ΛΙΖΑ ΠΕΝΘΕΡΟΥΔΑΚΗ
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Η Λίζα Πενθερουδάκη σπούδασε Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων στο Wigmore Fine Arts στο Λονδίνο. Εργάστηκε πολλά χρόνια σαν διακοσμήτρια και παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα Τέχνης σε εργαστήρια εικαστικών. Η αγάπη της για τα παιδιά την έκανε να συνδυάσει την τέχνη με το κοινωνικό της έργο που
μετρά 35 ολόκληρα χρόνια. Πέρασε αμέτρητες ώρες μαζί με εγκαταλελειμμένα παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού καθώς και στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ λέγοντάς τους παραμύθια και ζωγραφίζοντας. Το βιβλίο της «Καραμελόμπαλες και Πρασινομπίζελα»
εικονογραφήθηκε από τα παιδιά του Δημοτικού του Αρσακείου Εκάλης, και τα έσοδα δόθηκαν στο Σύλλογο του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΔΑ.
Το καλοκαίρι του 2016 παίρνει μέρος στην έκθεση «Συνταξιδευτές στην Ιθάκη» με το
παραμύθι της «Ένα αστέρι διηγείται», εμπνευσμένο από το ποίημα του Κ Καβάφη «ΙΘΑΚΗ». Οι μαθητές όλων των Δημοτικών σχολείων της Τήνου έγραψαν μία έκθεση με θέμα « Ο δρόμος στην δική μου Ιθάκη» και την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης βραβεύτηκε η καλύτερη έκθεση από κάθε Δημοτικό.
Το καλοκαίρι του 2015 ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Τήνου αφιέρωσε μία γιορτή για το
παραμύθι της «Με μια σκούπα στα αστέρια». Το εικονογράφησαν παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, και τα χρήματα από τις πωλήσεις πήγαν απευθείας στο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό για την αγορά εκπαιδευτικού υλικού.
ΛΙΖΑ ΠΕΝΘΕΡΟΥΔΑΚΗ
Το 2017 έγραψε ένα ακόμα παραμύθι με αφορμή τη γιορτή του κρασιού στο Τριποτάμο. Το Α΄Δημοτικό συμμετείχε στην εικονογράφηση του παραμυθιού, και πάλι τα χρήματα δόθηκαν στον Σύλλογο του Τριποτάμου.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε αναλάβει την διοργάνωση του 30 ου Συνέδριου Προληπτικής Παιδιατρικής στην Τήνο, όπου με την βοήθεια της κ. Γαβριελάτου εξετάστηκαν πάνω από 400 παιδιά από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Ασχολήθηκε ζωγραφικά και κατασκευαστικά με τους Εύζωνες. Ύστερα από συνεργασία της με την Προεδρική Φρουρά παρουσίασε την δουλειά της στο KING GEORGE με επιμελητή της έκθεσης τον Ιστορικό Τέχνης Μάνο Στεφανίδη. Η συνέχεια αυτής της δουλειάς ήταν η
ίδρυση μιας πολιτιστικής εταιρείας με σκοπό την διάδοση του Εύζωνα ανά τον κόσμο και την ανάδειξη της πολιτιστικής/καλλιτεχνικής και Εθνικής μας κληρονομιάς.
-Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με το κοινωνικό έργο;
Από πολύ μικρή λάτρευα τα παιδιά. Όταν έκλεισα τα 18, έγινα μέλος στον «Όμιλο
Εθελοντών» και από τότε άρχισα να προσφέρω κοινωνικό έργο. Όσο πέρναγαν τα χρόνια όλο και περισσότερο ασχολούμουν με τον εθελοντισμό. Σύντομα έγινα μέλος του Δ.Σ. των «Φίλων του Παιδιού» και πήγαινα στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και απασχολούσα τα παιδιά.
– Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να συνδυάσει την δουλειά του με τον
εθελοντισμό;
Καθόλου. Όταν έχεις όρεξη να προσφέρεις πάντα βρίσκεις τον χρόνο.
– Υπήρξε κάποια στιγμή όλα αυτά τα χρόνια προσφοράς που να σκεφτήκατε να σταματήσετε το κοινωνικό σας έργο;
Να το αναπτύξω ναι, να το σταματήσω ποτέ.
– Έχετε προσφέρει πολλά στο νησί της Τήνου. Πως σας αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού;
Για μένα η Τήνος είναι η αγάπη μου. Εκεί βρίσκω γαλήνη, έμπνευση, και δημιουργώ. Επομένως και οι άνθρωποι της με γεμίζουν χαμόγελα.
– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Η ανάπτυξη της Πολιτιστικής εταιρείας που ίδρυσα «Ελληνικό Παραδοσιακό
Πανόραμα». Και φυσικά η εξέλιξη της δουλειάς μου, χωρίς να ξεχνώ ποτέ την
ενασχόληση μου με τα παιδιά.
Θεωρεί την φαντασία και το παιχνίδι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών και σε αυτά δίνει έμφαση. Συνεχίζει ακούραστα το έργο της και εμείς της ευχόμαστε να έχει πάντα δύναμη, έμπνευση και κουράγιο για ό,τι κάνει.