Στη γραμμή εκκίνησης συγκεντρώνονται φορείς και παράγοντες που θα μετάσχουν στο αφιερωματικό «έτος Χαλεπά«. Ο ερχόμενος μήνας Μάρτιος αναμένεται να είναι «κλειδί» για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα ογδόντα χρόνια από την αποδημία τού εμβληματικού τηνιακού εικαστικού.
Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου εξακολουθεί να καλεί «τον επιστημονικό, εκπαιδευτικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο τής Τήνου» είτε να ενταχθούν στο πρόγραμμά του είτε να αναπτύξουν ίδια δράση για το έτος Χαλεπά. Διοργανώνει μάλιστα ενημερωτική συνάντηση στην Αθήνα, στην αίθουσα της Αδελφότητας Τηνίων, το Σάββατο 10 Μαρτίου, για να συγκεντρώσει προτάσεις γύρω από τις εκδηλώσεις τού «έτους», οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα τού υπουργείου Πολιτισμού.
Το Κέντρο μάλιστα, επιδιώκει να παρουσιασθούν στο αμφιθέατρο του υπουργείου τα συμπεράσματα της μελέτης την οποία το Ερευνητικό Τμήμα τού Τεχνολογικού Ιδρύματος Αθηνών ολοκλήρωσε και κατέθεσε στην υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, γύρω από τα καλλιτεχνικά γραφήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην κατοικία-νυν μουσείο τού Χαλεπά.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον Χαλεπά συντονίζεται από την πανεπιστημιακό-ιστορικό τέχνης Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά (φωτό αριστερά). Κομβικό ρόλο στην οργάνωση των εκθέσεων θα έχει ο ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης (δεξιά) συγγραφέας μεταξύ άλλων τού βιβλίου «Ιδιοφυία και Τρέλλα. Βαν Γκογκ – Χαλεπάς».
Το Πνευματικό Πανόρμου επέλεξε ως λογότυπο για το αφιερωματικό έτος το προτραίτο τού μύθου τής γλυπτικής, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο επίσης εκ Πύργου καταγόμενος Πέτρος Ζουμπουλάκης (φωτό δεξιά). Το έργο παρουσιάσθηκε πέρυσι στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Ι.Τη.Π), κατά την πρώτη έκθεση του νεοσύστατου Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα εκδώσουν γραμματόσημα για τον Χαλεπά και μεγάλο λεύκωμα, ενώ ετοιμάζονται συναυλίες τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με έργα τού εκ Τήνου κορυφαίου συνθέτη κλασσικής μουσικής Νίκου Σκαλκώτα και τού σύγχρονου συνθέτη Γιώργου Πλουμπίδη. Η πρώτη έχει προγραμματισθεί να γίνει στο νησί τον Ιούλιο και ακόμη μία συναυλία οργανώνεται στο μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.
Εκθέσεις
Τη μερίδα τού λέοντος μεταξύ των εκδηλώσεων για το έτος Χαλεπά λαμβάνουν εκθέσεις εικαστικών και πολυ-μέσων. Θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του καλοκαιριού, κυρίως στην Έξω Μεριά αλλά θα παρουσιασθούν και εκτός Τήνου μέχρι το τέλος τού 2018.
Σύμφωνα με τον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό, το Κέντρο Πανόρμου θα διοργανώσει τον ερχόμενο Ιούλιο και τον Αύγουστο έκθεση γλυπτικής-χαρακτικής-σχεδίου και φωτογραφίας στο δημοτικό σχολείο Υστερνίων και στην αίθουσα πολιτισμού “Νικόλαος Γαίτης” στον Πύργο, με επιμελητή τον κ. Στεφανίδη και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εικαστικών Τήνου.
Τον Αύγουστο, το Κέντρο «Γιαννούλης Χαλεπάς» οργανώνει στους χώρους του, στον Πύργο, έκθεση εικοσιπέντε τηνίων μαρμαρογλυπτών και τον επόμενο μήνα θα φιλοξενήσει έργα των μαθητών τής Σχολής Καλών Τεχνών τού Πύργου.
Τον ερχόμενο Οκτώβριο τα έργα των μαρμαρογλυπτών θα εκτεθούν στη Χίο και τον Νοέμβριο στα Γιάννενα με διοργανωτές τους αντίστοιχους δήμους. Τον Δεκέμβριο η έκθεση προγραμματίζεται να μεταφερθεί στο μουσείο Μπουζιάνη, στη Δάφνη-στην Αθήνα, με διοργανωτή τον δήμο Υμηττού.
Ο συγκεκριμένος κύκλος για την προβολή των συγχρόνων τηνίων μαστόρων θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο από τη Σύρο, με διοργανωτή την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.
Ι.Τη.Π και σχολεία πολιτισμού
Στις 8 Σεπτεμβρίου προγραμματίζςται να πραγματοποιηθεί στο Ι.Τη.Π ημερίδα για τον Χαλεπά με θέμα «Το γυναικείο σώμα στο έργο τού Χαλεπά», υπό την επιμέλεια της κυρίας Γουλάκη-Βουτυρά. Επίσης τον Σεπτέμβριο και στο Ι.Τη.Π, η Αδελφότητα Τηνίων εν Αθήναις και ο συγγραφέας-ιστορικός Κώστας Δανούσης θα παρουσιάσουν το βιβλίο τού τελευταίου “Ο Χαλεπάς μας”.
Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί (23-27/9) το ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής, με θέμα την Τέχνη ως καταφύγιο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιασθεί ειδικό αφιέρωμα (“Τι μας διδάσκει ο Χαλεπάς”) με εισηγητή τον ψυχίατρο-αναλυτή Επαμεινώνδα Ασλανίδη.
Εν αναμονή τής κλιμάκωσης της συμμετοχής τηνιακών παραγόντων και φορέων στις εκδηλώσεις για το αφιερωματικό έτος, στα δημοτικά σχολεία τού νησιού προχωρά πρόγραμμα που φέρνει σε επαφή μαθητές και μαθήτριες με το έργο και τη ζωή τού Χαλεπά. Διδάσκουν δάσκαλοι, εικαστικοί και ιστορικός Τέχνης.
Η διδασκαλία διαρκεί ολόκληρη τη σχολική χρονιά, ενώ προγραμματίζονται επισκέψεις σε μουσεία στο νησί και βεβαίως στο μουσείο Χαλεπά στον Πύργο. Μαθητές και μαθήτριες θα παράγουν έργα εμπνευσμένα από την όλη διαδικασία. Τα καλύτερα απ’ αυτά θα βραβεύονται ανά σχολείο, ενώ θα πιστοποιηθεί η έμπρακτη συμμετοχή τους στο έτος Χαλεπά.