ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Το Πολιτιστικό, Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Τήνου
www.itip.gr
.
.
.
Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.) είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Ν.Π.Ι.Δ., που επιχορηγείται και στηρίζεται από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.). Σκοποί του Ιδρύματος είναι: η έρευνα, μελέτη και προβολή της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, ως και του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντός του, η ανάδειξη των καλλιτεχνικών και των εν γένει πνευματικών επιτευγμάτων των εκ Τήνου καταγομένων, καθώς και η ενίσχυση, ενθάρρυνση και προβολή της προσπάθειας νέων καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος στα πλαίσια της διατήρησης και συνέχισης της παράδοσης, που καταξίωσε πανελληνίως την Τήνο, την έκανε να ακτινοβολεί και την κατέταξε σε περίοπτη θέση στον τομέα των εικαστικών τεχνών.
Οι κατ’ έτος πρωτεύουσες δραστηριότητές του έχουν επίσης ως γενικό αντικείμενο την παιδεία και τον πολιτισμό, την ενημέρωση και την επαφή των κατοίκων και των επισκεπτών της Τήνου με τη μουσική, την τέχνη και τις επιστήμες με διοργάνωση και θεσμοθέτηση εικαστικών προγραμμάτων και εκθέσεων προβάλλοντας στην Τήνο σύγχρονες και παλαιότερες εικαστικές τάσεις.
Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού συνεχίζει λοιπόν από Μάιο έως και Αύγουστο του 2015 τις θεσμοθετημένες ετήσιες δράσεις του, μουσικές (World Music Festival & Jazz on Tinos) και εικαστικές (Έκθεση Γιαννούλη Χαλεπά, «Προς Τήνο» και εικαστικό εργαστήρι), και τις επεκτείνει με την οργάνωση του 1ου INTERNATIONAL ARTIST RESIDENCY PROGRAM.
Το πρόγραμμα των βασικών εκδηλώσεων που οργανώνονται στο Ι.ΤΗ.Π. είναι:
Μάιος – Ιούλιος : INTERNATIONAL ARTIST RESIDENCY PROGRAM TINOS 2015.
Η ιδρυτική ομάδα Tinos Quarry Platform σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Cultural Foundation of Tinos (μέγας χορηγός, συν-διοργανωτής), το Ολλανδικό Ίδρυμα Art4elkaar art4elkaar, διοργανώνει ένα διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο νησί της Τήνου, υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου.
Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει την ευκαιρία σε εικαστικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης από διαφορετικές χώρες να φιλοξενηθούν και να εργαστούν στο νησί της Τήνου. Πρωταρχικός στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε προσκεκλημένους καλλιτέχνες, να δημιουργήσουν νέα μονοπάτια στη δουλειά τους. Η έρευνα, ο πειραματισμός και η αναζήτηση νέων ιδεών είναι ζωτικής σημασίας βήματα στην πρόοδο του πολιτισμού. Το Tinos Quarry Platform στοχεύει στη δημιουργία ενός ανοιχτού μοντέλου οργάνωσης, σε ένα ανεξάρτητο περιβάλλον.
Το 1ο διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών προσκαλεί στην Τήνο εννέα εικαστικούς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τοπική ζωή, τη φύση και τον πολιτισμό της Τήνου και να εμπνευστούν από τη μεγάλη παράδοση του νησιού στις εικαστικές τέχνες.
Για το φετινό πρόγραμμα προσκεκλημένος επιμελητής και συγγραφέας, είναι ο Λιθουανός Valentinas Klimašauskas.
