Σχεδιάζει, ζωγραφίζει, σκηνογραφεί, αναπαριστά, μελετά την τέχνη. Ο Γιάννης Γκίζης της νέας γενιάς εικαστικών, διδάσκει την ίδια την Τέχνη.
Η σχέση μου με τα πινέλα και τις μπογιές ξεκίνησε…
Ως μια φυσιολογική σχέση που αναπτύσσουν όλα τα παιδιά με τον κόσμο των χρωμάτων, ωστόσο εξελίχθηκε σε ερώτα. Μεγαλώνοντας στην Τήνο, όπου η επιρροή των τριών γεννητόρων της Νεοελληνικής Τέχνης (Λύτρας, Γύζης, Χαλεπάς) είναι παρούσα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό βίο, η γνωριμία μου με το έργο τους δεν θα μπορούσε να με αφήσει ανεπηρέαστο.
Οι θεματικές των έργων μου…
Συνοπτικά θα έλεγα, τείνουν σε έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
Οι αγαπημένες τεχνοτροπίες μου είναι…
Αυτές που υπηρετούν καλύτερα το εκάστοτε έργο.
Επηρεάζομαι από το καλλιτεχνικό ρεύμα…
Του μινιμαλισμού, περισσότερο ως μια κοινωνιολογική προσέγγιση της τέχνης και από το COBRA για τον χρωματικό λυρισμό που αποπνέει.
Άλλες μορφές τέχνης που αλληλεπιδρούν με τα έργα μου…
Στα τελευταία έργα μου χρησιμοποιώ την κίνηση και ενίοτε τη μουσική και τον λόγο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ολιστικού έργου.
Σε πόσο καιρό ολοκληρώνω ένα έργο…
Ο χρόνος που θα απαιτήσει το κάθε έργο ποικίλλει στο βαθμό που επηρεάζεται από τις διαστάσεις και τον χώρο στον οποίο θα ενταχθεί.
Το εργαστήρι μου είναι για μένα…
Το σημείο μετάβασης, ο άλλος τόπος.
Η ζωγραφική είναι…
Πάθος, αλλά σε μια αδιαίρετη σχέση με το πνευματικό στοιχείο.
Κάνω τέχνη γιατί…
Προκύπτει ως φυσική ανάγκη. Μου προκαλεί άφθονα ερωτήματα.
Η ζωγραφική είναι μορφή ψυχοθεραπείας. Ναι ή όχι;
Αν κρατήσουμε ως βάση το πρώτο συνθετικό, περισσότερο με ψυχανάλυση θα έλεγα ότι μοιάζει.
Θα ήθελα τα έργα μου…
Να μην έχουν σύνορα, να μπορούν να ανήκουν παντού.
Η πιο δυνατή στιγμή στην καριέρα μου…
Το γεγονός ότι μπόρεσα να δουλέψω σε έντονα βιωμένους χώρους, όπως είναι οι χώροι εγκλεισμού και παραγωγής, και να αναπτύξω διάλογο μέσω των έργων.
Αυτή την περίοδο ασχολούμαι…
Με την ολοκλήρωση μιας τριλογίας, στην όποια ερευνώ την έννοια της σωματικότητας, τις αχαρτογράφητες περιοχές της ανθρώπινης ψυχής, και η οποία θα καταλήγει σε μια ελεγεία του φωτός.
Πρότυπο καλλιτέχνη είναι…
Ο καλλιτέχνης σαμάνος, ο αέναος οδοιπόρος, ο μεγάλος μύστης.
Θαυμάζω τους εικαστικούς της γενιάς μου που…
Πετάνε το πρέπει και κρατάνε το γιατί.
Στην Τήνο με συγκινεί…
Η ποικιλομορφία ανθρώπων και τοπίου, σε μια αρμονική όσμωση.
Η Τήνος δεν είναι μούσα, είναι…
Η πιστή φίλη που δεν ζητά ανταλλάγματα για όσα σου προσφέρει.
Πώς έχω απεικονίσει το νησί στους πίνακές μου…
Το 2007 παρουσίασα μια σειρά τοπίων της Τήνου σε κάτοψη, με τίτλο «Τήνος οικεία-ανοίκεια».
Η σχέση μου με το Φεστιβάλ Τήνου…
Είμαι μέλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τήνου, που διοργανώνει το φεστιβάλ. Μετά από δώδεκα χρόνια δράσης, το Φεστιβάλ Τήνου έχει καταφέρει να αγαπηθεί από την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του νησιού. Κρίνοντας λοιπόν και από την αποδοχή του κόσμου, μόνο θετικά μπορώ να το αξιολογήσω.
CV
Ο Γιάννης Γκίζης είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Σπούδασε στο Η΄ εργαστήριο ζωγραφικής, με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη, καθώς και στα εργαστήρια γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιδωτού και σκηνογραφίας. Παράλληλα έχει ειδικευτεί στον θεωρητικό τομέα σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στη διδακτική της Τέχνης και στη διδακτική της Ιστορίας της Τέχνης. Έχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει επιμεληθεί τη σκηνογραφία σε 3 θεατρικές παραστάσεις. Από το 2008 διδάσκει σε σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων σχέδιο, ζωγραφική και ιστορία της Τέχνης, σε παιδιά και ενήλικες στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Τήνο και σε αντίστοιχους κύκλους μαθημάτων της Νομαρχίας Κυκλάδων, ενώ από το 2010 στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.