Η πύλη που οδηγεί σχεδόν στο μισό Αιγαίο είναι η πόλη της Ραφήνας με το ιστορικό της λιμάνι. Βρίσκεται στις ακτές της Ανατολικής Αττικής, απέχοντας περίπου 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ραφήνα
Το λιμάνι της Ραφήνας συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της Ελλάδας, και είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο στην Αττική. Έχει μεγάλη κινητικότητα με περίπου 2.000.000 επιβάτες το χρόνο, αφού πλοία αναχωρούν από αυτό για την Άνδρο, τη Τήνο, τη Μύκονο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αναχωρούν πλοία για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις κεντρικές Κυκλάδες και την Κρήτη.
Μια βουτιά στο παρελθόν
Μπορεί η Ραφήνα να αποτέλεσε Δήμο του Νομού Αττικής το 1994, ωστόσο πρόκειται για έναν ιστορικό δήμο, ο οποίος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, γνωστός ως οικισμός Ασκηταριού. Ο οικισμός ανθούσε κατά την περίοδο 3200- 2000 π.Χ. όπου στην περιοχή βρέθηκαν κτίσματα, εγκαταστάσεις κατεργασίας χαλκού, ορθογώνια πλίνθινα κτίσματα, κ.λπ. Στις αρχές της πρώτης χιλιετίας, δημιουργείται ο οικισμός των Αραφηνίων, όπου μετονομάζεται σε δήμο Αραφηνίων από τον Κλεισθένη και αποτελεί έναν από τους 100 δήμους της Αρχαίας Αθήνας.
Στην νεότερη ιστορία της πόλης τη Ραφήνα τη συναντάμε με το όνομα Νέα Τρίγλια καθώς είχαν εγκατασταθεί εκεί κάτοικοι της Τριγλίας από τη Μικρά Ασία. Όταν έγινε ο διωγμός, πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με τα πλοία του σωτήρα τους Τριγλιανού εφοπλιστή Φίλιππου Καβουνίδη και εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα το 1923.
Την δεκαετία του 1950 κατεδαφίστηκε σχεδόν στο σύνολό της η παλιά πόλη για να δώσει τη σκυτάλη της στη σύγχρονη πόλη που συναντάμε μέχρι και σήμερα.
Η Ραφήνα σήμερα
Η σύγχρονη πόλη της Ραφήνας, αποτελεί μια μοντέρνα πόλη της Ανατολικής Αττικής, με υψηλή ποιότητα ζωής και δεκάδες υπηρεσιών. Είναι πυκνοκατοικημένη στο κέντρο κοντά στο λιμάνι, αλλά διαθέτει μεγάλες εκτάσεις πράσινου και δημοφιλείς παραλίες όπως η παραλία Μαρίκες στη θέση Αυλάκι. Οι μονιμοι κάτοικοί της ξεπερνούν πλέον τις 160.000, ενώ η πόλη αποτελεί σταθερό πόλο έλξης επισκεπτών.
Μεγάλη διαφορά στην επισκεψιμότητα της πόλης και την προσβασιμότητα του λιμανιού της έπαιξε η ολοκλήρωση της Αττικής Οδού, που προσφέρει άμεση πρόσβαση με το κέντρο των Αθηνών και το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα.
Η ζωή στη Ραφήνα ξεκινάει από νωρίς το πρωί όπου πολυάριθμα καταστήματα ανοίγουν τις πόρτες τους για τους επισκέπτες τους. Προς το λιμάνι, τα μαγαζάκια εκθέτουν τη πραμάτεια τους την ώρα που τα ψαροκάικα προμηθεύουν τους εστιάτορες της περιοχής με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Η κίνηση γίνεται διαφορετική προς το μεσημέρι με την αύξηση των περιπατητών που επισκέπτονται την πλατεία. Μια πλατεία που είναι κατασκευασμένη σε ψηλό σημείο και στα πόδια της απλώνεται το πολύβουο και πολυσύχναστο λιμάνι.
Μια στάση για καφέ ή γλυκό πριν ανηφορίσετε προς το έμβλημα και σήμα κατατεθέν της Ραφήνας, το γραφικό εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα.. Ο προστάτης των ναυτικών στέκεται ανάμεσα στο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Το βράδυ, οι μόνιμοι κάτοικοι μαζί με τους δεκάδες επισκέπτες της πόλης, απολαμβάνουν καλό φαγητό, ποτό με θέα τα φώτα των καραβιών και τα αγέρι της θάλασσας. Μια εμπειρία που άμα τη ζήσεις, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε νησί και δεν σου κάνει καρδιά να φύγεις.
Πρόσβαση στη Ραφήνα
Η Ραφήνα και το λιμάνι της απέχει περίπου 45 λεπτά με αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας. Ένα πολύ βολικό λιμάνι αναχώρησης, καθώς βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και έχει εύκολη σύνδεση με την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Η Ραφήνα συνδέεται με το κέντρο της Αθήνας και το αεροδρόμιο με ΚΤΕΛ, όπου τα πούλμαν αναχωρούν από το Πεδίον του Άρεως και με αστική συγκοινωνία ΟΑΣΑ, από το σταθμό του Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας.
Με αυτοκίνητο ή μηχανή, φτάνεις στο λιμάνι της Ραφήνας μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος (συνέχεια της λεωφόρου Μεσογείων) ή μέσω της Αττικής Οδού με κατεύθυνση προς το Μαρκόπουλο στην έξοδο προς Ραφήνα. Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απέχει 27 λεπτά με αυτοκίνητο από το λιμάνι της Ραφήνας και επίσης το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται με ΚΤΕΛ.
Το λιμάνι
Το επιβατικό λιμάνι της Ραφήνας έχει μια μεγάλη ενιαία προβλήτα, η οποία διαθέτει 13 ράμπες επιβατηγών / οχηματαγωγών πλοίων και 2 ράμπες για επιβατηγά ταχύπλοα, τα οποία εξυπηρετούν την αυξημένη κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι θέσεις των πλοίων προσεγγίζονται εύκολα με τα πόδια, καθώς βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από την είσοδο του λιμανιού.
Στην είσοδο του λιμανιού υπάρχουν 3 χώροι αναμονής επιβατών, 1 κλειστός και 2 ανοιχτοί με στέγαστρο. Κοντά στην είσοδο και στις προβλήτες αναχώρησης βρίσκονται πολλά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, αλλά και εκδοτήρια εισιτηρίων, όπως και η στάση λεωφορείου.
Τα περισσότερα είναι πάνω στην οδό Ακτή Ανδρέα Παπανδρέου, τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι. Το δημοτικό parking Ραφήνας απέχει 3 λεπτά από τις προβλήτες ενώ κοντά στο λιμάνι λειτουργούν και ιδιωτικά parking, που προσφέρουν δυνατότητα στάθμευσης με εύκολη πρόσβαση στα πλοία.
Σύνδεση με Τήνο
Το δρομολόγιο Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος εκτελείται καθημερινά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου από επιβατηγά πλοία, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, τη γραμμή εξυπηρετούν και ταχύπλοα σκάφη.