Ισόγεια Κατοικία Αγιος Δημήτριος Κάμπος Τήνος Σιτάρας

Μια κατοικία σχεδιασμένη με βιοκλιματικά κριτήρια, οικολογική συνείδηση και σεβασμό στο τοπίο

σχεδιασμός: G.VIDALIS D&C  Co

Ομάδα Σχεδιασμού: KATERINA ROUSOUNELOU, GEORGE VIDALIS

Σε ένα ιδιαίτερο αγροτεμάχιο ανάμεσα σε δύο εδαφικές εξάρσεις με θέα μια ρεματιά και τη θάλασσα, στην περιοχή Άγιος Δημήτριος, Κάμπου, της Τήνου,  προσπαθήσαμε να εντάξουμε αυτή τη νέα ισόγεια κατοικία για την κάλυψη των αναγκών μιας τετραμελούς οικογένειας.

Σχεδιάσαμε την ιδιαίτερη κατοικία αυτή με πηγή έμπνευσης την έντονη οικολογική δημιουργική συνείδηση του ιδιοκτήτη, την ένταξη στο τοπίο και στο ευρύτερο ανάγλυφο της περιοχής και με στόχο παράλληλα την πλήρη εκμετάλλευση της θέας, του φυσικού φωτός και τη διασφάλιση της προστασίας της από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Βασική συνθετική ιδέα είναι το νέο κτίριο να φαίνεται σαν ένα ακόμα επίπεδο στην πλαγία, με τη μία βασική του όψη από λιθοδομή – με πέτρα από την τοπική εκσκαφή – σε συνέχεια των υφιστάμενων επιπέδων, αλλοιώνοντας στο ελάχιστο το ανέγγιχτο σχεδόν φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Η προσπάθεια επεξεργασίας της όψης με φυσικές καμπυλότητες κατά μήκος της στηρίχτηκε στην ανάδειξη της αρχικής αυτής συνθετικής ιδέας. Η χάραξη των καμπυλών έχει στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός από κάθε κατεύθυνση – μιας και το οικόπεδο λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου σκιάζεται νωρίς – και στη δημιουργία λειτουργικών και προστατευμένων από τον αέρα εξωτερικών αυλών-κοιλοτήτων.

Στον παθητικό βιοκλιματικό σχεδιασμό της κατοικίας περιλαμβάνονται και τα ανοίγματα στο πράσινο δώμα της κατοικίας στο βορεινό κυρίως τμήμα συμβάλλοντας σε συνδυασμό με τα βορεινά κουφώματα στο φυσικό διαμπερή αερισμό και δροσισμό της.

Επιπρόσθετα η επιλογή των φυσικών δομικών υλικών, φέρουσα λιθοδομή, θερμομόνωση από φυσικά υλικά, πατητή τσιμεντοκονία, ξύλο και η δημιουργία πράσινου δώματος στην οροφή, εκτός από την ένταξη του κτιρίου στο τοπίο συμβάλλουν στην καλύτερη προστασία της κατοικίας από τις θερμοκρασιακές μεταβολές και ενεργά σε μια βιώσιμη κατεύθυνση.