Θηριώδη κύματα, αδρεναλίνη και μια σανίδα είναι αρκετά για να ζήσετε την απόλυτη σερφ εμπειρία. Η Τήνος με την κυματώδη και ανεμοδαρμένη Κολυμπήθρα της «τάζει» σε κάθε επίδοξο και επαγγελματία σέρφερ δυνατές μάχες με τα κύματα. Το Tinos-about έψαξε και βρήκε 2 τυπάκια κολλημένα με το σερφ αλλά και την Κολυμπήθρα.
Ο Μπάμπης Σαββάκης και η πρωταθλήτρια Έφη Βρακά μας μιλούν για τη ζωή τους που είναι συνώνυμη του εν λόγω σπορ καθώς, την ελευθερία που τους προσφέρει και τους μύθους γύρω από αυτό.
Κολυμπήθρα
Εκεί όπου οι Έλληνες σέρφερ λαμβάνουν το «βάπτισμα» του πυρός… Μια παραλία, ένα καλά κρυμμένο μυστικό που το γνωρίζουν μόνο όσοι ασχολούνται με το άθλημα. Ήδη από το 1998, η Κολυμπήθρα αποτελεί πόλο έλξης για κάθε εκκολαπτόμενο ή πιο προχωρημένο σέρφερ. Εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους, στην αμμουδιά της Μεγάλης Άμμου (η παραλία χωρίζεται στη Μικρή & Μεγάλη Άμμο) δημιουργούνται τόσο μεγάλα κύματα στα οποία κανένας surfista δεν μπορεί να αντισταθεί. Αυτό που κάνει την παραλία τόσο ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι, όταν έχει βοριά στο Αιγαίο, διαμορφώνει τέτοια κύματα που σε κάνουν να πιστεύεις πως βρίσκεσαι κάπου στον Ειρηνικό. Στην Κολυμπήθρα λειτουργεί επίσης από το 2010 και η πρώτη επίσημη σχολή σερφ στις Κυκλάδες η οποία εκτός από την εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων, ασχολείται και με τη γενικότερη φροντίδα της παραλίας. Κατά γενική ομολογία, το σερφ δεν είναι ένα απλό –για πολλούς επικίνδυνο- άθλημα, είναι κουλτούρα και τρόπος ζωής. Οι σέρφερ έχουν συντονίσει τη δική τους μικροκοινωνία έχοντας αναπτύξει τη δική τους κοσμοθεωρία. Λένε πως αν το συγκεκριμένο άθλημα καταφέρει και σε κερδίζει, από εκείνη τη στιγμή θα επιδρά στον τρόπο που σκέφτεσαι και ενεργείς για πάντα πως είναι σαν μικρόβιο που εισβάλει μέσα σου για τα καλά. Όλα πια γυρίζουν γύρω από το σερφ.
Meet the surf champion Efi Vraka…
Γιατί σερφ; Τι απαντάς σε εκείνους που το θεωρούν «αντρική υπόθεση» και επικίνδυνο σπορ; Πώς προέκυψε αυτός ο «έρωτας» μεταξύ σας;
Κάθε παιδί έχει όνειρα που μεγαλώνοντας θέλει να τα πραγματοποιήσει. Το όνειρο της Έφης ήταν να δαμάζει τα κύματα, χωρίς την αίσθηση του φόβου και του περιορισμού. Στα 11 μου χρόνια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών οικογενειακών διακοπών, συνάντησα κύματα σε μια παραλία της Ικαρίας και ένιωσα μέσα μου ακαριαία την επιθυμία να γευτώ την άγρια όψη της θάλασσας. Στα 15 μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ ουσιαστικά με το surf. Δεν θεώρησα καμία στιγμή πως εάν ήμουν άνδρας θα τα κατάφερνα καλύτερα. Δεν είναι το φύλο ενός ανθρώπου που τον καθιστά ικανό να πραγματοποιήσει το όνειρο του, αλλά το πάθος που έχει για αυτό.
Όταν ακούμε τη λέξη σερφ, στο μυαλό έρχονται λέξεις όπως Καλιφόρνια και Baywatch. Οι ελληνικές θάλασσες προσφέρουν όσα απαιτεί η προπόνηση μιας πρωταθλήτριας;
Όντως τα μεγάλα και ποιοτικά κύματα βρίσκονται στις παραλίες αυτών των ωκεανών. Η προπόνηση μου στην Ελλάδα δεν με καλύπτει για την προετοιμασία. Οι αγώνες που συμμετέχω απαιτούν περισσότερη εμπειρία γιατί συναγωνίζομαι με αθλητές που προπονούνται καθημερινά στους ωκεανούς, για αυτό το λόγο επιλέγω να ταξιδεύω στο εξωτερικό.
