Από την Τήνο στα πέρατα του κόσμου
να αποδώσουν το αιώνιο και το εφήμερο μέσα από μία φιάλη κρασιού
Εμάς μας ενδιαφέρει να εκφράσουμε όσο καλύτερα γίνεται το terroir κάνοντας την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση
Είμαστε εδώ για να σεβαστούμε τον τόπο και τον αμπελώνα και να αναδείξουμε αυτό που έχει να μας προσφέρει
Σε ένα σημείο συγκλονιστικής, φυσικής ομορφιάς με διάσπαρτους, γρανιτικούς βράχους που αποτελούν ένα μοναδικό, παγκόσμιο φαινόμενο ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος και ο Gerard Margeon ονειρεύτηκαν να δημιουργήσουν τον αμπελώνα του T-OINOS.
«Η ενέργεια και η δυναμική που αισθανθήκαμε όταν βρεθήκαμε στην περιοχή, σ’ αυτό το άνυδρο τοπίο σαν πεδίο μάχης Τιτάνων δεν μας άφησε κανένα περιθώριο. Ήταν ακριβώς ο τόπος που ζητούσαμε για να δημιουργήσουμε και πάλι, τον αμπελώνα που υπήρχε στο νησί 6.000 χρόνια πριν.
Μας είχε μιλήσει για την περιοχή ο Πραξιτέλης Τζανουλίνος, διάσημος Έλληνας γλύπτης με καταγωγή από τον Φαλατάδο.
Ο Μιχάλης, ο αδελφός του, αμπελουργός σε όλη του τη ζωή, μας έδειξε πιθαμή προς πιθαμή τον τόπο που τον συγκινούσε από την παιδική του ηλικία. Έγινε για εμάς στοίχημα ζωής να διατηρήσουμε ανέπαφο το φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας παράλληλα τις κατάλληλες δομές για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την αναβίωση του αμπελώνα και τη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού που θα ταξιδέψει, από άκρη σε άκρη, σε όλο τον κόσμο και θα αναδείξει τη μοναδικότητα της» λέει ο κ. Αβατάγγελος και συνεχίζει «ο Gerard, ο Μιχάλης και στη συνέχεια ο Stephane Derenoncourt, ένας από τους σημαντικότερους οινολόγους στον κόσμο που εντάχθηκε στην ομάδα λίγο αργότερα, μοιράζονται το ίδιο πάθος στη ζωή: να αποδώσουν το αιώνιο και το εφήμερο μέσα από μία φιάλη κρασιού.
Το όραμα ήταν κοινό, ήταν δικό τους, ήταν δικό μου, είναι, πάντα, το όραμα βαθιά φιλοσοφημένων, αντισυμβατικών ανθρώπων κόντρα σε αυτούς που σκέφτονται τυποποιημένα».
Οι εργασίες στον αμπελώνα, ο οποίος είναι εξ’ ολοκλήρου ιδιόκτητος, άρχισαν στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, η πρώτη φύτευση έγινε το 2002 και δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα χρόνια, το 2010, πριν τα κρασιά της T-OINOS φτάσουν στα διάσημα εστιατόρια του Alain Ducasse εκπροσωπώντας το μοναδικό terroir στο οποίο δημιουργήθηκαν. «Όταν αρχίσαμε να σχεδιάζουμε το έργο δεν σταθήκαμε στα όνειρα. Κύριο μέλημά μας ήταν και είναι η σωστά σχεδιασμένη, οργανωμένη και σκληρή δουλειά για να αναδείξουμε αυτό που τόσο απλόχερα η φύση μας προσέφερε. Αυτό είναι για μας πολύ πιο σημαντικό από τα λόγια και την επικοινωνία. Επιλέξαμε να δώσουμε έμφαση στις κλασικές ποικιλίες των Κυκλάδων, το Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο, αυτές που για χρόνια βρίσκονται σ’ αυτό το σύμπλεγμα νησιών αφού, ουσιαστικά, η Τήνος βρίσκεται στο κέντρο τους. Ήταν κοινή απόφαση όλων να ακολουθήσουμε την καθοδήγηση της ομάδας των αμπελουργών και των οινολόγων μας και να φυτέψουμε τις ποικιλίες που εκφράζουν και εκφράζονται καλύτερα στον τόπο αυτό και να τις καλλιεργήσουμε βιολογικά». 80.000 χιλιάδες κλήματα φυτεύτηκαν σε 130 στρέμματα αμπελώνα με σκοπό να φτάσουν τα 120.000 έως το 2025 καλύπτοντας έτσι τα 170 στρέμματα που θα έχει η τελική μορφή του έργου ώστε να φτάσει να παράγει 50.000 φιάλες από αυτά τα μοναδικά κρασιά. Το κόστος της επένδυσης έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα 7 εκατομμύρια ευρώ με σχεδιασμό να ολοκληρωθεί στα 10 εκατομμύρια.
