Κατοικία στα Υστέρνια

Μελέτη – κατασκευή : GVIDALIS    design + construction

Ομάδα Σχεδιασμού: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ

κείμενο : ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΥ

φωτογραφίες : ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το έργο αφορά τον επανασχεδιασμό εσωτερικά και κατασκευή μιας παλιάς κατοικίας στην περιοχή των Υστερνίων στην Τήνο.

Η μελέτη διατηρεί τη λιτότητα των γραμμών παράλληλα με κάποια παραδοσιακά στοιχεία της υπάρχουσας κατοικίας όπως για παράδειγμα τις εσωτερικές διπλές πόρτες με γυαλί στο άνω μέρος, χαρακτηριστικό στοιχείο των παλιών  Τηνιακών κατοικιών.

Η κατοικία έχει σύγχρονες ανέσεις, ενιαίο σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία με μεγάλο ύψος και δυο υπνοδωμάτια εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε πατάρι άνωθεν του λουτρού.

Λόγω έλλειψης επαρκούς αποθηκευτικού χώρου στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας του, είναι και οι λευκές ξύλινες βάσεις των κρεβατιών που εγκιβωτίζουν συρτάρια και χώρους αποθήκευσης.

Σχεδιαστική πρόκληση αποτέλεσε η ανάγκη συνδυασμού της σκάλας προς το υπνοδωμάτιο στο πατάρι και της κουζίνας με τρόπο που να έχουμε τη βέλτιστη εκμετάλλευση του χώρου και το βέλτιστο αισθητικό μινιμαλιστικό αποτέλεσμα.

Δημιουργήσαμε λοιπόν μια ξύλινη κατασκευή, μια σύνθεση επιπέδων – σχηματικά σε κάτοψη ένα γάμμα –  όπου το πρώτο επίπεδο αποτελεί τη βάση του καναπέ και το πρώτο σκαλοπάτι της σκάλας προς το πατάρι.

Ο χώρος κάτω από τη σκάλα είναι μια σύνθεση «κρυφών» ντουλαπιών με μηχανισμό push, ενώ η κουζίνας λευκή ξεπροβάλλει από το φόντο γκρι τσιμεντοκονίας, μέρος του οποίου είναι επίσης «κρυφό» ντουλάπι.

Συνδυασμός κατακόρυφων λεπτών μεταλλικών στρογγυλών διατομών βαμμένων σε λευκό χρώμα και των ελάχιστων απαραίτητων οριζόντιων διατομών ξύλου βαμμένων σε λευκό χρώμα επίσης προσδίδει ένα ανάλαφρο αέρα στη σύνθεση ενώ πληρεί την απαραίτητη προστασία για το χρήστη.

Το μινιμαλισμό και φωτισμό του χώρου τονίζει η χρωματική επιλογή της «two-tone» προσέγγισης – λευκό χρώμα σε αντίθεση με γκρι τσιμεντοκονία.

Η ιδιαίτερη αισθητική και λειτουργικότητα της κατοικίας ολοκληρώνεται με ένα φιλόξενο εσωτερικό με ξύλινα έπιπλα, μαξιλάρες σε τονικότητες του γκρι και γραμμικά μινιμαλιστικά φωτιστικά.