Οι εννέα προσκεκλημένοι διεθνείς εικαστικοί που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα φιλοξενίας για την χρονική περίοδο Μάιος – Ιούλιος 2015 (τρεις ανά μήνα) είναι:
- Carl Palm (Σουηδία)
- Eglė Kulbokaitė (Γερμανία/Λιθουανία)
- Dorota Gaweda (Γερμανία/Ελβετία/Πολωνία)
- Mikko Kuorinki (Φινλανδία)
- Pakui Hardware (Ugnius Gelguda and Neringa Černiauskaitė) (ΗΠΑ/Λιθουανία)
- Lorenzo Cirinzione (Ιταλία/Γαλλία)
- Jennifer Teets (ΗΠΑ/Γαλλία)
- Goda Budvytytė (Λιθουανία/ Βέλγιο)
Στόχος του προγράμματος είναι: η δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, ιστορικών της τέχνης και του κοινού, με αποτέλεσμα έναν διαπολιτισμικό διάλογο, την προώθηση της σύγχρονης τέχνης σε όλες τις διαφορετικές μορφές της σε ένα διεθνές πλαίσιο, την διοργάνωση εργαστηρίων, εκθέσεων, και υπαίθριων εκδηλώσεων τέχνης στην περιφερειακή περιοχή της Τήνου και γενικότερα την προσέλκυση ενός ευρύτερου κοινού.
Στο τέλος του προγράμματος φιλοξενίας των εννέα καλλιτεχνών ακολουθεί ομαδική έκθεση σε αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 2015.
29-31 Μαΐου: 3ο Tinos World Music Festival (έναρξη 21:30) αφιερωμένο στο λαούτο.
Στο λαούτο, το έγχορδο μουσικό όργανο που κυριαρχεί αιώνες τώρα στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, εστιάζει φέτος το Tinos World Music Festival. Το λαούτο, στεριανό ή νησιώτικο, που συγγενεύει με τον ταμπουρά, τη λάφτα, το σάζι και το ούτι, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μουσικής παράδοσης αιώνων, βαθιά ριζωμένης στους λαούς που βρέχονται από τη Μεσόγειο και όχι μόνο. Διαδραματίζοντας ρόλο πρωταγωνιστικό ή συνοδευτικό, το λαούτο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας διαφορετικών μουσικών ειδών που γεννήθηκαν στις περιοχές αυτές, και ανάγεται πολλές φορές ακόμα και σε πολιτιστικό τους σύμβολο.
Καλεσμένοι του 3ου Tinos World Music Festival, που θα πραγματοποιηθεί όπως και πέρυσι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Χώρα της Τήνου (Παρασκευή 29 έως Κυριακή 31 Μαΐου), σολίστες και δεξιοτέχνες του λαούτου από την Ελλάδα και την Τουρκία θα συμπράξουν επί σκηνής για να παρουσιάσουν ποικίλα ρεπερτόρια και διαφορετικές εκδοχές του λαούτου, αναδεικνύοντας τις συγγένειες αλλά και την διαφορετικότητα των οργάνων και των μουσικών ειδών.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μάρθα Μαυροειδή
Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό
10-16 Ιουνίου: Παρουσίαση έργων του εικαστικού εργαστηρίου Ι.ΤΗ.Π. «Χαράζει η Άνοιξη».
19 Ιουνίου, στις 20:30: Συναυλία του Νικόλαου Καραγκιαούρη, Βαρύτονου και της Σοπράνο Ευδοκίας Μωϋσίδου.
16 Ιουλίου: Φιλοξενία της πρώτης ημέρας του Διεθνούς Ιστορικού Συνεδρίου της Τήνου (1715-2015, 300ή επέτειος από τη λήξη της Βενετικής κυριαρχίας).
20, 21, 24, 25 Ιουλίου: Ανοικτά μαθήματα για παιδιά και γονείς στο πλαίσιο της διημερίδας δημιουργικής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς, μουσικοπαιδαγωγούς, εικαστικούς. Διοργάνωση: Hoopla education.
Στα πλαίσια του διήμερου Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου εκπαιδευτικών, ο οργανισμός Hoopla Education πραγματοποιεί δημιουργικά εργαστήρια με εκπαιδευτικά εργαλεία την Πέτρα, την Άμμο και το Νερό. Τα παιδιά ηλικίας 1-10 ετών θα βιώσουν τη μάθηση μέσα από αναπτυξιακά κατάλληλες δραστηριότητες που έχουν το χαρακτήρα του παιχνιδιού και είναι για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας, φυσικής κατάστασης, εθνικότητας και κουλτούρας. Θα πραγματοποιηθούν 8 συνολικά εργαστήρια. Δηλώσεις συμμετοχής στο Ι.ΤΗ.Π.: 2283029070.
