Ορθοδοξία

Θαύμα της Πίστης

Η καρδιά της ορθόδοξης πίστης χτυπά στην Τήνο. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστών που καταφτάνουν στο νησί μόνο και μόνο για να προσκυνήσουν ενώπιον της.

Για τον ορθόδοξο κόσμο, η Τήνος είναι κάτι σαν το Χόλυγουντ για κάθε ηθοποιό. Δέος, χαρά και αφοσίωση είναι ορισμένα μόνο από τα συναισθήματα που νιώθει κανείς ήδη από την πρώτη στιγμή που θα κατέβει από το πλοίο. Το θρησκευτικό στοιχείο είναι τόσο έντονο εδώ που η ενέργεια του μοιάζει να προκαλεί δονήσεις σε όλο το νησί.

Γιατί όμως η Τήνος είναι τόσο ξεχωριστή για τον ορθόδοξο πιστό;

Ο πιο σπουδαίος λόγος είναι η –ως ένα μεγάλο βαθμό- ταύτιση της με την Παναγία. Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού στο νησί ανακαλύφθηκε το 1823 –μετά από τα οράματα της Οσίας Πελαγίας- η εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με αμέτρητες μαρτυρίες υπεύθυνη για αμέτρητα θαύματα. Οι θαυματουργές λοιπόν, ιδιότητες της είναι αυτό που κάνει χιλιάδες πιστούς να συρρέουν στο νησί προκειμένου να βρεθούν έστω και για μερικά λεπτά στο ναό της Παναγίας και να δουν από κοντά την πολύτιμη εικόνα. Ο ναός που ανεγέρθηκε το 1880 στο σημείο εύρεσης, συνιστά το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Επομένως, με αφορμή τη φιλοξενία της εικόνας της Μεγαλόχαρης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στο νησί εορτασμοί αποδίδοντας τιμή και πίστη στο πρόσωπο Της. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

Εορτασμός της εύρεσης (30/01)
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25/03)
Επέτειος οράματος Οσίας Πελαγίας (23/07)
Κοίμηση της Θεοτόκου (15/08)
Το Δεκαπενταύγουστο εορτάζεται επίσης στο νησί και ο τορπιλισμός του καταδρομικού Έλλη, για πολλούς αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της θαυματουργής δύναμης της εικόνας. Το 1940, την ημέρα που χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας γιόρταζαν την Κοίμηση της Θεοτόκου και το νησί βούλιαζε από κόσμο, το καταδρομικό δέχτηκε επίθεση από τις ιταλικές δυνάμεις χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς από όσους βρισκόταν στο λιμάνι. Πολλοί έκαναν λόγο για την προστασία της Παναγίας…

TOP