Στην είσοδο του Πύργου δεσπόζει το πατρικό σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938), το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο. Στους χώρους της καλοδιατηρημένης τηνιακής κατοικίας ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, οικογενειακές φωτογραφίες, ιδιόχειρα σημειώματα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, σχέδια και γλυπτά του καλλιτέχνη, τα εργαλεία και το εργαστήριό του.
Ποιός ήταν ο Γιαννούλης Χαλεπάς;
Ο μεγαλύτερος γλύπτης της νεότερης ελληνικής τέχνης. Γεννημένος στον Πύργο το 1851, ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας μαρμαρογλυπτών. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και με υποτροφία του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Επιστρέφοντας στην Αθήνα δημιούργησε το δικό του εργαστήριο και το 1877 άρχισε να δουλεύει το πιο διάσημο γλυπτό του, την Κοιμωμένη για το ταφικό μνημείο της Σοφίας Αφεντάκη στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών. Την επόμενη χρονιά υπέστη νευρικό κλονισμό, γεγονός που τον οδήγησε στην καταστροφή των ίδιων του των έργων και σε συνεχείς απόπειρες αυτοκτονίες. Οι γιατροί της εποχής είχαν διαγνώσει ψυχασθένεια, δείχνοντας το δρόμο για το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1901, που πέθανε ο πατέρας του και η μητέρα του αποφάσισε να τον πάρει μαζί της πίσω στον Πύργο.
Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη, έζησε κάνοντας το βοσκό ή θελήματα, καθώς η μητέρα του κατέστρεφε οτιδήποτε δημιουργούσε επειδή θεωρούσε ότι η γλυπτική ήταν η αιτία της τρέλας του. Οι κάτοικοι τον αντιμετώπιζαν σαν τον τρελό του χωριού, ωστόσο μετά το θάνατο της μητέρας του άρχισε να ασχολείται με τη μεγάλη του αγάπη, αγνοώντας τον περίγυρό του. Έχοντας ξαναβρει τα λογικά του και τον εαυτό του, μετακόμισε στην Αθήνα το 1930 για να ζήσει με την ανηψιά του και καθιερώθηκε στους πνευματικούς κύκλους της Αθήνας με το Αριστείο των Τεχνών για τα έργα του.
Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά
Πύργος
Ανοιχτό 11:00-14:30 και 17:30-21:00.
Είσοδος €3.