ALTERA PARS

ALTERA PARS architects + associates

ΜΑΡΚΟΥΙΖΟΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΠΙΤΤΑΚΙΔΗΣ ΖΑΝΝΗΣ Αρχιτέκτονες Μηχανικοί MsCΕ.Μ.Π.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο ALTERA PARS architects + associates, με επαγγελματική παρουσία, κατά κύριο λόγο, σε Αθήνα, Τήνο και Άνδρο, δημιουργήθηκε το 2008 από τους Πέτρο Μαρκουίζο και Ζαννή Πιττακίδη. Όπως δηλώνει το όνομα του (Audiaturetalterapars, μτφρ: ακούστε και την άλλη πλευρά), το γραφείο αναζητά την άλλη πλευρά, την διαφορετική άποψη (ματιά) στην αρχιτεκτονική σκέψη. Τάσσεται υπέρ του ποιοτικού και δημιουργικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μέσα από πρωτοποριακές ιδέες και καθημερινή έρευνα. Πιστεύει στην εξέλιξη του σχεδιασμού, που πηγάζει από την εξειδίκευση των γνώσεων, την εξέλιξη της επιστήμης και την καλή γνώση των υλικών και της κατασκευής.

Έμπνευση και παράλληλα πρόκληση για τους ALTERA PARS αποτελούν οι προσλαμβάνουσες, από τις τοπικές και διεθνείς αρχιτεκτονικές, τάσεις και η δημιουργική μίξη στοιχείων, όπως το παραδοσιακό με το μοντέρνο, το κλασικό με το εφήμερο, τη γη με τον αέρα, το φυσικό με το τεχνητό. Η κάθε αρχιτεκτονική κατασκευή αντιμετωπίζεται εξαρχής με μοναδικό τρόπο, εκφράζει τις επιθυμίες, τα πιστεύω και τις ανάγκες δημιουργού και χρήστη και προσβλέπει σε ένα συνολικό και άρτιο αποτέλεσμα, από την σύλληψη ως την ολοκλήρωσή του έργου.

Οι ALTERA PARS καθοδηγούμενοι από, το εκ καταγωγής, φυσικό τους περιβάλλον, αυτό των Κυκλάδων, το οποίο αποτέλεσε διαχρονικά την έμπνευση πολλών αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών παγκοσμίως, οραματίζονται μια διαφορετική αρχιτεκτονική για την Τήνο και γενικότερα. Προσπάθεια τους, η οργάνωση μιας νέας δομής, βασισμένης στις «καινοτόμες», ακόμα και στις μέρες μας, αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μεταφράζοντας τες σε μια νέα αρχιτεκτονική γλώσσα, πιο κοντά στον σύγχρονο τρόπο ζωής (βέλτιστη λειτουργικότητα, άνεση και η προσαρμογή στο περιβάλλον).


Εξοχική κατοικία στην Τήνο


Εξοχική κατοικία στην Τήνο


Φωτορεαλιστική απεικόνιση κατοικίας στην Τήνο

 

Η συνεχής μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων και ειδικότερα της Τήνου και της Άνδρου, αποτελεί βασική δραστηριότητα των ALTERA PARS. Στοχεύει τόσο στην διάσωση της τυπολογίας και των άλλων στοιχείων της παραδοσιακής κατοικίας, των παραδοσιακών κατασκευών και των οικιστικών συνόλων, όσο και στην απόκτηση γνώσεων, αλλά και κατανόηση της παράλληλης και αδιαίρετης πορείας της ιστορίας, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Από αυτή την συνεχή επιστημονική έρευνα αποκαλύπτονται οι «θησαυροί» πολιτισμού, που μεταφέρουν μηνύματα και πληροφορίες ανά τους αιώνες. Μέσω της έρευνας γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η υπαρκτή και ζωντανή αρχιτεκτονική ιστορία ενός τόπου και ότι δεν είναι δυνατό να επεμβαίνει κανείς σε αυτόν χωρίς γνώση του παρελθόντος. Απαραίτητη υποχρέωση όλων είναι η παράδοση στις επόμενες γενιές των στοιχείων, που σήμερα ακόμα δεν έχουν χαθεί. Η ενασχόληση του γραφείου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οδηγεί νομοτελειακά στην ανάγκη δημιουργίας μιας αρχιτεκτονικής, που ανταποκρίνεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στα νέα δομικά υλικά, δημιουργώντας παράλληλα εννοιολογικούς και μορφολογικούς συνδέσμους με το παρελθόν, χωρίς στείρα μίμησή τους, αλλά με σεβασμό σε αυτό. Αυτή η αρχιτεκτονική μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει στοιχεία της Τηνιακής (Κυκλαδίτικης) αρχιτεκτονικής, εκφρασμένα με σύγχρονο τρόπο και να συνδιαλέγεται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο ALTERA PARS architects + associates αναλαμβάνει την μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών και δημόσιων έργων σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε έργα, όπως κατοικίες


