Volacus Wine, το νέο κρασί της Τήνου
Το Volacus Wine ξεκίνησε σαν ιδέα το 2010, όταν φυτεύτηκε και ο πρώτος αμπελώνας στην περιοχή Γάρδαρη, στο χωριό Φαλατάδος από τον τηνιακό Μιχάλη Κοντιζά.
Η παραγωγή κρασιού συνιστά πολύ παλιά υπόθεση στην Τήνο. Εδώ και δεκάδες χρόνια καλλιεργούνταν στο νησί οι ποικιλίες Ποταμίσι και Κουμαριανό όμως οι περισσότεροι αμπελώνες του νησιού είτε είχαν εγκαταλειφτεί, είτε χρησιμοποιούνταν για οικογενειακή κατανάλωση. Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως, παρατηρείται μια αναβίωση της αμπελουργίας με νέες φυτεύσεις, βασισμένες σε νεότερες πρακτικές και με χρήση νέων ποικιλιών, κυρίως κυκλαδίτικων, όπως το Ασύρτικο, το Μαυροτράγανο, η Μαλαγουζιά κ.α.
Η επιλεγμένη περιοχή για το Volacus Wine περιελάμβανε έναν εγκαταλελειμμένο αμπελώνα διαμορφωμένο σε αναβαθμίδες, ενώ ταυτόχρονα ήταν κατάσπαρτη από μεγάλους γρανιτένιους βράχους. Η αρχική διαμόρφωση του αμπελώνα αποδείχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα. Για την πρώτη φύτευση επιλέχθηκε η αρωματική ποικιλία Μαλαγουζιά με γραμμικό σύστημα και σε πυκνή φύτευση. Φιλοσοφία ήταν εξαρχής να διατηρηθούν η χαμηλή στρεμματική απόδοση και οι βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας, ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι άριστης ποιότητας.
Μόλις το 2015 ξεκινά η διαμόρφωση ενός δεύτερου αμπελώνα στην ίδια περιοχή με διαφορετική ποικιλία αυτή τη φορά, το Ασύρτικο. Την ίδια χρονιά αρχίζει και η διαδικασία για την πρώτη επαγγελματική οινοποίηση της Μαλαγουζιάς που βρισκόταν ήδη στον 5ο της χρόνο. Ελλείψει όμως ιδιωτικών χώρων και εξοπλισμού, χρησιμοποιήθηκαν οι χώροι τρίτου οινοποιείου, ενώ για τη διαδικασία τέθηκε ως υπεύθυνος ο οινολόγος κ. Ρουσσάκης. Το πρώτο Volacus Wine εμφιαλώνεται το Φεβρουάριο του 2016 και από εκείνη την στιγμή διατίθεται σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλο το νησί. Πρόκειται για ένα κρασί με φωτεινό κίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες, αρωματικό και με χαρακτηριστική ορυκτότητα, δροσιστική οξύτητα και μακρά επίγευση. Η παραγωγή ήταν μικρή λόγω της αυστηρά χαμηλής στρεμματική απόδοσης που επιδιώχθηκε για το τρέχον έτος. Το κρασί είναι μονοποικιλιακό από σταφύλια που έχουν καλλιεργηθεί ακολουθώντας μόνο βιολογικές πρακτικές.
Η ανταπόκριση του «οινολατρικού» κοινού είναι άκρως ενθαρρυντική, γεγονός που ενισχύει την προσπάθεια. Ήδη αυτή τη χρονιά διαμορφώνεται και φυτεύεται μια ακόμα έκταση με μια ερυθρή ποικιλία αυτή τη φορά, το κυκλαδίτικο Μαυροτράγανο, ενώ στα μελλοντικά σχέδια συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός οινοποιείου. Παράλληλα ο κ. Κοντιζάς, επιθυμώντας να διευρύνει το γνωστικό του φάσμα σχετικά με τα κρασιά, έχει ήδη παρακολουθήσει το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ συνεχίζει την εκπαίδευσή του παρακολουθώντας τα προγράμματα του αγγλικού οινικού εκπαιδευτικού φορέα, WSET.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο αμπελώνα, στη Γάρδαρη, λειτουργεί μια παραδοσιακή κατοικία (κατοικιά) και ο περιβάλλοντας χώρος έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι επισκέψιμος για όποιον θέλει να γνωρίσει από κοντά αυτό το ιδιαίτερο τοπίο και να γευτεί το κρασί, ακριβώς στον τόπο παραγωγής του.