Pierre-Marie Couturier – Από τη Γαλλία με αγάπη

PIERRE – MARIE COUTURIER @ TINOS – ABOUT

Λάτρης της τηνιακής αρχιτεκτονικής, ο Γάλλος αρχιτέκτονας Pierre-Marie Couturier επισκέπτεται συχνά στο νησί γεγονός που τον οδήγησε στη δημιουργία του “La Folia”. Πρόκειται για ένα έργο που αναδεικνύει το μεγαλείο της κυκλαδίτικης παράδοσης με σαφείς πινελιές μοντερνισμού. 

 

  • Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, αναφέρετε πως κάθε project συνιστά μια συνάντηση και επομένως, μια διαφορετική ιστορία. Μιλήστε μας για την ιστορία του project στην Τήνο. Τι σας έκανε να προτιμήσετε το εν λόγω νησί ανάμεσα σε άλλα αμέτρητα;

Η Τήνος προστατεύεται ακόμα και σήμερα από το μαζικό τουρισμό διατηρώντας όλα τα στοιχεία που την κάνουν αυθεντική.
Επισκεφτήκαμε πολλά από τα ελληνικά νησιά και η Τήνος μας προσέφερε συναισθηματική φιλοξενία μέσα από αλλεπάλληλες ανθρώπινες συναντήσεις. Οι βαθιές σχέσεις είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο επιλέξαμε το εν λόγω νησί.
Εξαιτίας της δουλειάς μας, είμαστε συνηθισμένοι να ταξιδεύουμε σε όλον τον πλανήτη. Εδώ και πολύ καιρό ψάχναμε ένα σημείο για να «ρίξουμε άγκυρα» και να αφήσουμε κάτω τις βαλίτσες μας. Σταμάτησα να ψάχνω όταν βρέθηκα στην Τήνο και κάπως έτσι, γεννήθηκε το
project “La Folia”.

 

  • Με ποιους τρόπους θεωρείτε πως συνδυάζεται το παραδοσιακό με το μοντέρνο στο «La Folia»;

Ο πρώτος όροφος είναι κτισμένος με ξερολιθιές όπως οι τοπικοί τοίχοι από χαλίκι και «εξαφανίζεται» στο βουνό. Ο δεύτερος είναι ντυμένος στα λευκά και μοιάζει σαν την πινελιά του καλλιτέχνη στον πίνακα του ορίζοντα. Μια συνύφανση πολύ σύγχρονων κύβων που όμως διατηρούν το παραδοσιακό ύφος των Κυκλάδων.

 

  • Πώς αξιολογείτε την Τήνο από αρχιτεκτονικής άποψης; Τι σας γοητεύει και τι σας αποκρούει;

Η Τήνος έχει μια μυστηριώδη αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα που αναδεικνύεται σταδιακά , όπως ένα χωριό που βρίσκεται σε πλαγιά∙ ένα καμπαναριό και ένα ξωκλήσι εδώ, μια σειρά από παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια παραπέρα, ένα νεοκλασικό πιο εκεί. Η αρχαία Ελλάδα επηρέασε την αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο. Μπορείς να βρεις προσόψεις επηρεασμένες από την ελληνική αρχιτεκτονική στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο… Η Τήνος έχει όλες τις αρχιτεκτονικές βάσεις όπου έχει στηριχτεί ή στηρίζεται η κατασκευαστική έμπνευση. Μια μίξη παράδοσης και μοντερνισμού.

 

  • Ασχολείστε αποκλειστικά με την αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου;

Εδώ και 16 χρόνια, το γραφείο PM Co προετοιμάζει ετοιμοπαράδοτα project που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου και αφορούν σε ολόκληρο τον εξοπλισμό του σπιτιού, τα λευκά είδη, την τοποθέτηση συσκευών και επίπλων, την κατασκευή κουζίνας κλπ.

 

  • Η εσωτερική διακόσμηση ενός χώρου αποτελεί μια ιδιαίτερα προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας. Πώς καταφέρνετε να «αφουγκράζεστε» με επιτυχία την αισθητική και το στυλ του κάθε πελάτη;

Κάθε ανάθεση είναι μοναδική και συνδυάζεται με μια συνάντηση με τον πελάτη. Προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις του πελάτη πραγματοποιώντας το όνειρο του, το φαντασιακό του πρέπει να ενδόμυχες ανταλλαγές. Το αποτέλεσμα ενός συναισθηματικού μονοπατιού, αυτή είναι η αποστολή μας.

 

  • Υπάρχει μια συγκεκριμένη μέθοδος κατά την οποία ένας απλός, κενός χώρος παίρνει μορφή; Τι είναι αυτό που προσέχετε πρώτα σε ένα χώρο;

Το πρώτο στάδιο είναι γραφικό και οπτικό. Φτιάχνουμε πίνακες διαθέσεων (mood boards) στους οποίους περιλαμβάνουμε υλικά, αρμονίες χρωμάτων, έπιπλα, φωτισμό, ατμόσφαιρες… Η PM Co Agency διαθέτει μια τεράστια βιβλιοθήκη εικόνων και υλικών που επιτρέπει στον πελάτη βρει πολύ γρήγορα τον στυλιστικό του προσανατολισμό.

 

  • Τελικά το «La Folia» είναι και η αφορμή εκκίνησης συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των δύο τόπων, Γαλλίας και Ελλάδας;

Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αυξανόμενης ζήτησης, προσφέρουμε ετοιμοπαράδοτες ιδέες στους Γάλλους πελάτες. Συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες από την Τήνο όπως οι:

–          Το μεσιτικό γραφείο του κ. Γιώργου Σιτάρα

–          Το νομικό γραφείο του κ. Γιάννη Σαλταμανίκα

–          Το συμβολαιογραφείο της κας Αναστασίας Δεληγιάννη

–          Η εταιρία σχεδιασμού & κατασκευών του κ. Γιώργου Βιδάλη ο οποίος είναι και συνέταιρος μας.

Με αυτό τον τρόπο, ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πελατών μας σε απόλυτη όσμωση πολιτιστικής και φιλικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο χωρών.

 

  • Αυτό το καλοκαίρι φυσικά διακοπές  στην Τήνο;

Για ακόμα μια φορά θα έρθουμε στην Τήνο για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Θα είναι η δέκατη φορά που θα έχουμε έρθει στο νησί αυτή τη χρονιά.