Σεβάσου τη γη μας
Εδώ και μια δεκαετία στην επικοινωνία του τόπου ,φτάσαμε παρέα με μια ατόφια αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του την Τήνο και τις μεριές της, με θέματα που τράβηξαν τη προσοχή των επισκεπτών μας από όλο το κόσμο, που πέρα του Τinos lovers, είναι άνθρωποι ξεχωριστοί ο καθένας στον τομέα του!
Είναι οι νέοι άνθρωποι με όραμα που πρωτοστατούν σε ιδέες και concept όπως το Tinos Food Paths ή το Tinos running experience, οι επιχειρηματίες σε εστίαση ,διασκέδαση , φιλοξενία που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους ,με αποτέλεσμα η επισκεψιμότητα στο νησί να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Σεβάσου τη γη μας
Το χειροποίητο νησί μας , αποτελεί πόλο έλξης και νέο hot spot φιλοξενίας νέων ανθρώπων,οικογενειών , ζευγαριών ,επωνύμων και μη που πλέον τελούν ακόμα και τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους ,τους γάμους τους και τις βαπτίσεις κάθε καλοκαίρι.
Όλα αυτά για ένα τόπο που έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτος , αιώνες με τις ξερολιθιές ( πρόσφατα εντάχθηκε στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) το μεγαλύτερο για τις Κυκλάδες δίκτυο μονοπατιών και τους περίπου 50 παραδοσιακούς οικισμούς ξωκλήσια μας, τα βοιδόστα μας… !
Όλα αυτά για ένα τόπο που δίνει από κάθε γωνιά του ΚΙΝΗΤΡΟ επισκεψιμότητας και ποιότητας ζωής!
Την ίδια ώρα το νησί αντιμετωπίζει σύσσωμο το θέμα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών.
Προσωπικά αλλά και όλοι στην ομάδα επικοινωνίας μας , ούτε πολιτικοί είμαστε, ούτε περιβαλλοντολόγοι.
Είμαστε δίπλα σε κάθε ενέργεια που αφορά το καλό αυτού του τόπου και χαράζει ένα ελπιδοφόρο μέλλον εκφέροντας τις απόψεις ,τους προβληματισμούς μας και τις προτάσεις μας!
Ξεκινάμε από τους ” Άρχοντες του Ανέμου”…!
Τα χρήματα που ρίχνουν στις Α/Γ είναι κατά σημαντικό μέρος και όλων μας!
Τα Ίδια Κεφάλαια καλύπτουν μόλις το 30% του κόστους επένδυσης, ενώ η υπόλοιπη χρηματοδότηση των αιολικών «πάρκων» προέρχεται από την ένταξη της επένδυσης σε επιχορηγούμενα προγράμματα, είτε μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου είτε μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και με τραπεζικό δανεισμό !
Δεν είναι χρήματα …”δικά τους” και δεν τα “πετάνε” τσάμπα…!
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων φεύγει στο εξωτερικό και κυρίως σε εταιρίες κατασκευής ανεμογεννητριών – πχ οι Δανέζικες έχουν μερίδιο αγοράς 40% παγκοσμίως- ενώ το υπόλοιπο παραμένει μεν στην χώρα αλλά πηγαίνει κυρίως στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Δεν θα σας αναλύσουμε τη κάθε κιλοβατώρα που παράγουν τα αιολικά πάρκα και την ισχύ που παρέχουν πόσο τη πουλάνε και πόσο την αγοράζουν στο διασυνδεδεμένο σύστημα της ΔΕΗ, είναι κάτι που εύκολα το βρίσκεται για επιπλέον προβληματισμό!
Η παραμυθένια και άξια λατρείας παραγωγή πράσινης ενέργειας!