Το συγκεκριμένο άθλημα είναι συνυφασμένο με υπέρογκες δόσεις αδρεναλίνης. Έχει τύχει ποτέ, κατά την αναζήτηση αυτής της αδρεναλίνης, να αισθανθείς τον απόλυτο φόβο;
Είναι αρκετές οι φορές που έχω νοιώσει φόβο μέσα στη θάλασσα, δύο από αυτές έχουν παραμείνει στη μνήμη μου. Την πρώτη φορά βρισκόμουν σε ένα τροπικό νησί και κατά τη διάρκεια της προπόνησης είδα δύο πτερύγια να κάνουν βόλτες γύρω μου. Μέχρι να αντιληφθώ ότι ήταν γιγάντιο σαλάχι και όχι καρχαρίας έχασα 10 χρόνια από τη ζωή μου. Η δεύτερη και πιο πρόσφατη ήταν σε ένα ταξίδι μου στην Πορτογαλία όταν συνάντησα ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια συστήματα όπου τα κύματα σου έδιναν την αίσθηση ότι θα καταβροχθίσουν την πόλη.
Ποια η πιο δυνατή σου εμπειρία αντιμέτωπη με τα κύματα;
Η πιο δυνατή μου εμπειρία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2013 σε ένα πρωτάθλημα surf στις Φιλιππίνες. Ήταν η πρώτη φορά που λάμβανα μέρος σε αγώνες, ήμουν πάρα πολύ ενθουσιασμένη καθώς και ξαφνιασμένη από τη διαφορετική ποιότητα του κύματος σε σχέση με άλλους ωκεανούς. Το κύμα ξεπερνούσε τα 5 μέτρα ήταν βαρύ, έκλινε απότομα και ο κοραλλιογενής βυθός της θάλασσας απείχε μισό μετρό από την επιφάνεια. Η παραπάνω μορφολογία εμπεριέχει κινδύνους τραυματισμού.
Ποια η top παραλία για σερφ, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό;
Ανάλογα με την εποχή που βρισκόμαστε υπάρχουν θάλασσες στις οποίες ευνοείται η δημιουργία κυμάτων. Στην Ελλάδα το χειμώνα σερφάρουμε στη δυτική πλευρά της χώρας, και το καλοκαίρι στα νησιά του Αιγαίου. Η αγαπημένη μου παραλία είναι ο Λαγκούβαρδος της Πελοποννήσου. Όσο για το εξωτερικό, δεν θα ξεχάσω το δεξί point break στο Μάλιμπου της Καλιφόρνια με όνομα Point Dume.
Ασχολείσαι επίσης επαγγελματικά με το μόντελινγκ, ένα χώρο σχετικά κοσμοπολίτικο. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις αυτόν το χώρο με εκείνο του σερφ που αναμφίβολα είναι πιο «χύμα»; Θα μπορούσες να διαλέξεις ανάμεσα στα δύο;
Πάντοτε έχω προτεραιότητα την προπόνηση και τις ώρες μου στο νερό. Με το μόντελινγκ ασχολούμαι όταν δεν υπάρχουν κύματα. Μου αρέσει αυτός ο χώρος άλλα θεωρώ ότι δεν μου ταιριάζει ιδιαίτερα. Όσο περνάνε τα χρόνια αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορείς να συνδυάζεις και τα δύο, «δεν γίνεται να είσαι και χύμα και πριγκηπέσσα».
Η Τήνος με την Κολυμπήθρα της συνιστά αγαπημένο σου προορισμό για να εξασκείσαι. Τι το ξεχωριστό έχεις βρει εκεί;
Η Τήνος είναι το αγαπημένο μου νησί στην Ελλάδα. Η Κολυμπήθρα με βοήθα πολύ στην εξάσκηση μου, αλλά αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι το οικείο κλήμα που επικρατεί στην παραλία λόγω της σχολής Tinos Surf Lessons.
Ποιο είναι το πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης «Τήνος»;
Η Τήνος είναι ένα ευλογημένο νησί. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν κατέβω από το καράβι είναι να προσκυνήσω την Παναγία. Ο πολύπλευρος χαρακτήρας του νησιού με ικανοποιεί στις διακοπές μου αφού συνδυάζει αθλητισμό, κουλτούρα, διασκέδαση.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στο νησί;
Είναι το νησί του Αιγαίου με τα πιο όμορφα χωριά Λατρεύω την απερίγραπτη πανοραμική θέα της Καρδιανής και τα υπέροχα σοκάκια της Αγάπης.