Εξωτερική άποψη κατοικίας στα Σπάτα


Εξωτερική άποψη κατοικίας στα Σπάτα

, γραφεία, ξενοδοχειακά συγκροτήματα


Φωτορεαλιστική απεικόνιση ξενοδοχειακής μονάδας στην Άνδρο

, καταστήματα, διακόσμηση εσωτερικών χώρων, σχεδιασμό επίπλων, κ.ά. Εξειδικεύεται στον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων και στην αναστήλωση – αποκατάσταση μνημείων και παραδοσιακών κτιρίων. Έχει εκπονήσει μελέτες για βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς (Εύβοια, Άνδρος, κ.ά.), για μεσαιωνικά μνημεία (οθωμανικό λουτρό/ χαμάμ και συγκρότημα Κρυπτών στο Κάστρο Μυτιλήνης, πύργος Αμπελικού και πύργος Βρίσας στην Λέσβο, κ.ά.),


Εσωτερική άποψη του οθωμανικού λουτρού (χαμάμ) στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης

και για νεότερα μνημεία (κτίρια Βουτυροκομείου και Τηλεπικοινωνιών στο Κτήμα Τατοΐου, κ.ά.).


Κτίριο Βουτυροκομείου στο Κτήμα Τατοΐου (Σχέδιο αποτύπωσης)

Άποψη του κτιρίου του Βουτυροκομείου στο Κτήμα Τατοΐου

Κτίριο Τηλεπικοινωνιών στο Κτήμα Τατοΐου (Σχέδιο αποτύπωσης)

 

Έχει ασχοληθεί με την σύνταξη μελετών για την ανάδειξη και διαχείριση αρχαιολογικών χώρων (Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Γιτάνης στην Ήπειρο, Μεσαιωνικός οικισμός Ανάβατου Χίου, Αρχαιολογικός χώρος «Κουκουναριές» στην Πάρο, ο οποίος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ακροπόλεις της προϊστορικής περιόδου στο Αιγαίο)


Μελέτη ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου «Κουκουναριών» στην Νάουσα της Πάρου (Φωτορεαλιστική απεικόνιση της προτεινόμενης εισόδου του χώρου)

και γενικότερα με αναπλάσεις – αναδείξεις περιοχών, όπως αυτή της χερσαίας ζώνης του λιμένα Τήνου. Σημαντική είναι και η ερευνητική δραστηριότητα του γραφείου (μελέτης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής Κυκλάδων, κ.ά.) με προεξέχουσα την συνεργασία στο πρόγραμμα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας MONUMENTΑ για την «Καταγραφή και ανάδειξη των κτιρίων του 19ου και 20ου αιώνα στην Αθήνα».

Σήμερα το γραφείο εκπονεί μελέτες ιδιωτικών και δημόσιων έργων, ιδιαίτερης ευαισθησίας και σημαντικότητας, όπως οι αποκαταστάσεις κτισμάτων στο Κτήμα Τατοΐου [οικία Φροντιστή, που χρονολογείται στην προπολεμική περίοδο και του συγκροτήματος του Οινοποιείου – Εμφιαλωτηρίου (1879-1885) και δύο μεταβυζαντινών ναών και ενός διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου στην Άνδρο. Παράλληλα ολοκληρώνονται οι μελέτες για την κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών σε Αθήνα και Τήνο.