Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Το Πολιτιστικό, Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Τήνου

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.) είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Ν.Π.Ι.Δ., που επιχορηγείται και στηρίζεται από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.). Σκοποί του Ιδρύματος είναι: η έρευνα, μελέτη και προβολή της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, ως και του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντός του, η ανάδειξη των καλλιτεχνικών και των εν γένει πνευματικών επιτευγμάτων των εκ Τήνου καταγομένων, καθώς και η ενίσχυση, ενθάρρυνση και προβολή της προσπάθειας νέων καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος στα πλαίσια της διατήρησης και συνέχισης της παράδοσης, που καταξίωσε πανελληνίως την Τήνο, την έκανε να ακτινοβολεί και την κατέταξε σε περίοπτη θέση στον τομέα των εικαστικών τεχνών.

Οι κατ’ έτος πρωτεύουσες δραστηριότητές του έχουν επίσης ως γενικό αντικείμενο την παιδεία και τον πολιτισμό, την ενημέρωση και την επαφή των κατοίκων και των επισκεπτών της Τήνου με τη μουσική, την τέχνη και τις επιστήμες με διοργάνωση και θεσμοθέτηση εικαστικών προγραμμάτων και εκθέσεων προβάλλοντας στην Τήνο σύγχρονες και παλαιότερες εικαστικές τάσεις.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2016 το Ίδρυμά μας συνεχίζει τις θεσμοθετημένες δράσεις του, την έκθεση Προς Τήνο, το πρόγραμμα φιλοξενίας ξένων καλλιτεχνών και τα Φεστιβάλ World Music και Τζαζ, και τις εμπλουτίζει με ένα νέο πρόγραμμα στην Τήνο και με εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

Το πρόγραμμα των βασικών εικαστικών δράσεων που οργανώνονται στο Ι.ΤΗ.Π. για το 2016 είναι:

Εκθέσεις
20 Απριλίου – 14 Μαΐου : Ομαδική Έκθεση σεμιναρίων Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας

Μάιος – Ιούλιος : INTERNATIONAL ARTIST RESIDENCY PROGRAM TINOS 2016.

Η ιδρυτική ομάδα Tinos Quarry Platform σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού διοργανώνει ένα διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο νησί της Τήνου, υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου.

Το TQP υποστηρίζει τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες με ένα πρόγραμμα φιλοξενίας που εστιάζει στην έρευνα, καλλιεργώντας παράλληλα μια ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει τον πειραματισμό και τη δημιουργική σκέψη. Οι καλλιτέχνες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία με την μακρά τοπική παράδοση στις εικαστικές τέχνες και τον πολιτισμό της Τήνου, και παράλληλα να δημιουργήσουν νέους δρόμους στην πρακτική τους. Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν πάνω σε υλικά που θα βρουν στο νησί για να δημιουργήσουν φανταστικά κειμήλια του παρόντος, όπως αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά στο μέλλον. Τα έργα αυτά θα εκτεθούν στον Α΄ όροφο του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολισμού.

27 Ιουλίου – 27 Οκτωβρίου: Έκθεση με τα έργα του 1ου διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Τήνο.

  • Μόνιμη Έκθεση Έργων Γιαννούλη Χαλεπά22 πρωτότυπα γλυπτά έργα του μεγάλου Τήνιου γλύπτη Γιαν. Χαλεπά (1851 – 1938) και 13 σχέδιά του παρουσιάζονται στη μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος στον δεύτερο όροφο του μεγάρου του. Η έκθεση συνοδεύεται με φωτογραφίες του Ηλία Ηλιάδη από έργα του Χαλεπά. Στην μόνιμη έκθεση συμπεριλαμβάνονται ένας πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα (το Ωόν του Πάσχα) και δυο του Νικολάου Λύτρα («Γιαννούλης Χαλεπάς», «Το λιμάνι της Τήνου»).
  • Προς Τήνο 3: Αναδρομική Έκθεση Βλάση ΚανιάρηΙούνιος – Οκτώβριος 2016Η έκθεση Βλάσης Κανιάρης φιλοδοξεί να αναδείξει τον επίκαιρο χαρακτήρα της εικαστικής προσέγγισης του Βλάση Κανιάρη. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, τόσο σε οικονομικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, το έργο του Κανιάρη προτείνει την υιοθέτηση μιας ορισμένης απόστασης –όχι όμως και αποστασιοποίησης–, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία και κριτική διάθεση το παρόν. Παράλληλα η έκθεση στο ΙΤΗΠ προσφέρει μια αναθεωρητική ματιά σε σχέση με την έως τώρα ερμηνεία του έργου του Κανιάρη. Στόχος είναι να εισαγάγει νέα εργαλεία και τρόπους ανάγνωσης της δουλειάς του καλλιτέχνη, ενώ θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών του έργου του. Έτσι οι αμύητοι θα έρθουν σε επαφή με αντιπροσωπευτικά έργα της εξηντάχρονης πορείας του, ενώ όσοι είναι ήδη εξοικειωμένοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν λιγότερο γνωστά έργα του αλλά και κάποια που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες

17, 18, 19 Ιουνίουστις 21:00: Tinos World Music Festival 2016

Το 4ο Tinos World Music Festival θα έχει θεματική την ανθρώπινη φωνή, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και μουσικών εργαστηρίων από την Αθήνα και την Τήνο.

6 Ιουλίου: Συναυλία του West Village Choral, από τις Η.Π.Α.

26, 27, 28 Αυγούστου8th Jazz on Tinos.

Το Φεστιβάλ Μουσικής Τζαζ που οργανώνει το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Τήνο μας προσκαλεί για 8ησυνεχή χρονιά σε ένα πλούσιο μουσικό τριήμερο με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών τζαζ, με πρόσφατη δισκογραφική δουλειά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση

Ακτή Γ. Δρόσου,
Τήνος, 842 00, Ελλάδα

Τηλέφωνο

Website

TOP