Αφού καταστραφούν “νόμιμα” σκίνα , πεζούλες , μυλόπετρες , μονοπάτια κλπ οι γεννήτριες ενώ παράγουν, μπορούν ξαφνικά να τεθούν εκτός λειτουργίας, γιατί ο αέρας είναι πολύ δυνατός, αυξάνεται από τα 8 μποφόρ και πηγαίνει στα 10 έστω. Κάτι που είναι σχεδόν ανεξέλεγκτο, οι γεννήτριες έχουν ένα αυτόματο σύστημα και ξαφνικά βγαίνουν όλες εκτός…!
Όπως και στον καθόλου αέρα , όπως και στην μη αποθήκευση ενέργειας τους…!
Θέσεις εργασίας μια τρελή ΟΥΤΟΠΙΑ !
Η «εκτόξευση» της σχετιζόμενης με τα αιολικά πάρκα απασχόλησης μπορεί πράγματι να γίνει εάν και εφόσον ζεις στις χώρες παραγωγής των Ανεμογεννητριών!
Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Κατασκευάζονται σε χώρες όπου υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογική πείρα και βιομηχανία. Η Δανία, που κατέχει και το 40% του μεριδίου αγοράς παγκοσμίως, είναι πράγματι παράδειγμα προς μίμηση, με 20.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την αιολική ενέργεια .Σε τοπικό επίπεδο η μόνη μόνιμη θέση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί για ένα αιολικό πάρκο είναι αυτή του φύλακα. Αλλά ακόμα και αυτή είναι περιττή, από την στιγμή που οι αιολικοί σταθμοί έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως μέσω ενός ειδικού λογισμικού .
Πάμε και στο Καρότο του 2% προς τους δήμους ,συνδυαστικά μετά το πέρας της ζωής των Α/Γ η το φαλιμέντο της εταιρειας που διαχειρίζεται κάποιες από τις ανεμογεννήτριες….!
Για τους Δήμους όπου θα εγκατασταθούν οι αιολικοί σταθμοί υπάρχει το περίφημο αντισταθμιστικό τέλος του 2% επί του συνολικού τζίρου – δηλαδή των εσόδων -της εταιρίας στην οποία ανήκει το αιολικό πάρκο. Καταρχήν πόσο ένας Δήμος μπορεί να ελέγξει αν όντως πληρώνεται όλο το ποσό που δικαιούται και το πολύ σημαντικό μετά το πέρας της “ζωής” η της καταστροφής μιας ανεμογεννήτριας στη περίπτωση ¨εξαφάνισης” της εταιρείας διαχείρισης ποιος και τι χρεώνεται για τη περισυλλογή των άχρηστων υλικών και επαναφορά του περιβάλλοντος στην αρχική του μορφή ?
Προτείνουμε :
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα πληρούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από τη “γέννηση” τους έως και τη απόσυρση τους !
Τροποποίηση του χωροταξικού των ΑΠΕ με πιο αυστηρούς όρους στους τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος ,με πιστοποιημένη γιγάντια ιστορία και τουριστική κληρονομιά !
Η οροθέτηση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εφόσον υπάρξουν , να οριστούν από τον Δήμο ως «διαθέσιμες» περιοχές του νησιού , σε ένα σημείο ΟΛΕΣ !
Η οργανωμένη επιχειρηματικότητα των Α/Γ από όπου και εάν προέρχεται να παρέχει αντισταθμιστικά ωφελήματα στο τόπο μας! Δεδομένη και απόλυτη η χρηματοδότηση απαραίτητων έργων υποδομής ,όπως :
- ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΤΗΝΟΥ
- ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΝΟΥ
- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
- Έργα ανάπτυξης του οικοτουρισμού και των συναφών εναλλακτικών μορφών τουρισμού !
- Έργα βελτίωσης ύδρευσης στις Τοπικές Κοινότητες
- Ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων σε χωριά με δυσκολία προσέγγισης.
- Κοινωνικές χορηγίες σε ευπαθείς ομάδες ανθρώπων κάθε χρόνο
….και μετά από αυτά , πάρε όσο αέρα θέλεις!
Σαλταμανίκας Νικόλας
Εκδότης περιοδικού ΤΙΝΟS ABOUT.gr Σεβάσου τη γη μας