Πατατόπιτα ή «πατέ» ή «μπομπότα»
Συνταγή για Πατατόπιτα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ
• 2 1/2 κιλά πατάτες • 2 κουταλιές βούτυρο • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα • 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή άλλο πικάντικο τυρί)
• 1 κουταλιά ρίγανη • 1/2 φλιτζάνι γάλα • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο για το ταψί και το ψήσιμο
• αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά τις πατάτες, για να φύγει το χώμα, και τις βράζουμε μαζί με τη φλούδα τους μέχρι να ψηθούν. Τις στραγγίζουμε. Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το μύλο του πουρέ. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μείγμα του πουρέ μαζί με το κρεμμύδι, και τα ανακατεύουμε. Αλείβουμε με λάδι το ταψί (ή πυρέξ) διαστάσεων 38×28 εκ. Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Παίρνουμε ένα πιρούνι και σχεδιάζουμε στην επιφάνεια της πίτας τετράγωνα ή ρόμβους. Περιχύνουμε την πατατόπιτα ελαφρά με λάδι και την ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, για να μπορέσουμε να την κόψουμε
και να τη σερβίρουμε.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κα. Νικολέττα Δελατόλα-Φώσκολου για τις υπέροχες συνταγές