Mία συνταγή της Άννας Δελατόλλα. Ψαράκια
Τα γνωστά ψαράκια της Τήνου δεν κολυμπούν στη θάλασσα… είναι γλυκές γεμιστές τηγανίτες που προσφέρονται τα Χριστούγεννα, στους γάμους και τα βαφτίσια.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 45 ΨΑΡΑΚΙΑ
Για τη γέμιση: • 1 φλιτζάνι νερό • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη • 1/2 φλιτζάνι μέλι
• 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη • 1 φλιτζάνι παξιμάδι ή φρυγανιά τριμμένη
• 1 κουταλάκι κανέλα • 1/4 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο • ξύσμα 1 μεγάλου
πορτοκαλιού • 1/2 κιλό ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα
Για το φύλλο: • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 1 αβγό • 3 κουταλιές λάδι
• λίγο αλάτι • 2/3 φλιτζανιού νερό ή χυμό πορτοκαλιού • 1 σφηνάκι ρακί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το νερό με το μέλι και τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε στο σιρόπι την καρυδόψιχα, το τρίμα παξιμαδιού, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα αρωματικά. Αναμειγνύουμε τα υλικά με κουτάλι, ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά, και τα αφήνουμε για 6-8 ώρες. Ετοιμάζουμε το ζυμάρι ως εξής:
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, προσθέτουμε το αβγό, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο και το νερό, για να πετύχουμε ένα ζυμάρι εύπλαστο, που να μην κολλάει. Αφήνουμε να “σταθεί” για μισή ώρα, χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια ζύμης και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε λωρίδες φάρδους 15 εκ. Κατά μήκος της λωρίδας του φύλλου βάζουμε μια μια κουταλιά γέμισης σε απόσταση περίπου 10 εκ. τη μια από την άλλη και διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος, ώστε να καλύψει τη γέμιση. Κόβουμε με ροδέλα σε σχήμα λεπτού ψαριού. Ακουμπάμε τα ψαράκια σε βαμβακερή πετσέτα, μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα, και τα σκεπάζουμε για να μη στεγνώνουν.
Βάζουμε το λάδι να κάψει. Βυθίζουμε μέσα τα ψαράκια, τα γυρίζουμε να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές, και τα ακουμπάμε σε χαρτί απορροφητικό. Όταν κρυώσουν, τα περνάμε από άχνη ζάχαρη να καλυφθούν τελείως. Εάν δε θέλουμε να τα καταναλώσουμε αμέσως, μπορούμε να μην τα περάσουμε στη ζάχαρη άχνη. Αυτό το κάνουμε όταν πρόκειται να τα σερβίρουμε, ώστε να έχουν ωραία εμφάνιση.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κα. Νικολέττα Δελατόλα-Φώσκολου για τις υπέροχες συνταγές