28-30 Αυγούστου: Jazz on Tinos 2015.
Το Φεστιβάλ Μουσικής Τζαζ που οργανώνει το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Τήνο μας προσκαλεί για 7η συνεχή χρονιά σε ένα πλούσιο μουσικό τριήμερο με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών τζαζ, με πρόσφατη δισκογραφική δουλειά.
φωτογραφία από τον Ηλία Ηλιάδη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μόνιμη έκθεση έργων Γιαννούλη Χαλεπά
Στον 2ο όροφο του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, εκτίθενται 23 γλυπτά καθώς και δεκατρία σχέδια με μολύβι του μεγαλύτερου νεοέλληνα γλύπτη του Γ. Χαλεπά. Όλα κατανέμονται και στις τρεις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Στα πρώτα δημιουργικά χρόνια του Χαλεπά (1875-1878), ανήκει το γύψινο ανάγλυφο της «Φιλοστοργίας», της μητρικής στοργής, που ολοκλήρωσε το 1875 σε ηλικία μόλις 24 ετών, όταν ήταν φοιτητής στο Μόναχο. Τα περισσότερα έργα χρονολογούνται στην γνωστή ως δεύτερη καλλιτεχνική περίοδο (1918-1930), που έζησε στη γενέθλια γη, στον Πύργο της Τήνου. Όλα τα έπλασε στα δύσκολα, αλλά εξαιρετικά δημιουργικά χρόνια, που ακολούθησαν το θάνατο της μητέρας του το 1916. Τα είκοσι έργα αυτής της περιόδου αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύνολα της νεοελληνικής γλυπτικής και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σπουδαιότερες πλαστικές δημιουργίες της ευρωπαϊκής τέχνης. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Αθήνα (1930-1938), ανήκουν το γύψινο ανάγλυφο με τον «Ευαγγελισμό» (1936), καθώς και τα σχέδια με μολύβι.
Προς Τήνο ΙΙΙ: Βλάσης Κανιάρης: Παρατηρητής
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, 18 Ιουλίου – 31 Οκτωβρίου 2015
Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος
Η έκθεση Βλάσης Κανιάρης: Παρατηρητής εντάσσεται στη σειρά Προς Τήνο που διοργανώνει το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στο μέγαρό του στην Τήνο για τρίτη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για μια σειρά εκθέσεων οι οποίες παρουσιάζουν το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν αναπτύξει και διατηρούν μια στενή σχέση με την Τήνο. Το Προς Τήνο έρχεται να αναδείξει την πνευματική κληρονομιά της Τήνου και τη σημασία του τόπου ως σταθερός πόλος έλξης καλλιτεχνών. Το 2013 και το 2014 επιχειρήθηκε μέσα από δύο ομαδικές εκθέσεις μια καταγραφή του πρόσφατου δυναμικού: στις εκθέσεις αυτές συμμετείχαν συνολικά 31 καλλιτέχνες που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους τη δεκαετία του 1980 αλλά και αρκετά νεότεροι, οι οποίοι εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία. Το Προς Τήνο ΙΙΙ εστιάζεται στο έργο του Βλάση Κανιάρη (1928-2011), ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, ο οποίος αγάπησε το νησί της Τήνου, έζησε σε αυτό μεγάλα διαστήματα και συνδέθηκε συναισθηματικά με τους κατοίκους του.
Η έκθεση Βλάσης Κανιάρης: Παρατηρητής φιλοδοξεί να αναδείξει τον επίκαιρο χαρακτήρα της εικαστικής προσέγγισης του Βλάση Κανιάρη.
27 Ιουλίου – 27 Οκτωβρίου: Έκθεση με τα έργα του 1ου διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Τήνο.