετά τα 35 όμως, επειδή η ωορρηξία πέφτει με ραγδαίο ρυθμό, το ζευγάρι θα πρέπει να αναζητήσει σε έναν ειδικό γονιμότητας τα αίτια της υπογονιμότητας.