«Σκεφτείτε ότι σε αντίστοιχη έκταση αμπελώνα σε κάποιες περιοχές παράγεται τριπλάσια και τετραπλάσια ποσότητα κρασιών. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει να εκφράσουμε όσο καλύτερα γίνεται το terroir κάνοντας την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση. Η ομάδα των αμπελουργών μας στέκεται σχεδόν με λατρεία πάνω από κάθε φυτό για να το περιποιηθεί, να το βοηθήσει να αναπτυχθεί ώστε να δώσει και να συνεχίσει σε βάθος χρόνου να δίνει συγκλονιστικά αποτελέσματα. Ο στόχος είναι να ενσαρκώσουμε τον τόπο με όλη του τη δυναμική μέσα στο ποτήρι, να σου επιβάλλεται από μόνο του το κρασί, να μην χρειάζεται καν να μιλάς όταν το πίνεις. Είμαστε εδώ για να σεβαστούμε τον τόπο και τον αμπελώνα και να αναδείξουμε αυτό που έχει να μας προσφέρει όχι για να αναζητήσουμε το εφήμερο κέρδος». Από την Τήνο στα πέρατα του κόσμου
Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος μοιράζεται το όνειρό του με μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κρασιού στον κόσμο έχοντας επιλέξει να συνεργαστεί με ανθρώπους οι οποίοι είναι πρωτοπόροι στην αμπελουργία, την οινολογία και την εμπορία του κρασιού σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Αγγλία και η Ιαπωνία που είναι και οι κύριες αγορές διάθεσης των προϊόντων της T-OINOS.
«Στις αγορές του εξωτερικού υπάρχει μία μερίδα καταναλωτών οινόφιλων πάνω από το μέσο όρο που είναι εκπαιδευμένοι στο κρασί και αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες μίας σοδειάς ή μίας φιάλης. Σε αυτούς απευθυνόμαστε για να αναδείξουμε τη μοναδικότητα του terroir του νησιού στα Στεγαστα και τον Φαλατάδο και να κάνουμε γνωστό, σε αυτούς τους λίγους αριθμητικά αλλά σημαντικούς ποιοτικά ανθρώπους, το τί μπορεί να προσφέρει ο τόπος μας» και συνεχίζει ο κ. Αβατάγγελος «η αναγνώριση, οι διακρίσεις, τα δημοσιεύματα δεν είναι αυτοσκοπός ούτε μου προκαλούν άγχος. Έρχονται αβίαστα όταν έχεις δώσει τον καλύτερό σου εαυτό για να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις ένα έργο στο οποίο πιστεύεις και σε εκφράζει. Τα πιο δυνατά συναισθήματα μου τα δημιουργούν τα αμπέλια που μας κατευθύνουν ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιωθούν. Η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την αειφορία για το μέλλον της περιοχής είναι τα ζητήματα που με απασχολούν ώστε αυτό που βρήκαμε να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.»