Η ιστορία της Τήνου
Μυθολογία
Οφιούσα ήταν το όνομα που είχε παλαιότερα η Τήνος λόγω των πολλών φιδιών που είχε το νησί. Ένας μύθος λέει ότι ο Ποσειδώνας έστειλε ένα σμήνος πελαργών στην Τήνο για να απαλλάξει το νησί από τα φίδια. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι αρχαίοι πρόγονοι των κατοίκων του νησιού λάτρεψαν τον θεό Ποσειδώνα και τη γυναίκα του- Νύμφη Αμφιτρίτη και τους τιμούσαν ως προστάτες του νησιού
Αρχαιότητα
Οι πρώτοι ιστορικά αποδεδειγμένοι κάτοικοι της Τήνου ήταν Μυκηναίοι. Μετά τους Μυκηναίους ήρθαν οι Φρύγες. Η Τήνος κατοικήθηκε επίσης από τους Ίωνες. Το 479 π.χ. μεγάλος αριθμός στρατιωτών από την Τήνο πολέμησε ενάντια στους Πέρσες στη φημισμένη μάχη των Πλαταιών. Οι Τήνιοι συμμετείχαν επίσης το 480 π.χ. στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας όπως και το 490 π.χ. στη μάχη του Μαραθώνα.
Ελληνιστικοί χρόνοι
Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Τήνος πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων. Την περίοδο εκείνη ο ναός του Ποσειδώνα στα Κιόνια αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο και πολλοί προσκυνητές περνούσαν περίοδο κάθαρσης στο ιερό στα Κιόνια. Το 146 π.χ. η Τήνος όπως και όλη η Ελλάδα έγιναν μέρος της Ρωμαικής αυτοκρατορίας και μετά τον εκχριστιανισμό του νησιού τα παγανιστικά ιερά έπεσαν σταδιακά σε λήθη.
Μεσαίωνας
Το 1207 μ. Χ. Τήνος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, πέρασε στην Ενετοκρατία. Οι Ενετοί έκτισαν μάλιστα και το κάστρο στο Ξώμπουργκο. Μέχρι το 1715 η Τήνος ήταν στην κυριαρχία των Ενετών, ενώ ήταν το μοναδικό τμήμα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας που διατήρησε το χριστιανικό του χαρακτήρα παρά την τουρκική κατοχή. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Κατοχής η οποία κράτησε πάνω από έναν αιώνα, η Τήνος απολάμβανε πολλά ξεχωριστά δικαιώματα και εξελίχθηκε σε σημαντικό οικονομικό κέντρο του Αιγαίου.
Σύγχρονοι χρόνοι
Ήταν στις 31 Μαρτίου του 1821 όταν στο χωριό Πύργος κηρύχθηκε για πρώτη φορά στις Κυκλάδες η επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία, και η Σύγχρονη εποχή ξεκινάει για το νησί της Τήνου. 5.000 Τηνιακοί έφυγαν για να συμμετάσχουν στον Αγώνα για την Απελευθέρωση. Η Τήνος έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της αντίστασης.
Ορόσημα
Ναός της Παναγίας
Το 1822 η Παναγία εμφανίστηκε σε όραμα στη μοναχή Πελαγία και της υπέδειξε που είναι θαμμένη η εικόνα της. Μετά από εντατικές προσπάθειες η εικόνα βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823. Στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα βρίσκεται σήμερα μια εντυπωσιακή εκκλησία την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο αμέτρητοι προσκυνητές.
Ιερά Μονή Κεχροβουνίου
Η Ιστορία αυτού του Μοναστηριού του 10ου αιώνα, συνδέεται στενά από το 1822 με τον Ναό της Παναγίας της Τήνου. Η μοναχή Πελαγία είδε στο κελί της στο Κεχροβούνιο όραμα την Παναγία να της λέει που θα βρει την εικόνα, η οποία βρέθηκε λίγο αργότερα στη χώρα. Σήμερα το μοναστήρι μοιάζει με μικρό χωριό όπου στεγάζει 50 μοναχές.
Παναγία η Βρυσιώτισσα
Το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τήνου είναι σήμερα καθολικοί και ο σημαντικότερος τόπος λατρείας τους είναι η Παναγία η Βρυσιώτισα. Η εικόνα της βρέθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, αργότερα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου επέστρεψε στην εκκλησία τελικά το 1937.
Δήλος
Το νησί της Δήλου είναι ένα από τα φωτεινότερα σημεία στον πλανήτη. Από τα αρχαία χρόνια αποτελούσε τόπο λατρείας του Θεού Απόλλωνα και της Θεάς Άρτεμης. Λίγο μετά το 166 π.Χ. η Δήλος έγινε μια πλούσια Ελληνιστική πόλη με ανεξάντλητους θησαυρούς, ναούς και αγάλματα. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1872 κι έφεραν στο φως αμέτρητα ευρήματα, η ανακάλυψη των οποίων συνεχίζετε ακόμη και σήμερα. Σε απόσταση αναπνοής από την Τήνο, περιμένει να την ανακαλύψετε.
Ναός του Ποσειδώνα
Ο ναός του Ποσειδώνα αποτελούσε κατά τη προχριστιανική περίοδο σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Το 1902 ξεκίνησαν ανασκαφές στα Κιόνια οι οποίες αποκάλυψαν το ιερό κατεστραμένο, αγάλματα, τα προπύλαια του ναού, υδραγωγεία και λουτρά.
Ξώμπουργο
Κατά την προχριστιανική περίοδο, ο βραχώδης λόφος με τα ερείπια ενετικού μεσαιωνικού κάστρου, ήταν το κέντρο του νησιού. Αντικείμενα 3.000 εως 4.000 χρόνων εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Τήνου.
Περιστεριώνες
Το νησί έχει πάνω από 600 περιστεριώνες, διακοσμημένους με μοναδικό στυλ, χάρη στην κατανάλωση περιστεριών που έκαναν κατά τα χρόνια των Ενετών. Οι περισσότεροι από τους περιστεριώνες που βλέπουμε μέχρι σήμερα χτίστηκαν τον 17ο και 18ο αιώνα.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Στο Μουσείο θα βρείτε γλυπτά αρχαϊκής και κλασικής εποχής, κεραμικά και αμφορείς του 7ου αιώνα π.Χ. Ευρήματα από το ιερό της θεάς Δήμητρας στο Ξώμπουργκο και από το ιερό του θεού Απόλλωνα στα Κιόνια, βρίσκονται επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου. Ειδική μνεία στο ηλιακό ρολόι φτιαγμένο από άσπρο μάρμαρο.