Το καλοκαίρι του 2014 πού θα σε βρει να δαμάζεις τα κύματα;
Το 2014 θα είναι μια χρονιά με πολλούς αγώνες στο εξωτερικό. Δεν θα ξεχάσω όμως να επισκεφτώ την αγαπημένη Τήνο.
Meet the surf lover Babis Savvakis…
Γιατί κάποιος να ασχοληθεί με το σερφ; Τι σε κέρδισε στο συγκεκριμένο σπορ;
Ο κυριότερος λόγος που θα πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με το σερφ είναι η αίσθηση ελευθερίας που σου δίνει. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω αισθανθεί έτσι με κανένα άλλο θαλάσσιο σπορ! Αν δοκιμάσεις μια φορά, δύσκολα θα πεις πως δεν θέλεις να ξανακάνεις. Πρόκειται για ένα σπορ άκρως εθιστικό και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό! Όποιος ασχολείται με το σερφ, μαθαίνει να
οργανώνει τη ζωή του γύρω από αυτό. Το άθλημα αυτό σε κερδίζει αμέσως. Σε συνδυασμό με την άμεση επαφή με το νερό, με τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, το σερφ γίνεται μια εμπειρία έντονη και ταυτόχρονα τελείως χαλαρωτική!
Σερφ στην Τήνο. Εμπειρία ζωής; Τι είναι αυτό που κάνει την Κολυμπήθρα τη Μέκκα των σέρφερ;
Πάντα μια επίσκεψη στο νησί είναι ξεχωριστή. Άμα κιόλας συνδέεται με το σερφ τότε σίγουρα γίνεται μια εμπειρία ζωής.Ο προσανατολισμός όλου του κόλπου που καταλήγει στην παραλία της Κολυμπήθρας είναι αυτό που έχει κάνει αυτήν την παραλία τόσο γνωστή στη μικρή κοινωνία των σερφερς. Κοιτάει ακριβώς εκεί από που φυσάει το καλοκαιρινό μελτέμι και σε συνδυασμό με τη μορφολογία του βυθού, δημιουργεί τον ιδανικό –για εμάς- κυματισμό!
Η Τήνος συνιστά κοινό μυστικό όσων ασχολούνται με το άθλημα. Ωστόσο, ο μέσος τουρίστας που πιθανόν θέλει να ασχοληθεί με το σερφ, δεν γνωρίζει πως το νησί ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Ποιοι οι λόγοι που αυτό το πρόσωπο του νησιού μένει κρυφό στο ευρύ κοινό;
Το γεγονός ότι το νησί ενδείκνυται για τέτοιου είδους αθλήματα είναι κάτι καινούριο. Θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να μπορέσει να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος. Δυστυχώς, πολύ λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν τις ομορφιές του νησιού, που έχουν περπατήσει στα πανέμορφα χωριά, έχουν δει τις παραλίες ή έχουν επισκεφτεί κάποιο από τα μουσεία του.
Πες μου τους 5 top προορισμούς σου για σερφ.
Ο πρώτος είναι αυτός που είναι κάτω από το σπίτι μου στη Βουλιαγμένη. Μετά έρχονται οι Μαλδίβες, τα Κανάρια νησιά, η Πορτογαλία και οπωσδήποτε η Τήνος!
Για τον περισσότερο κόσμο, η Τήνος είναι συνώνυμη της Παναγίας και των υπόλοιπων θρησκευτικών δραστηριοτήτων. Η δική σου Τήνος διαφέρει;
Η δικιά μου Τήνος διαφέρει πολύ. Η δικιά μου η Τήνος είναι οι βόλτες στα στενά των χωριών, οι παραλίες, τα ταβερνάκια με τις παρέες και τα γέλια που κάνουμε. Γενικά οι απίστευτες εικόνες που υπάρχουν παντού σε αυτό το νησί.
Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να έρθει στην Τήνο για διακοπές αλλά διστάζει;
Αυτό που θα έλεγα είναι να ξεπεράσει την πρώτη εντύπωση που έχει, δηλαδή την εικόνα της Χώρας, και να τολμήσει να έρθει έστω για μια φορά. Δεν νομζω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα επισκεφτεί το νησί και δεν θα γίνει θαμώνας του για την υπόλοιπη ζωή του!