Show/Close
Asteras - Radio Taxi
Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 06:42

Γράμματα και τέχνες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τέχνη, ιστορία και λαϊκή παράδοση σμίγουν σε οκτώ χώρους της Τήνου, που προάγουν τον πολιτισμό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου
Συγκεντρώνει τον αρχαιολογικό θησαυρό της Τήνου, εκθέτοντας επιτύμβιες στήλες, αμφορείς, οικιακά χρηστικά αντικείμενα, αγγεία από τη Γεωμετρική εποχή, προτομές ελληνιστικών χρόνων και αρχαία νομίσματα του νησιού. Εδώ θα δεις και τους αποθηκευτικούς πίθους από το ιερό της Δήμητρας και Κόρης στους πρόποδες του Ξώμπουργου της αρχαϊκής περιόδου (8ο-7ο αι. π.Χ.) και το ρολόι του Ανδρόνικου από την Κύρηστο, ενώ στο αίθριο του μουσείου  θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις τμήματα και γλυπτά από το ναό του  Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια.
Χώρα Τήνου / Τηλ.: 22830 22670Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών
Βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας και φιλοξενεί έργα Τηνίων ζωγράφων και γλυπτών της νεοελληνικής περιόδου. Εδώ θα δεις πίνακες των Ν. Γύζη, Νικηφόρου, Νικολάου και Περικλή Λύτρα, Γ. Ροΐλου, Μ. Ρενιέρη κ.ά., καθώς επίσης γλυπτά των Λ. Σώχου, Ι. Βούλγαρη, Μ. Φυτάλη, Γ. Βιτάλη, Δ. Φιλιππότη, Λαμπαδίτη του Γιαννούλη Χαλεπά κ.ά.
Χώρα Τήνου / Τηλ.: 22830 22256

Μαυσωλείο Έλλης
Το μαυσωλείο του ελληνικού καταδρομικού «Έλλη», το οποίο τορπιλίστηκε στο λιμάνι του νησιού τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ναό της Ευρέσεως του Ευαγγελισμού στην Τήνο. Εδώ μπορείς να δεις τμήμα της ιταλικής τορπίλης που χτύπησε το «Έλλη» και αντικείμενα που σώθηκαν από το πλοίο.
Ευαγγελιστρίας 1, Χώρα Τήνου / Τηλ.: 22830 22256Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά
Πρόκειται για το πατρικό σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938), το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο. Στους χώρους της καλοδιατηρημένης τηνιακής κατοικίας, που δεσπόζει στην είσοδο του Πύργου, θα έχεις την ευκαιρία να δεις προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, οικογενειακές φωτογραφίες, ιδιόχειρα σημειώματα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, σχέδια και γλυπτά  του καλλιτέχνη, τα εργαλεία και το εργαστήριό του.
Πύργος / Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11:00-14:30 και 17:30-21:00.

Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου
Ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στην Αετοφωλιά, επίκεντρο της αγγειοπλαστικής δραστηριότητας στο νησί από τη δεκαετία του ‘30 έως και το 1960, οπότε έπαψε να λειτουργεί και το τελευταίο καμίνι. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει περισσότερα από 200 κεραμικά αντικείμενα που δώρισαν οι  κάτοικοι της Αετοφωλιάς και των γύρω χωριών, τα οποία προέρχονται είτε  από εγχώρια παραγωγή είτε από περιοχές του εξωτερικού. Εδώ θα δεις από κοντά είδη όπως, η τηνιακή στάμνα, φαρδύκωλα σταμνιά, κουκνουκιά, λάηνα, λαήνι, κ’πακ’, φουφού, ζάρα, γαλατερό, τσ’κάλι, πιθάρι, κουμί, μυσέλι, αρμεγιό, καπνιστήρια, θυμιατήρια και ανθοδοχεία.
Αετοφωλιά. Λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες
(από Ιούνιο έως 15 Σε
πτεμβρίου) 10:00-14:00 και 17:00-20:00.Μουσείο Γελοιογραφίας
Ο Κώστας και ο Βασίλης Μητρόπουλος, πολιτικοί σκιτσογράφοι που έχουν υπογράψει δεκάδες γελοιογραφίες σε εφημερίδες και περιοδικά ελληνικού και ξένου Τύπου, δημιούργησαν το 2011 το Σπίτι του Σκίτσου στον Φαλατάδο, το πρώτο μικρό Μουσείο Γελοιογραφιών στην Ελλάδα και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο μικρός εκθεσιακός χώρος έκτασης 100τ.μ. στεγάζεται στο ισόγειο της παλιάς κοινότητας του χωριού και φιλοξενεί χιουμοριστικά σκίτσα  για τον κόσμο, την Ελλάδα και την Τήνο, τα οποία κάθε χρόνο ανανεώνονται.
Φαλατάδος / Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 19:00-22:00
(από το Πάσχα
έως και τέλος Νοεμβρίου).

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Ιδρύθηκε το 2002 από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και αποτελεί κέντρο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού. Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σαν στόχο έχει την έρευνα, τη μελέτη και προβολή της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της παράδοσης της Τήνου. Στο υπέροχο νεοκλασικό κτήριο που δεσπόζει στην προκυμαία της Χώρας, φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση γλυπτών του Γιαννούλη Χαλεπά, ενώ πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις με θεματολογία που αφορά στην καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου.
Λιμάνι, Χώρα Τήνου / Τηλ.: 22830 29070, 24742-3 / www.itip.gr
Διαβάστηκε 619 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 02:15