Η Λώρη Κέζα, η αρθρογράφος που «ζει στην Αθήνα και σκέφτεται την Τήνο», γράφει για δράκους και πειρατές που κατακλύζουν την πραγματική αλλά και τη φανταστική μας καθημερινότητα…
- Ποια είναι η Ρόζα Δελλατόλα; Λένε πως ο συγγραφέας βγάζει στοιχεία του εαυτού του σε κάθε ήρωα του. Ποια τα στοιχεία που σας ενώνουν;
«Η Ρόζα είναι ένα κορίτσι που μου αρέσει πολύ. Είναι ατρόμητη, παλεύει με τα εργολαβικά συμφέροντα και αποκαλύπτει ένα μεγάλο σκάνδαλο. Είναι φιλομαθής και ψάχνει απαντήσεις στη θαυμαστή βιβλιοθήκη του σχολείου της. Έχει αίσθημα δικαίου και βάζει στόχο την αποκατάστασή του. Είναι φιλαλήθης, ειλικρινής, περιπετειώδης, ευφυής, περιπαικτική. Παίρνει πρωτοβουλίες και προσπαθεί να συμφιλιώσει ανθρώπους που έχουν έρθει σε ρήξη. Θα ήθελα να ήμουν η Ρόζα, για την ακεραιότητα του χαρακτήρα της. Καθώς δεν είμαι, απολαμβάνω τη δυνατότητα να επινοώ αυτό το κορίτσι με τις αρετές που θαυμάζω».
- Από όλα τα νησιά της Ελλάδας, επιλέξατε η Ρόζα να ζει στην Τήνο. Ποιοι οι λόγοι αυτής της επιλογής;
«Η Τήνος είναι η πατρίδα της επιλογής μου, ο τόπος στον οποίο νιώθω ότι ανήκω. Έχει ωραίες διαδρομές για περπάτημα, λιθόστρωτους δρόμους που ενώνουν τα χωριά και αναρίθμητα μονοπάτια. Έχει σπίτια όπου γεννήθηκαν και πέθαναν πολλές γενιές, σάλες όπου ο κόσμος γλέντησε και θρήνησε, ντουβάρια που αφηγούνται ιστορίες πολλών αιώνων. Έχει ξεχωριστή καλαισθησία, που συνδέεται με τους παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες, τον κατάλογο των σπουδαίων ζωγράφων που γεννήθηκαν στο νησί και τη Σχολή Καλλών Τεχνών στον Πύργο. Έχει τον πολιτισμικό πλούτο που προκύπτει από τη συνύπαρξη των Ενετών με τους ντόπιους και με όσους ανά τους αιώνες εγκαταστάθηκαν στη νησί επειδή αναζητούσαν έναν ελεύθερο τόπο. Έχει τη σημάδια της καλής εκπαίδευσης στην οποία επενδύουν οι Καθολικοί, με τη Σχολή Ουρσουλινών να είναι εμβληματική. Έχει ωραίο φαγητό, ντόπιο κρέας και τυριά, παξιμάδια και ζυμαρικά από οικοτεχνίες, αράντιστα φρούτα και λαχανικά. Έχει αέρα που φυσάει ακατάπαυστα, έχει σαύρες, έχει φίδια και όσα αποστρέφεται ο μέσος τουρίστας».
- Πώς δένουν οι παιδικές ιστορίες με την πολιτική; Πράγματι, κυβερνιόμαστε από δράκους και πειρατές;«Στα παιδικά βιβλία αναπτύσσονται θέματα που απασχολούν τη δημόσια σφαίρα. Στην “Υπόθεση Laurus” μιλώ για την αυθαίρετη δόμηση, για το ρατσισμό, για νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι τα ίδια θέματα που συζητάμε ως ενήλικες με αφορμή νομοσχέδια, υπουργικές αποφάσεις, αιτήματα φορέων. Τα πάντα είναι πολιτική. Όσον αφορά στα πρόσωπα που μας κυβερνούν, νομίζω ότι ξεπερνούν κάθε φαντασία με τα καμώματά τους. Η πολιτική επικαιρότητα καθημερινά με εκπλήσσει, σαν ένα παραμύθι που δεν έχει τέλος. Πολλοί βουλευτές μοιάζουν με ξωτικά, με καλικάντζαρους, με πειρατές. Άλλοι παριστάνουν τους σούπερ-ήρωες και τις καλές νεράιδες αν και σπάνια ανταποκρίνονται στο ρόλο».
- Σας έχει κερδίσει κάποιο συγκεκριμένο είδος γραφής ή κάθε ένα ικανοποιεί διαφορετικές πτυχές σας;«Η πολιτική αρθρογραφία, από την οποία βιοπορίζομαι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την παιδική λογοτεχνία, που είναι το χόμπι μου. Ο δημοσιογράφος είναι ένας παρατηρητής που οφείλει να γράφει για όσα βλέπει χωρίς εμπάθειες και εμμονές, χωρίς συμπάθειες και προσωπικό συμφέρον. Όταν πηγαίνω στη Βουλή ή συνομιλώ με έναν πολιτικό, είμαι το μάτι και το αφτί του αναγνώστη. Στη λογοτεχνία γράφω αυτά που φαντάζομαι, επινοώ καταστάσεις και δημιουργώ ήρωες».
- Πρόσφατα γράψατε για την απαλλοτρίωση της Παναγίας της Τήνου. Ποιες οι σκέψεις για τη μετατροπή του ιδρύματος σε εκκλησιαστική περιουσία;
«Είναι νομικά παράτυπο και εντελώς ανήθικο. Το Ίδρυμα της Παναγίας επί 2 αιώνες λειτουργεί ως κολεκτίβα, με την οικονομική είσπραξη να μετατρέπεται σε δημόσιο αγαθό. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η Παναγία χτίστηκε με ιδιωτικούς πόρους, σε γη που παραχωρήθηκε από ιδιώτες οι οποίοι καθόρισαν ευκρινώς ότι η διαχείριση θα γίνεται από τους κατοίκους της Τήνου, με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι εκατοντάδες Τήνιοι σπούδασαν χάρη στην Παναγία, ότι οι μεγάλοι έλληνες ζωγράφοι του 19ου αιώνα σπούδασαν με τη βοήθεια του ιδρύματος. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι στους 2 αιώνες δεν καταγράφεται κάποιο σκάνδαλο».
- Στο βιογραφικό σας αναφέρεται πως «ζείτε στην Αθήνα και ονειρεύεστε την Τήνο». Ποια η σχέση σας με το νησί;«Είναι ο τόπος στον οποίο αισθάνομαι όμορφα. Περνώ μεγάλα χρονικά διαστήματα, το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Μου αρέσουν οι εναλλαγές του τοπίου, η αισθητική και η καλλιέργεια των ντόπιων, ο αέρας που μας παίρνει κι μας σηκώνει. Είναι τόσα πολλά αυτά που με συγκινούν ώστε να μη χωρούν σε μια συνέντευξη. Ελπίζω να χωρέσουν στη σειρά των παιδικών βιβλίων που γράφω».
- Να περιμένουμε σύντομα και άλλα κατορθώματα της Ρόζας; Πάντα στην Τήνο;«Βεβαίως. Δημοσιεύω σποραδικά διηγήματα με τη Ρόζα Δελλατόλα ενόσω ετοιμάζω τον δεύτερο τόμο, με θέμα την κλοπή της Παναγίας. Πάντα στην Τήνο, είναι ανεξάντλητη».