Show/Close
MAISTRALI
LEC
DOUGH
ANTHEA
AIGLH
ΔΙΚΟ ΜΑΣ
JASON
METAXY-MAS
LAGHNI
LEVANTA
ARODO
APODRASH
MARAGOS
DIVE CENTER
ELIA
LOOCOOMADES
360
BALLOS
KAFENES
NOSTOS
BOREADES
MIXALIS
TUTTI BLU
Asteras - Radio Taxi
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 19:58

Γιώργος Κώτσαλος: «Για μένα, η Τήνος έχει έντονο μαγνητικό πεδίο»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Ο πολυπράγμων Γιώργος Κώτσαλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTERAMERICAN αγαπά την Τήνο. Με αφορμή αυτή του την «αγάπη», μας μίλησε για το μέλλον των ασφαλίσεων στην Ελλάδα αλλά φυσικά, και για τη σχέση του με το νησί.

 

  • Κύριε Κώτσαλε, έχετε μια μεγάλη διαδρομή ως καταξιωμένο στέλεχος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και σήμερα ηγείσθε μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, την INTERAMERICAN. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται γενικότερα το μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα;

 

Η εικόνα της ασφάλισης στη χώρα μας, σε αδρές γραμμές, προδίδει χαμηλό δείκτη ασφαλιστικής συνείδησης από την πλευρά των πολιτών και εθελοτυφλία όλα τα προηγούμενα χρόνια από την πλευρά της πολιτείας, μπροστά στην οφθαλμοφανή ανάγκη να λειτουργήσουν και στον τόπο μας συμπληρωματικά η κοινωνική με την ιδιωτική ασφάλιση. Στο βαθμό, μάλιστα, που το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης στις συντάξεις, αλλά και την υγεία, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λειτουργίας και οικονομικών πόρων, βιωσιμότητας γενικότερα, η ανάγκη αυτή είναι πλέον επιτακτική.

Δεν θα αποσιωπήσω και την ευθύνη της ασφαλιστικής αγοράς όσον αφορά στις εγγενείς αδυναμίες και παθογένειες, αλλά πρέπει να σημειώσετε ότι η αγορά μας διαθέτει πολλές υγιείς και φερέγγυες εταιρείες, ικανές να πάρουν τα βάρη που αναλογούν στον κλάδο, συνεισφέροντας με πολλούς τρόπους στην ατομική και οικογενειακή ευημερία, καθώς και στην εθνική οικονομία. Ωστόσο, σήμερα υφίστανται κοινωνικές αναγκαιότητες, αλλά και κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλιστική αγορά όπως είναι η κοινοτική οδηγία για τη φερεγγυότητα –το Solvency II- που οδηγούν τα πράγματα αναπότρεπτα προς τη συμπληρωματική σχέση κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης, σε περιβάλλον σιγουριάς και αξιοπιστίας για τον πολίτη.

 

  • Διαβλέπετε, επομένως ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς και σε ποιούς τομείς;

 

Με αριθμούς, η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης δεδομένου ότι υστερεί πολύ της ευρωπαϊκής αγοράς. Στην Ελλάδα, το μερίδιο αγοράς κυμαίνεται περί το 2,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται στο 8-9%. Αντίστοιχα, πολύ μεγάλη είναι η διαφορά και στις επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου. Όλο και περισσότερο, ενισχύεται η βεβαιότητα πως αποτελεί μονόδρομο η σύγκλιση του ασφαλιστικού μας συστήματος με τα πιο επιτυχημένα μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών, αρκεί να ενθαρρυνθεί η σύγκλιση αυτή από παράλληλη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, του φορολογικού πλαισίου για την ιδιωτική ασφάλιση – εννοείται, τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους ασφαλιζόμενους πολίτες – και του νομοθετικού πλαισίου, ιδιαίτερα όσο αφορά στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Τα ΤΕΑ είναι δοκιμασμένος τρόπος για τη συμπλήρωση της κοινωνικής σύνταξης, ως δεύτερος πυλώνας.

Υπάρχει, λοιπόν, περιθώριο ανάπτυξης υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, αν προσθέσουμε και τις ανάγκες ιδιωτικής ασφάλισης της υγείας, των περιουσιακών στοιχείων και των αστικών ευθυνών έναντι τρίτων.

