Μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη – πιπερίζουσα γεύση. Είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, αφού ήδη από το 1809 ο τηνιακός ιατροφιλόσοφος Μαρκάκης Ζαλώνης στο σύγγραμμα του με τίτλο “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ” που εκδόθηκε στο Παρίσι αναφέρει επί λέξη για την καυτερή: “μαλακό τυρί πιο δυνατό και πιο πικάντικο από το παλαιωμένο ροκφόρ ή το ζερομέ”.
Σήμερα επιτρέπεται η παραγωγή του μόνο στα νησιά των Κυκλάδων . Χρησιμοποιείται ως άλλειμα σε καναπεδάκια και συνοδεύει έτσι άριστα το ούζο, το τσίπουρο, το ρακί, την μπύρα και το κρασί.
AGRICULTURAL COOPERATIVE OF TINOS
Head of the station: Markouizos Giannis
E-mail: john.markouizos@gmail.com
(+30) 22830-23289