Οι πολιτικοί σκιτσογράφοι Κώστας και Βασίλης Μητρόπουλος, με άκρως χιουμοριστική διάθεση, έστησαν στον Φαλατάδο το πρώτο μουσείο γελοιογραφίας στην Ελλάδα, με στόχο τους πολλά χαμόγελα!
Από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι Έλληνες πολιτικοί γελοιογράφοι δεν ξεπερνάνε τους είκοσι. Αν δύο από αυτούς -και μάλιστα αδέλφια- έλκουν την καταγωγή τους από το όμορφο μεσαιωνικό αυτό χωριό, τότε πράγματι το Σπίτι του Σκίτσου δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού.
Το γέλιο είναι φάρμακο, είναι ζωή! Ο Κώστας και ο Βασίλης Μητρόπουλος (γνωστός ως BAS), πολιτικοί σκιτσογράφοι που έχουν υπογράψει δεκάδες γελοιογραφίες σε εφημερίδες και περιοδικά ελληνικού και ξένου Τύπου, φαίνεται πως το γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό αποφάσισαν να κάνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Τήνου να χαμογελούν πιο συχνά! Με ποιο τρόπο; Δημιουργώντας το 2011 το Σπίτι του Σκίτσου στον Φαλατάδο, το πρώτο μικρό Μουσείο Γελοιογραφιών στην Ελλάδα και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι ίδιοι αναφέρουν για την πρωτοβουλία τους: «Σε ολόκληρη την υφήλιο τα μουσεία γελοιογραφίας είναι μόλις εννιά! Σπάνιο είδος το χιουμοριστικό πολιτικό σκίτσο και ακόμα πιο σπάνια η… μουσειοποίησή του!
Δύο από αυτά είναι στην Αμερική και τα υπόλοιπα στην Ευρώπη. Όλα μακριά από μεγαλουπόλεις, παραδόξως! Στη Γαλλία είναι στο χωριό Σαιν Ζυστ Λεμαρτέλ, στην Ιταλία στην κωμόπολη Μπορντιγκέρα, στο Βέλγιο στο θέρετρο Χάιστ-Ντουίμπεργκεν, στην Ελβετία στην επαρχία Μπαλ και στη Βουλγαρία στο μικρό Γκάμπροβο.Δεν είναι όμως μόνο εννιά πια. Οι χώροι με τα εύθυμα σχέδια της πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας έγιναν δέκα! Τώρα πια έχει και η Ελλάδα τον δικό της. Και είναι στον Φαλατάδο, στην Τήνο».
Ο μικρός εκθεσιακός χώρος έκτασης 100 τ.μ. στεγάζεται στο ισόγειο της παλιάς κοινότητας του χωριού και φιλοξενεί χιουμοριστικά σκίτσα για τον κόσμο, την Ελλάδα και την Τήνο, τα οποία κάθε χρόνο θα ανανεώνονται. Σίγουρα θ’αναρωτιέσαι γιατί επέλεξαν το μικρό μεσαιωνικό χωριό της Τήνου για την ίδρυσή του και όχι, ενδεχομένως, την πρωτεύουσα. Την απάντηση δίνουν οι ίδιοι: «Από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι Έλληνες πολιτικοί γελοιογράφοι δεν ξεπερνάνε τους είκοσι. Αν δύο από αυτούς -και μάλιστα αδέλφια- έλκουν την καταγωγή τους από το όμορφο μεσαιωνικό αυτό χωριό, τότε πράγματι το Σπίτι του Σκίτσου δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού». Οι γνωστοί γελοιογράφοι, επέστρεψαν, λοιπόν, στα πάτρια εδάφη και ανέλαβαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να δημιουργηθεί το πρώτο ελληνικό μουσείο γέλιου. Σε αυτή την προσπάθειά τους, οι αδερφοί Μητρόπουλοι δεν ήταν μόνοι, καθώς όπως αναφέρουν «αυτός ο μοναδικός για την Ελλάδα χώρος δημιουργήθηκε χάρη στην πολύ φιλική διάθεση της τοπικής κοινωνίας και της κοινοτικής αρχής και πραγματοποιήθηκε χάρη στην πολύ θερμή συμπαράσταση του δήμου».
Ο Κώστας Μητρόπουλος πρωτοδημοσίευσε πολιτικά σκίτσα στα ΝΕΑ και στο ΒΗΜΑ και συνεχίζει. Έχει εκδώσει μερικά άλμπουμ, έχει εκθέσει δεξιά και αριστερά και αυτό τον καιρό στην Τήνο. Ο Βασίλης Μητρόπουλος (BAS) αναφέρει για την πορεία του στη σκιτσογραφία «…Ξεκίνησα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μετά στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ και στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ. Τώρα σχεδιάζω για τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ και τη γερμανική FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG. Από το 1970 συνεργάζομαι με διάφορες εφημερίδες του εξωτερικού. Διακρίσεις, εκθέσεις, άλμπουμ υπάρχουν στη διαδρομή μέχρι τον Φαλατάδο».
Ανοιχτό καθημερινά 19:00-22:00 (από το Πάσχα έως και τέλος Νοεμβρίου).