 

  • Η  INTERAMERICAN έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια τον δρόμο της διαδικτυακής ασφάλισης με το πρωτοποριακό Anytime. Πιστεύετε ότι το μέλλον είναι ψηφιακό και στις ασφαλίσεις;

 

Το μέλλον είναι πελατοκεντρικό στις ασφαλίσεις. Πέρα από την εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό η σχέση της εταιρείας με τον πελάτη να είναι σύγχρονη. Δηλαδή, να δίνει λύση σε πραγματικές ανάγκες, να είναι απλή και διαφανής, να είναι άμεση. Το Internet δίνει μια νέα διάσταση στη διανομή τυποποιημένων και προσιτών οικονομικά ασφαλιστικών προϊόντων για περιουσιακά στοιχεία -αυτοκίνητο, σπίτι- και υγεία, αφού όλο και περισσότεροι χρήστες προτιμούν το Διαδίκτυο για να πληροφορούνται, κυρίως, αλλά και για να αγοράζουν. Η Εταιρεία μας χρησιμοποιεί κάθε τρόπο με τον οποίο θέλει να αγοράζει ασφάλεια ο πολίτης και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας δεν βοηθά μόνο στην ανάπτυξη των απευθείας πωλήσεων, όπως γίνεται με την Αnytime, αλλά και των δικτύων διαμεσολαβούντων -Ασφαλιστικών Συμβούλων, Πρακτόρων- που επίσης έχουμε αναπτύξει. Για την INTERAMERICAN, που ως στόχο έχει μέχρι το 2020 να είναι ολοκληρωτικά ψηφιακή σε λειτουργίες, η συνολική εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος του πελάτη είναι η κεντρική ιδέα και η Αnytime είναι, απλώς, μια εφαρμογή πωλήσεων, όπως είναι και το ψηφιακό γραφείο για τους διαμεσολαβούντες συνεργάτες μας των παραδοσιακών δικτύων. Σκεφθείτε ότι η Εταιρεία δίνει τη δυνατότητα, με τις τεχνολογικές εφαρμογές που έχει εισαγάγει, σε κάθε συνεργάτη πωλήσεων να δουλεύει πλέον με μοναδικό εφόδιο μια έξυπνη συσκευή, μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα τάμπλετ.

 

  • H INTERAMERICAN έχει αναπτύξει, επίσης, έντονη δραστηριότητα και ηγετικό ρόλο στην αγορά στον τομέα της ασφάλισης υγείας. Πρέπει να σημειώσουμε τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει με καινοτόμες συνεργασίες για υπηρεσίες Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή την εμπειρία οφέλους για την τοπική κοινωνία την έχουμε και στην Τήνο.

 

Πραγματικά, η Τήνος ήταν το πρώτο νησί που ξεκινήσαμε ανάλογο πρόγραμμα συνεργασίας με το Δήμο, το 2013, που αναδείχθηκε σε πολύ σωστή κίνηση, με σημαντικό όφελος για τους κατοίκους. Πραγματοποιήσαμε έως σήμερα πολλές αεροδιακομιδές, κρίσιμες για την υγεία των ατόμων που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην Αθήνα, μέσα στον ελάχιστο χρόνο των τριών ωρών περίπου από τη στιγμή της κλήσης. Μου δίνετε την ευκαιρία να συγχαρώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ξεκίνησε και συνεχίζει αυτό το ιδιαίτερο κοινωνικό πρόγραμμα με την INTERAMERICAN. Πρόκειται για πρωτοβουλία που κάνει πράξη το δικαίωμα στην υγεία και είναι σημαντικό ότι αυτή η συνεργασία αναπτύσσεται χωρίς να «συγκρούεται» με το ΕΚΑΒ, αλλά συμπληρωματικά. Και τούτο διασφαλίζεται με πολύ συγκεκριμένες, συμφωνημένες διαδικασίες.

