Ορισμένες συμβουλές για τη σύζευξη φαγητού και κρασιού μπορεί να είναι υπερβολικά αυστηρές. Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να φάτε σχεδόν oτι θέλετε πίνοντας όποιο κρασί θέλετε.Γαύρος μαριναρισμένος
Ακούγεται υπέροχο. Υπάρχουν, ωστόσο, δοκιμασμένες οδηγίες για να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε τα γεύματά σας και να περάσετε τη ζωή σας ως εκπαιδευμένoι λάτρεις των παραδοσιακών συνταγών.
Γαύρος μαριναρισμένος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και καυτερή πιπεριά
Η ενέργεια και η ένταση που διαθέτει το κρασί θέτουν τον πήχη για την ποικιλία. Φυτικά, άνθικα και αρώματα εσπεριδοειδών συνδυάζονται με μια βαθιά αλατότητα και ορυκτότητα. Το στόμα είναι ορυκτό, πλούσιο, με εξαιρετική οξύτητα και αλατότητα που αποτυπώνει καθαρά την αγριότητα του τόπου. Κομψό, φρέσκο, καλά ισορροπημένο και μακρύ τελείωμα.
Υλικά
2 κιλά φρέσκος γαύρος χοντρός
1 κιλό αλάτι ημίχονδρο ή χοντρό
½ λίτρο ξύδι δυνατό
5 – 6 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 κουτ. σούπας κάππαρη
1 κουτ. σούπας κόκκους πιπεριού
1 κουτ. σούπας αλάτι ψιλό
1 – 1½ νεροπότηρο λάδι (ελαιόλαδο & φυτικό λάδι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε φρέσκο γαύρο, όσο πιο χοντρό μπορέσουμε να βρούμε. Πλένουμε καλά τα ψάρια, τα καθαρίζουμε και τα φιλετάρουμε, τραβώντας το κεφάλι, με τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά, μαζί με την ουρά. Τα ξαναπλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν καλά.
Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι μία στρώση αλάτι χοντρό και πάνω του, απλώνουμε τους γαύρους με την κοιλιά προς τα κάτω, τοποθετημένους τον ένα δίπλα στον άλλο, χωρίς να αφήνουν κενά μεταξύ τους, και το αλάτι να τους σκεπάζει και να καλύπτει τις τυχόν τρύπες. Τοποθετούμε το σουρωτήρι σε ένα μπολ και αφήνουμε τα ψάρια στο ψυγείο.
Ο γαύρος είναι έτοιμος μετά από 24 – 34 ώρες περίπου, οπότε αδειάζουμε το μπολ με τα υγρά που έβγαλε, τον ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, τον σταγγίζουμε και τον βάζουμε σε μπολ με το ξύδι και το ψιλό αλάτι για 24 ώρες.
Αδειάζουμε το ξύδι και χωρίς να πλύνουμε το γαύρο, τον τοποθετούμε με τη σειρά, σε αποστειρωμένα, στεγνά βάζα που κλείνουν καλά, βάζοντας ανάμεσα στα ψάρια την κάππαρη, το σκόρδο, τις πιπεριές, τους κόκκους πιπεριού και ελαιόλαδο μισό – μισό με ηλιέλαιο, να τα σκέπαζε.