 

  • Όμως, αυτή δεν είναι η μοναδική σχέση που έχετε εσείς, ως πρόσωπο, με το νησί. Είστε τακτικός επισκέπτης της Τήνου. Ποια είναι τα στοιχεία που σας φέρνουν εδώ, ως επισκέπτη και κάτοικο στις διακοπές σας;

 

Η Τήνος έχει ένα μοναδικό χαρακτήρα, που εξημερώνει τον άνθρωπο και τον βοηθάει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Δεν οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι το νησί αποτελεί κέντρο θρησκευτικού προσκυνήματος με όλους τους συμβολισμούς και την ατμόσφαιρα που αυτό σηματοδοτεί, αλλά και το γεγονός ότι έχει φυσικό τοπίο και κάλλος μοναδικά υποβλητικό για τον καθένα. Η Τήνος προκαλεί τις αισθήσεις, τις χορταίνει και τις τέρπει, από τη θάλασσα ολόγυρα μέχρι τις αποκαλύψεις που επιφυλάσσει στην ενδοχώρα. Ταυτόχρονα, είναι φορέας μιας παράδοσης στις τέχνες και τον πολιτισμό η οποία αναμειγνύεται ιδανικά με τα σύγχρονης αντίληψης δρώμενα στο νησί, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Για τους λόγους αυτούς, πιστεύω, το νησί γίνεται και πόλος έλξης πολλών σημαντικών ανθρώπων, προσωπικοτήτων που έχουν να δώσουν στην Τήνο και την τοπική κοινωνία επιπλέον αξία, αφού σε κάθε περίπτωση, το ανθρώπινο στοιχείο είναι αυτό που δίνει νόημα ζωής σε κάθε τόπο. Ομολογώ ότι απολαμβάνω την κάθε στιγμή όταν βρίσκομαι στο νησί, αφού δεν χωράνε εδώ οι ακραίες καταστάσεις – δεν υπάρχει περίπτωση στην Τήνο να αισθανθώ  πιεστική «ασφυξία» ή αντίθετα να βαρεθώ. Το νησί έχει για μένα ισχυρό «μαγνητικό πεδίο».

Να προσθέσω ότι ένας σημαντικός παράγοντας αξίας για την Τήνο είναι οι ίδιοι οι Τηνιακοί. Άνθρωποι ευγενικοί, φιλόξενοι, άνθρωποι της παρέας και των τεχνών, όπου υπάρχει παράδοση σπουδαίων καλλιτεχνών - γλυπτών, ζωγράφων. Ωστόσο, θα ήθελα να σημειώσετε ότι η Τήνος χρειάζεται, δίπλα στα πολλά καλά πολιτιστικά που έχει, έναν κινηματογράφο. Θα μπορούσαν να ενταχθούν στο τοπικό φεστιβάλ αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες, να γίνεται το σινεμά τόπος και τρόπος συνάντησης και ψυχαγωγίας για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Ο κινηματογράφος λείπει από το νησί και θα άξιζε οι φίλοι της έβδομης τέχνης που ζουν στην Τήνο να οργανώσουν μια λέσχη, να δημιουργήσουν έναν όμορφο θερινό χώρο, γιατί όχι και μια χειμερινή αίθουσα - ιδιώτες και Δήμος μαζί το μπορούν.

 

  • Η Τήνος είναι το πρώτο νησί στο οποίο θα κατασκευαστεί υδατοδρόμιο. Πώς αντιλαμβάνεσθε αυτή την εξέλιξη;

 

Το βλέπω ως μια επιπλέον δυνατότητα πρόσβασης και πιστεύω ότι δεν θα ενοχλήσει ως εξέλιξη τη φυσιογνωμία του νησιού. Είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσει σημαντικά την κίνηση και την τοπική αγορά και θα αναδείξει ακόμη περισσότερο την Τήνο. Παρ’ όλα αυτά, η Τήνος θα εξακολουθήσει να υπάρχει στον αντίποδα της Μυκόνου, όσον αφορά στα ζητούμενα. Θα έλεγα πως θα συνεχίσει να ενδιαφέρει η βαθύτερη «ανάγνωση» του νησιού και επομένως, θα συνεχίσει να προσελκύει ένα ειδικότερο κοινό επισκεπτών, που δίνουν διαφορετικό περιεχόμενο στο περιηγητικό ενδιαφέρον τους.

 

O Γιώργος Κώτσαλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTERAMERICAN,Πρόεδρος ΕλληνοΟλλανδικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Συνδέσμου και Μέλος του Δ. Σ. του Σ.Ε.Β.

Διαβάστηκε 413 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κοσμάς Βίδος: η πένα του Πύργου